Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TDA1562Q pojedynczy trzask co jakiś czas

reka123 24 Gru 2010 16:53 1332 11
  • #1 24 Gru 2010 16:53
    reka123
    Poziom 9  

    Mam nadzieję, że tym razem dobry dział.
    Zmontowałem wzmacniacz na tda1562q, wszystko fajne gra, tylko co jakiś czas słychać w głośnikach trzask. Zgodnie ze schematem http://www.argus.lv/pub/datasheets/2477pl.pdf Nóżka Mode jest podpięta bez niczego do +12V. Zasilanie stanowi zasilacz komputerowy ~11V 7A. Pojedynczy trzask jest słyszalny raz na ok 1 min. Sama kostka ma bardzo dobre chłodzenie. Zastosowałem zworkę "Z1" na schemacie. Proszę o pomoc z trzaskami.

  • #2 24 Gru 2010 17:41
    excray
    Poziom 38  

    Sprawdź z innym zasilaczem. Jeśli na innym zasilaczu dalej będzie spróbuj wymienić kondensatory elektrolityczne.

  • #3 25 Gru 2010 18:31
    reka123
    Poziom 9  

    Niestety nie mam w tym momencie dostępu do innego zasilacza. Wystąpił nowy problem, buczenie w głośnikach nie zależne od tego czy jest sygnał audio czy go nie ma.

  • #4 25 Gru 2010 20:43
    excray
    Poziom 38  

    Zobacz czy jakiś kondensator elektrolityczny nie został odwrotnie wlutowany - niezgodnie z polaryzacją.

  • #5 25 Gru 2010 21:39
    reka123
    Poziom 9  

    wszystkie są ok. Ponoć źle wlutowane potrafią wybuchać więc zwróciłem na to uwagę. Odpiąłem zworkę przy masach i buczenie jest duuuuużo cichsze.

  • #6 27 Gru 2010 01:10
    manekinen
    Poziom 29  

    Czy jest to typowy zasilacz ATX? Dla poprawnej jego pracy należy obciążyć wszystkie jego gałęzie, nawet niewielkim prądem. Budowałem wzmacniacz na tym układzie, zasilacz komputerowy głupiał z tą kostką i działy się cuda. Dopiero pod akumulatorem zagrał jak trzeba.

    Taki trzask może być spowodowany też czymś innym, możesz mieć jakąś pętle masy na sygnale a w pobliżu załącza się cyklicznie jakieś urządzenie (np lodówka).

  • #7 27 Gru 2010 17:26
    reka123
    Poziom 9  

    Typowy zasilacz AT :). Wcześniej podpinałem pod niego inne wzmacniacze samochodowe i wszystko było w porządku. W pobliżu nie ma żadnych urządzeń cyklicznie się załączających. Spróbuję odpalić wzmacniacz z akumulatora w takim razie. Dodam, że wymieniłem kondensator 2200uF na 4700uF i jest lepiej, trzask występuje z mniejszą częstotliwością. Zauważyłem, że faktycznie jak się włącza jakieś urządzenie to jest trzask też. Jak to wyeliminować?

  • #8 27 Gru 2010 19:58
    manekinen
    Poziom 29  

    Ta kostka może być trochę bardziej wrażliwa na niewłaściwe zasilanie, jest w niej trochę więcej "inteligencji", w przeciwieństwie do prostych wzmacniaczy na 12V. A ogólnie to jest przeznaczona do samochodu i z doświadczenia mogę powiedzieć że bez porządnego prądu gra tragicznie i już przy niewielkiej głośności potrafi właśnie trzaskać.

    Być może winny jest sygnał jaki do niej doprowadzasz, może jest to długi przewód, podłączony pewnie do komputera. Najgorzej jeśli jest jakaś pętla masy... np sygnał wraz z masą podłączony do komputera, komputer uziemiony przez listwę, a z tego samego uziemienia korzysta również zasilacz którym zasilasz wzmacniacz - wtedy to już tragedia. Poczytaj o pętli masy.

    A nie podajesz zbyt mocnego sygnału na wejście? Zabezpieczenia w tej kostce nie są zbyt udane i przy byle przesterowaniu czy spadku napięcia, powodują trzask w głośniku.

  • #9 27 Gru 2010 22:55
    reka123
    Poziom 9  

    Nie na pewno nie wina zbyt mocnego sygnału na wejście. O pętli masy raczej nie powinno być, z resztą ona raczej powodowała by buczenie w głośniku? Zasilacz raczej wyrabia, dioda sygnalizująca pracę wzmacniacza nie miga. Trzaski są spowodowane zakłóceniami z sieci, stwierdzam tak ponieważ gdy np. włączy się światło w innym pomieszczeniu słychać trzask. Teraz pytanie jak z tym walczyć?
    PS. dziękuję za zainteresowanie tematem :)

  • #10 29 Gru 2010 18:40
    reka123
    Poziom 9  

    Wzmacniacz ucichł całkiem. Możecie napisać jak sprawdzić czy kostka się upaliła? Dodam że przy włączaniu wzmacniacza słychać w głośniku puknięcie.

  • #11 29 Gru 2010 23:01
    manekinen
    Poziom 29  

    reka123 napisał:
    Trzaski są spowodowane zakłóceniami z sieci, stwierdzam tak ponieważ gdy np. włączy się światło w innym pomieszczeniu słychać trzask. Teraz pytanie jak z tym walczyć?
    No i masz odpowiedź. Niewłaściwe prowadzenie sygnału, źródłem sygnału jest np komputer lub coś innego, wszystko to zbiera śmieci. Również zasilacz komputerowy przepuszcza wszystkie zakłócenia z sieci. A to że wzmacniacz padł, tylko potwierdza moją teorię że jest coś nie tak z zasilaniem/prowadzeniem sygnału. Ewentualnie z samym montażem. Ale że nie podajesz żadnych szczegółów ani żadnych zdjęć, już więcej z fusów nie potrafię wywróżyć:|

  • #12 30 Gru 2010 11:10
    reka123
    Poziom 9  

    Jakie szczegóły potrzeba? Zdjęcia nie robię bo byście mnie wyśmiali za montaż ;D. Najpierw zrobiłem na uniwersalnej płytce a potem "na pająku". Źródłem jest laptop, co ciekawe, gdy odłączyłem zewnetrzny monitor od laptopa, wzmacniacz zaczął buczeć. Wyłączyłem go jak włączyłem to już nie zadziałał. Całość połączeń dokładnie sprawdziłem. Na wyjściu diag. napięcia nie ma. Na wejściu jest ok. 11V, na wejściu sygnałowym ok. 7mV na kondensatorach od pompy jest ok. 9V. Nie wiem dlaczego ale miedzy nóżkami 1, 2 napięcia praktycznie nie ma. Wiem, że kondensator stanowi przerwę ale przy prądzie stałym a dźwięk jest prądem zmiennym (dobrze myślę?). Wzmacniaczyk wsadziłem do obudowy po starym wzmacniaczu samochodowym. Jak sprawdzić nie kupując nowej kostki czy(stereo + subwoofer, prawdopodobnie na TDA7294, chyba że polecicie coś lepszego dla początkującego. Tym razem wszystko będzie na zakupionych z kitów płytkach.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME