logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA1562Q - trzaski w głośnikach co minutę przy zasilaniu z zasilacza 11V 7A

reka123 24 Gru 2010 16:53 1788 11
REKLAMA
  • #1 8908734
    reka123
    Poziom 10  
    Mam nadzieję, że tym razem dobry dział.
    Zmontowałem wzmacniacz na tda1562q, wszystko fajne gra, tylko co jakiś czas słychać w głośnikach trzask. Zgodnie ze schematem http://www.argus.lv/pub/datasheets/2477pl.pdf Nóżka Mode jest podpięta bez niczego do +12V. Zasilanie stanowi zasilacz komputerowy ~11V 7A. Pojedynczy trzask jest słyszalny raz na ok 1 min. Sama kostka ma bardzo dobre chłodzenie. Zastosowałem zworkę "Z1" na schemacie. Proszę o pomoc z trzaskami.
  • REKLAMA
  • #2 8908836
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 657
    Sprawdź z innym zasilaczem. Jeśli na innym zasilaczu dalej będzie spróbuj wymienić kondensatory elektrolityczne.
  • #3 8911864
    reka123
    Poziom 10  
    Niestety nie mam w tym momencie dostępu do innego zasilacza. Wystąpił nowy problem, buczenie w głośnikach nie zależne od tego czy jest sygnał audio czy go nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 8912324
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 657
    Zobacz czy jakiś kondensator elektrolityczny nie został odwrotnie wlutowany - niezgodnie z polaryzacją.
  • #5 8912517
    reka123
    Poziom 10  
    wszystkie są ok. Ponoć źle wlutowane potrafią wybuchać więc zwróciłem na to uwagę. Odpiąłem zworkę przy masach i buczenie jest duuuuużo cichsze.
  • #6 8917282
    manekinen
    Poziom 29  
    Ocena: 2362
    Czy jest to typowy zasilacz ATX? Dla poprawnej jego pracy należy obciążyć wszystkie jego gałęzie, nawet niewielkim prądem. Budowałem wzmacniacz na tym układzie, zasilacz komputerowy głupiał z tą kostką i działy się cuda. Dopiero pod akumulatorem zagrał jak trzeba.

Taki trzask może być spowodowany też czymś innym, możesz mieć jakąś pętle masy na sygnale a w pobliżu załącza się cyklicznie jakieś urządzenie (np lodówka).
  • #7 8919602
    reka123
    Poziom 10  
    Typowy zasilacz AT :). Wcześniej podpinałem pod niego inne wzmacniacze samochodowe i wszystko było w porządku. W pobliżu nie ma żadnych urządzeń cyklicznie się załączających. Spróbuję odpalić wzmacniacz z akumulatora w takim razie. Dodam, że wymieniłem kondensator 2200uF na 4700uF i jest lepiej, trzask występuje z mniejszą częstotliwością. Zauważyłem, że faktycznie jak się włącza jakieś urządzenie to jest trzask też. Jak to wyeliminować?
  • REKLAMA
  • #8 8920487
    manekinen
    Poziom 29  
    Ta kostka może być trochę bardziej wrażliwa na niewłaściwe zasilanie, jest w niej trochę więcej "inteligencji", w przeciwieństwie do prostych wzmacniaczy na 12V. A ogólnie to jest przeznaczona do samochodu i z doświadczenia mogę powiedzieć że bez porządnego prądu gra tragicznie i już przy niewielkiej głośności potrafi właśnie trzaskać.

Być może winny jest sygnał jaki do niej doprowadzasz, może jest to długi przewód, podłączony pewnie do komputera. Najgorzej jeśli jest jakaś pętla masy... np sygnał wraz z masą podłączony do komputera, komputer uziemiony przez listwę, a z tego samego uziemienia korzysta również zasilacz którym zasilasz wzmacniacz - wtedy to już tragedia. Poczytaj o pętli masy.

A nie podajesz zbyt mocnego sygnału na wejście? Zabezpieczenia w tej kostce nie są zbyt udane i przy byle przesterowaniu czy spadku napięcia, powodują trzask w głośniku.
  • #9 8921654
    reka123
    Poziom 10  
    Nie na pewno nie wina zbyt mocnego sygnału na wejście. O pętli masy raczej nie powinno być, z resztą ona raczej powodowała by buczenie w głośniku? Zasilacz raczej wyrabia, dioda sygnalizująca pracę wzmacniacza nie miga. Trzaski są spowodowane zakłóceniami z sieci, stwierdzam tak ponieważ gdy np. włączy się światło w innym pomieszczeniu słychać trzask. Teraz pytanie jak z tym walczyć?
    PS. dziękuję za zainteresowanie tematem :)
  • #10 8930383
    reka123
    Poziom 10  
    Wzmacniacz ucichł całkiem. Możecie napisać jak sprawdzić czy kostka się upaliła? Dodam że przy włączaniu wzmacniacza słychać w głośniku puknięcie.
  • REKLAMA
  • #11 8932289
    manekinen
    Poziom 29  
    reka123 napisał:
    Trzaski są spowodowane zakłóceniami z sieci, stwierdzam tak ponieważ gdy np. włączy się światło w innym pomieszczeniu słychać trzask. Teraz pytanie jak z tym walczyć?
    No i masz odpowiedź. Niewłaściwe prowadzenie sygnału, źródłem sygnału jest np komputer lub coś innego, wszystko to zbiera śmieci. Również zasilacz komputerowy przepuszcza wszystkie zakłócenia z sieci. A to że wzmacniacz padł, tylko potwierdza moją teorię że jest coś nie tak z zasilaniem/prowadzeniem sygnału. Ewentualnie z samym montażem. Ale że nie podajesz żadnych szczegółów ani żadnych zdjęć, już więcej z fusów nie potrafię wywróżyć:|
  • #12 8933541
    reka123
    Poziom 10  
    Jakie szczegóły potrzeba? Zdjęcia nie robię bo byście mnie wyśmiali za montaż ;D. Najpierw zrobiłem na uniwersalnej płytce a potem "na pająku". Źródłem jest laptop, co ciekawe, gdy odłączyłem zewnetrzny monitor od laptopa, wzmacniacz zaczął buczeć. Wyłączyłem go jak włączyłem to już nie zadziałał. Całość połączeń dokładnie sprawdziłem. Na wyjściu diag. napięcia nie ma. Na wejściu jest ok. 11V, na wejściu sygnałowym ok. 7mV na kondensatorach od pompy jest ok. 9V. Nie wiem dlaczego ale miedzy nóżkami 1, 2 napięcia praktycznie nie ma. Wiem, że kondensator stanowi przerwę ale przy prądzie stałym a dźwięk jest prądem zmiennym (dobrze myślę?). Wzmacniaczyk wsadziłem do obudowy po starym wzmacniaczu samochodowym. Jak sprawdzić nie kupując nowej kostki czy(stereo + subwoofer, prawdopodobnie na TDA7294, chyba że polecicie coś lepszego dla początkującego. Tym razem wszystko będzie na zakupionych z kitów płytkach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmontował wzmacniacz na układzie TDA1562Q, jednak doświadcza trzasków w głośnikach co minutę, co może być spowodowane zasilaniem z zasilacza komputerowego 11V 7A. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kondensatorów, obciążenie wszystkich gałęzi zasilacza oraz eliminację pętli masy. Użytkownik zauważył, że trzaski występują przy włączaniu innych urządzeń, co sugeruje zakłócenia z sieci. Po wymianie kondensatora 2200uF na 4700uF trzaski występują rzadziej. Problemy z buczeniem w głośnikach również zostały zgłoszone, a użytkownik planuje przetestować wzmacniacz z akumulatorem, aby sprawdzić poprawność działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA