logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykres wektorowy prądów i napięc

kamilk87 12 Gru 2010 14:44 65923 11
REKLAMA
  • #1 8858801
    kamilk87
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam!

Dla danych z tabelki (układ RLC) muszę dla jednego wybranego przypadku
    narysować wykres wektorowy prądów i napięć.
    Moglibyście mi pomóc, bo totalnie nie wiem jak się do tego zabrać. Przejrzałem forum i google, niby coś tam jest, ale ni jak nie mogę zrozumieć jak to narysować.
  • REKLAMA
  • #3 8860879
    szoz
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Aby narysować wykres wskazowy narysuj najpierw wektory Ur, Uc i Ul. Na przykład Ur poziomo, wtedy Ul będzie pionowo do góry a Uc pionowo do dołu (prąd jest w fazie na Ur, na kondensatorze prąd wyprzedza napięcia, na cewce napięcie wyprzedza prąd).

Napięcie Url jest sumą napięć Ur i Ul więc ma kierunek taki jak wektor powstały z sumowania tych dwóch napięć, ale jego długość narysuj taką, jaką wartość zmierzyłeś. Analogicznie będzie z Uc.

Po dodaniu wektorów Ur, Ul i Uc otrzymasz napięcie U (kierunek z sumowania, długość z pomiarów). Prąd I jest w fazie z Ur. Dla mocy nie rysujemy wskazu:).
  • #4 8861475
    kamilk87
    Poziom 10  
    spróbowałem narysować wg Waszych wskazówek:
    dobrze to jest?
  • REKLAMA
  • #5 8861511
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    kamilk87 napisał:
    spróbowałem narysować wg Waszych wskazówek:
    dobrze to jest?
    I tak, i nie, ponieważ nie ma zaznaczonych kierunków wskazów, oraz brakuje odcinka jednostkowego, dla napięć i prądu (nie jest opisany) - wszak te wykresy należy rysować w obranej skali.
    Poza tym, to dla jakiego to jest przypadku?
  • #6 8861554
    kamilk87
    Poziom 10  
    to jest poprawiona wersja poprzedniego rysunku:
    I jest to pierwszy przypadek U=45V
  • REKLAMA
  • #7 8861563
    Quarz
    Poziom 43  
    kamilk87 napisał:
    to jest poprawiona wersja poprzedniego rysunku:
    I jest to pierwszy przypadek U=45V
    To już jest prawie poprawnie - brakuje jeszcze odcinka jednostkowego dla prądu.
  • #8 8861598
    kamilk87
    Poziom 10  
    Czyli wystarczy, że narysuję odcinek jednostkowy dla prądu tak jak to zrobiłem dla napięcia i uwzględnię ten odcinek jako skalę na wykresie i będzie ok?
    A i jeszcze jedno pytanie: a gdzie na tym wykresie umieścić Ulc? to będzie wypadkowa Ul i Uc, czyli na tym wykresie strzałka w dół mająca swój początek w w przecięciu linii na której leżą wektory Ur i Ul...
  • #9 8861706
    Quarz
    Poziom 43  
    kamilk87 napisał:
    Czyli wystarczy, że narysuję odcinek jednostkowy dla prądu tak jak to zrobiłem dla napięcia i uwzględnię ten odcinek jako skalę na wykresie i będzie git?
    Nie, - patrz wyżej - a poprawnie, ale na takim wykresie wskazowym zaznacza się również kąt fazowy φ pomiędzy wskazem napięcia a wskazem prądu:
    φ = ψU - ψI, gdzie;
    ψU - wartość fazy początkowej napięcia,
    ψI - wartość fazy początkowej prądu.

kamilk87 napisał:
    A i jeszcze jedno pytanie: a gdzie na tym wykresie umieścić Ulc [ULC]? to będzie wypadkowa Ul [UL] i Uc [UC], czyli na tym wykresie strzałka w dół mająca swój początek w w przecięciu linii na której leżą wektory wskazy Ur [UR] i Ul [UL]...
    Samo sobie odpowiedziałeś ...

P.S. Popatrz jak zmieniam - wejdź w tryb Wykres wektorowy prądów i napięc - wielkość liter przy indeksach i powinny być one napisane - tak, jak na wykresie - wielkimi literami.
  • #10 8861809
    kamilk87
    Poziom 10  
    Czy teraz jest już dobrze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 8861828
    Quarz
    Poziom 43  
    kamilk87 napisał:
    Czy teraz jest już dobrze?
    Tak, jeszcze tylko strzałka na łuku kąta fazowego w kierunku wskazu napięcia U - wszak jest to kąt skierowany (ze znakiem) i tu ma on wartość ujemną, ponieważ przyjęty kierunek dodatni jest odwrotny do kierunku obrotu wskazówek zegara.
  • #12 8869355
    kamilk87
    Poziom 10  
    A wiecie może, jakie są zależności pomiędzy wartościami napięć na poszczególnych elementach obwodu.
    Bo muszę jeszcze to dopisać do pomiarów i tego wykresu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat rysowania wykresu wektorowego prądów i napięć dla układu RLC. Użytkownik poszukiwał pomocy w zrozumieniu, jak poprawnie narysować wykres, korzystając z danych z tabeli. Otrzymał wskazówki dotyczące rysowania wektorów napięć Ur, Uc i Ul oraz ich sumowania. Uczestnicy forum podkreślili znaczenie zaznaczenia kierunków wektorów oraz odcinków jednostkowych dla prądów i napięć. W kolejnych postach użytkownik poprawiał swoje rysunki, a także zadawał pytania dotyczące kątów fazowych oraz zależności między wartościami napięć w obwodzie. Ostatecznie uzyskał wskazówki dotyczące dodania strzałki dla kąta fazowego oraz zależności napięć na poszczególnych elementach obwodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA