logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie programy do symulacji PID polecacie dla początkującego chemika?

bogdanozog 07 Paź 2004 22:19 2162 2
REKLAMA
  • #1 898981
    bogdanozog
    Poziom 2  
    Na początek uprzedzam - nie znam się nic a nic na elektronice, z wykształcenia jestem bowiem chemikiem. Na studiach miałem taki kurs elektronika, ale zaliczyłem go na zasadzie zdać i zapomnieć, nie za wiele bowiem rozumiałem.
    Obecnie w pracy mam nowe urządzenie, w którym jednymi z ustawianych parametrów są człony proporcjonalne i całkujące. Nie mając wiedzy na ten temat próbuję regulować urządzenie zupełnie na chybił trafił. Zwiększam jeden człon i patrzę jaka jest odpowiedź, zmieniam drugi i znowu...Jak można się domyślić trochę ciężko mi dojść do jakiś wniosków. Ze studiów pamiętam, że mieliśmy jedno laboratorium na którym na komputerze zmienialiśmy parametry PID i program prezentował nam odpowiedź układu. Czy znacie może jakiś taki program na którym mógłbym poćwiczyć sterowanie takiego układu i nauczyć się jaki wpływ mają poszczególne parametry?
    Oczywiście przy założeniu, że moje rozumowanie ma cokolwiek wspólnego z realną elektroniką, jeśli nie proszę choć trochę wytłumaczcie mi o co w tym chodzi, ale w takim raczej uproszczonym języku....
  • REKLAMA
  • #3 899261
    bogdanozog
    Poziom 2  
    właśnie o coś takiego mi chodziło, dzięki za pomoc!
REKLAMA