logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Box J.A.F z allegro bez pkey czy jest sens kupować

szyman2006 15 Gru 2010 22:24 1893 8
REKLAMA
  • #1 8873894
    szyman2006
    Poziom 10  
    Witam zastanawiam się nad kupnem w/w boxa (cena tego urządzenia jest kusząca). Nie miałem wcześniej do czynienia z serwisowaniem telefonów.Chciałbym się pomału w to wdrążyć.Na razie staram się jak najwięcej informacji zaczerpnąć z elektrody i moje pytanie:czy ten box nadaje się na początek do podstawowych czynności np.ściąganie simlocka,wgrywanie oprogramowania,zmiany PC itp. Co będzie mi potrzebne żeby móc z niego korzystać no i czy wogóle bedzie on hulał bo nie posiada tego klucza pkey,jakie programy będe musiał zainstalować i gdzie mogę dostać kabel Fbus? i czy ten kabel bedzie pasował do noki 6300(na allegro nie mogłem znaleźc).Proszę o wyrozumiałość bo pewnie dla bardziej doświadczonych są to banalne pytania.Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 8873918
    JALA
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    ten box zdecydowanie nadaje się do komunikacji telefonu z komputerem... jeśli cena kusząca (jaka?) to śmiało kup na pewno Ci się przyda - jeśli zamierzasz coś kiedyś do tego dokupić...
  • REKLAMA
  • #3 8873965
    MarcinH
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Moim zdaniem Jaf to upadły projekt.Radziłbym zainwestować w Hwk micro.sprzęt stary bo stary ale cały czas ma aktualizacje.Lub zainwestować w projekt nowy polski w Fenixa unlock np 6300 masz po usb..Kable fbus dostaniesz /kupisz u kolegów z elektrody....wystarczy się ładnie uśmiechnąć...resztę odpowiedzą CI koledzy z Elki ...ja już muszę iść spać
  • #4 8874183
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    TAK. Ten box nadaje się jak najbardziej do serwisowania nokii i nie tylko. Dyskutowanie czy jest to projekt już upadły nie ma sensu. Większość urządzeń serwisowych już przestała być wspierana przez producentów albo aktualizacje wychodzą bardzo rzadko. JAF to jest klasyka i absolutnie niezbędna dla początkującego serwisanta. PKey'a możesz zastąpić emulatorem lub zamiast tego zakupić na parę złotych MX-Key'a gdzie zobaczysz dopiero co można nim zrobić.
    Trzeba dużo czytać forum i praktykować a efekty przyjdą same.
    Nie pytaj skąd i co można ściągnąć bo bez problemu sam znajdziesz.
    Powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #5 8874291
    leofeo
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Jeśli oryginalny box to ci sie przyda o ile chcesz skorzystać z najnowszego projektu SFI flasher(następca JAF-a) do którego potrzebny jest numer boxa aby na razie testować jego możliwości za darmo.Jeśli zrobisz upgrade puszki to juz nie będziesz mógł wrócić do wersji poprzedniej.
  • REKLAMA
  • #6 8874411
    szyman2006
    Poziom 10  
    Dzieki chłopaki za odpowiedzi i za zainteresowanie moim tematem.A mam jeszcze pytanie odnosnie sciagania simlocka w nokii 6300.Przeglądałem youtube i widziałem jak by dwie wersje jedni podpinaja kabelki pod złącza bateri na płytce, pozniej odpalaja program i dotykaja dwoma koncowkami jednego z układów na płytce,natomiast drugi sposób to normalne zastosowanie komendy UNLOCK.Czy ten pierwszy sposób to jest jakis przestarzały ,bo wydaje mi sie bardziej skomplikowany, czy poprostu to kwestia danego sprzetu i programu? Czy kable rj45 to kable typu Fbus?Pozdrawiam
  • #7 8874502
    leofeo
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Czy kable rj45 to kable typu Fbus? - tak
  • #8 8874756
    JALA
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    tak
  • #9 8874825
    jever 23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 280
    Może warto przeczytać? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

✨ Box J.A.F jest uznawany za przydatne narzędzie do serwisowania telefonów, w tym Nokii, mimo że niektórzy użytkownicy uważają go za projekt upadły. Użytkownicy sugerują, że można go używać do podstawowych czynności, takich jak ściąganie simlocka i wgrywanie oprogramowania. Posiadanie klucza PKey nie jest konieczne, można go zastąpić emulatorem lub MX-Key. Warto również zainwestować w nowsze rozwiązania, takie jak SFI flasher. Kable Fbus, które są potrzebne do komunikacji, można zdobyć od innych użytkowników forum. Użytkownicy podkreślają znaczenie praktyki i korzystania z dostępnych zasobów edukacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA