logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymontowanie tylnej szyby w Passacie – instrukcja krok po kroku, wymagane narzędzia

gogo4 10 Paź 2004 13:00 58045 33
REKLAMA
  • #1 903689
    gogo4
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Jak to jest z tym przyciemnianiem szyb. Zgodnie z przepisami można przyciemniać szybę z tyłu samochodu, oraz boczne z tyłu (kierowca musi mieć zapewnione pole widzenia z przodu i z boku w zakresie 180 stopni). Do tego trzeba folię z atestem, czy nie?. A jek jest z przednimi szybami tu można przyciemnić folią tylko z atestem, czy w ogóle nie można przyciemniać?.
  • REKLAMA
  • #2 903882
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    tylna szybke i 2 boczne z tylu moga byc wogole nie przejzyste pod warunkiem ze ma sie 2 lusterka boczne, przednie szyby mozna tez przyciemnic ale musza miec jakas tam przejzystosc , szczegolow mozna sie dowiedizec na stacjach diagnostycznych. Teraz bowiem tam jest obowiazek posiadania maszyny do sprawdzania przejzystosci szyb.
  • #3 903896
    gery1985
    Poziom 2  
    A więc przdniej szyby nie mozna przyciemniac. Przednie boczne mozna przyciemnić ale tylko folią z atestem i w taki sposób zeby światło było przepuszczane w 70% ( w praktyce jesli masz folię z atestem to zaden policjant nie bedzie sie czepiał i sprawdzał przenikalność światła) jesli jednak nie masz atestu na folie to policjant może zabrać ci dowód. Jeśli chodzi o tylne boczne i tylnią szybę to nie ma zadnych ograniczeń w sposobie przyciemniania (przykładowo możesz sobie ją "zaspawać" 8O ). Tak to nie żart nie ma przepisów zabraniajacych tego rodzaju praktyk. Koszt przyciemniania waha się od 150 zł za szybę zwykłą przyciemnianą do ok. (w zalezności od serwisu i np. szybę odbijajacą fale UV) 400 zł.
    Pozdrowienia Rober
  • #4 904022
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    w parktyce to jest tak ze nawet najasniejsze folie maja mniejsza przepuszcaalnosc niz 70% i korzystanie z nich jest zabronione (chodzi o szyby przednie boczne i policjanci o tym wiedza wiec jak sie upra to zaden atest ci nie pomoze) jedynym rozwiazanie jest napylenie szyb o ile pamietam to robi to technicolor i oni jedyni maja atest instytutu szkla z krakowa na przyciemnianie szyb bocznych przednich. To ze maja atest zwiazane jest z technologia ktora umozliwia uzyskanie ciemniej powierzczhi z zewnatrz i prawie jasnej z wnetrza auta co wlasnie odroznia folie od przyciemniania piecowego
    pozdrawiam
    ps. posiadanie jakiego kolwiek certyfikatu moze wam uratowac skore bo najwyzej bedziecie musieli sciagnac folie jako ze mozecie autko naprawic to panowie policjanci powinni odstapic od wymierzania wam kary a niepopelniliscie wykroczenia swiadomie bo folia ma atest
  • REKLAMA
  • #5 916463
    gpmaster
    Poziom 2  
    dokladnie.. mi ostatnio rzucil sie na oczy program " drogowka" gdzie gliny bardzo chetnie rzucaly sie na "mafijne" 8) samochody z przyciemnionymi szybami rowniez bocznymi przednimi.. byl przypadek gdzie gosciu mial atest bo przyciemnial w jakiejs stacji diagnostycznej.. przeglad mu przeszdl bez problemu jednak nie pogadal za duzo z glina..glina powiedzial ze fabrycznie szyby przednie sa juz przyciemnione w graniach 30 % i kazde jakiekolwiek dodatkowe przyciemnienie jest niedozwolone..skonczylo sie na zabraniu dowodzika i ponownym wyslaniu na przeglad..
  • #6 916530
    bombas
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Bezsensem jest to ze tylna szybe i boczne tylne mozna miec zaspawane a jak sobie ktos przyklei folie (taka za 25zl) to przy przegladzie albo sobie zerwie te foliem, albo zaplaci troche wiecej za przeglad, albo porzyczy szyby od kogos /hehe

Kazda folia musi miec atest przyklejony na szybie i na papierze (nie zadne badziewne ksero!)
  • #7 926018
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    To czy trzeba mieć certyfikat na tylne szyby własnoręcznie przyciemnione nawet?
  • #8 926450
    prei
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Widzę, że kilka osób wypowiadających się na ten temat nie bardzo wie, o co chodzi. Przede wszystkim nie ważne czy folia czy blacha czy cokolwiek innego zasłania nam szyby w polu powyżej 180 stopni widzenia kierowcy. Jest jednak jeden warunek - nie mogą zasłaniać pola widzenia przynajmniej dwóm lusterkom ;). I nikogo to nie obchodzi czy to będzie lewe zewnętrzne i centralne wewnętrzne, czy dwa zewnętrzne. Co do atestu. Stacja diagnostyczna podczas badania powinna stwierdzić i poświadczyć wpisem do dowodu rejestracyjnego pojazdu jego stan techniczny - zgodność z wymogami prawa dopuszczającymi pojazd do ruchu. Aczkolwiek każdy Policjant może stwierdzić, że zmiana przejrzystości szyb mogła nastąpić po badaniu technicznym i zatrzymać dowód rejestracyjny pojazdu ;( . Jeżeli BT wykaże bezpodstawność?? Kto płaci za badanie?
  • #9 927602
    bombas
    Poziom 13  
    prei - zapraszam na przeglad techniczny do Poznania z szybkami przyciemnionymi folia za 20 zl z allegro (z tym niby atestem).

przyciemnic mozna 70% tyl ale musi byc atest pisemny i naklejany!
    Jest to maly bezsens bo blacha jest nieprzezroczysta a na nia nie ma atestu :-) a szyba musi miec 70% przepuszczalnosci swiatla.

PS.
    Ja porzyzylem szyby od kolegi na czas przegladu bo mnie za pierwszym razem cofneli... (mialem wybor jeszcze - jakies ostre narzedzie i jazda)
    Zmiana szyb trwala krocej niz zakladanie tych folii (20min 3szt. :-) )

Ten pseudo atest dziala tylko na policjantow drogowki! a nie na diagnostow bo tam maja juz takie nowe narzedzia do badania przejrzystosci szyb :-(
  • #10 927621
    morda85
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    najleprzy efekt daje przydymianie szyb np. folia od środka samochodu widoczność 70% od zewnątrz 50% przydyniamie ma nawet od środka 70% od zewnątrz 30%
  • #11 928369
    prei
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    [quote="bombas"]prei - zapraszam na przeglad techniczny do Poznania z szybkami przyciemnionymi folia za 20 zl z allegro (z tym niby atestem).

Nie za bardzo wiem o co Tobie chodzi. Wyraźnie napisałem że szyby mają być przejrzyste w polu widzenia kierowcy 180 stopni prawda?
  • #12 931320
    Redglobus
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dołanczam artykuł który ostatnio czytałem

Przyciemniane szyb
    Artykuł z dnia: 25.09.2003

Przyciemnianie szyb w samochodzie staje się ostatnio coraz modniejsze. Zaciemnione szyby na ogół w niewielkim stopniu ograniczają widoczność z wnętrza, natomiast niemal zupełnie uniemożliwiają zaglądanie przez szybę do środka. Niektórym właścicielom aut nowa moda tak bardzo przypadła do gustu, że w swoich pojazdach niezaciemnioną pozostawili tylko przednią szybę, co nie jest zgodne z przepisami.

Przyciemniająca folia samoprzylepna musi
    mieć atest Instytutu Szkła i Ceramiki
    Fot. Krzysztof Szymczak

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, wolno przyciemnić tylko tylne boczne szyby oraz szybę tylną. Szyb w drzwiach przednich, jak również szyby przedniej, nie wolno przyciemniać. Chodzi m. in. o to, aby zapewnić kierowcy dobre warunki widzenia w zakresie 180 stopni. Inną przyczyną takiego ograniczenia, jest konieczność zapewnienia bezpieczeństwa osobom kontrolującym pojazd na drodze (przede wszystkim policji). Kontrolujący musi widzieć, co kierowca robi z rękami. Mało kto już pamięta, że po serii bandyckich napadów na policjantów, wprowadzono przepis, który nakazuje, aby kierowca zatrzymanego do kontroli pojazdu pozostawał w kabinie z rękami na kierownicy do czasu aż kontrolujący wyda inne polecenie.

Do zaciemniania szyb najczęściej używa się specjalnej folii samoprzylepnej. Aby można ją było zastosować w zgodzie z przepisami, musi mieć atest ISiC (Instytut Szkła i Ceramiki). Naklejka z numerem takiego atestu powinna być umieszczona na oklejonej szybie w widocznym miejscu i być czytelna z zewnątrz.
    W żadnym wypadku nie wolno stosować folii "lustrzanej", gdyż odbite w niej promienie słoneczne mogą oślepiać innych kierowców.

Folią, ale nie przyciemniającą, można okleić także szyby przednich drzwi. Taką folię stosuje się przez wzgląd na bezpieczeństwo. Jej zadaniem jest ochrona kierowcy i pasażera przedniego fotela przed odpryskami szkła w razie wypadku.

Folia utrudnia również "pracę" ulicznym złodziejom, którzy w czasie postoju samochodu na światłach na skrzyżowaniu, rozbijają szybę, żeby ukraść przedmioty leżące na siedzeniu obok kierowcy. Folia zabezpieczająca również musi mieć atest ISiC.

Autor: (w)
  • #13 936302
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    JA nie wiem.
    Wy chyba jakoś źle interpretujecie te przepisy.

Kierowca ma widzieć wszystko w promienu 180 stopni a tył samochody chyba nikogo nie interesuje.
    Przecież tylne szyby boczne i tylna szyba może być nawet zamalowana farbą bo te szyby do niczego podczas jazdy nie służą.
    Tylna pod warunkiem że się ma 2 lusterka boczne.
    TAk mi się wydaaje przynajmniej i tym będę się kierował przyciemniając niedługo szyby folią niby z atestem za 20 zł.
  • #14 938171
    Redglobus
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja to interpretuje tak - jak przyciemnisz tylne boczne i tylna to nie możesz przyciemnić przednich . A z drugiej strony patrząc na ulice to niektórzy nic sobie z tego nie robią mają calutki samochód zaciemniony że nawet nie widać kto jedzie i jakoś jeżdżą, a tak na marginesie to jak kupisz folię to tam są niby atesty i wystarczy je powklejać tak żeby je było widać w dolnym lewym rogu i spokój. choć też sprzedają folię z atestem budowlanym na to trzeba zwrócić uwagę.
    A komentując całość to zależy na jakiego "Niebieskiego" się trafi ale dobry bajer to połowa sukcesu.
    Pozdrawiam i życzę miłego przyciemniania szybek.
  • #15 939913
    bombas
    Poziom 13  
    na spoko niebieskiego idzie jeszcze trafic ale na przegladzie bedzie zdzieranie (lub spoko diagnosta)
  • #16 940130
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    KODEKS DROGOWY
    ROZPORZĄDZENIE MTiGM Z 1997 r. W SPRAWIE WPROWADZENIA OBOWIĄZKU STOSOWANIA POLSKICH NORM BRANŻOWYCH(Dz. U. 160 z póżniejszymi zmianami) BN-76/3626-07
    "Kierowca auta osobowego musi ze swego miejsca mieć niczym nie ograniczone pole widzenia w obrębie kąta 180 stopni od 90 stopni z lewej strony przez przód do 90 stopni z prawej strony."

PRAWO O RUCHU DROGOWYM art.66 ust.1 pkt 5(Dz. U. nr 98 poz.602)
    "Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany,wyposażony i utrzymany,aby korzystanie z niego zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy oraz łatwe,wygodne i pewne posługiwanie się urządzeniami do kierowania,hamowania,sygnalizacji i oświetlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu."

REGULAMIN nr 46 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ . Wymagane pola widzenia kierowcy: "Do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni i do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu."

REGULAMIN nr 43 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ . "Na szybach innych niż przednie i nie mające wpływu na pole widzenia kierowcy można stosować przyciemnienia o przepuszczalności światła mniejszej niż 70%."

MÓWIĄC PROSTYM JĘZYKIEM , FOLIE MOŻNA NAKLEJAĆ TYLKO NA TYŁ AUTA
    SZYBE TYLNĄ I TYLNE BOCZNE
    NAJCZESNIEJ STOSOWANĄ TECHNIKĄ JEST - TYŁ CZARNY A PRZEDNIE BOCZNE SZYBY FOLIĄ JASNO CZARNĄ
    CO I TAK W ŚWIETLE NASZEGO PRAWA JEST NIEDOZWOLONE
    MAJĄC PRZYCIEMNIONE PRZEDNIE BOCZNE SZYBY W PRZYPADKU KONTROLI MOZEMY SIE SPOTKAĆ Z KONIECZNOŚCIĄ ZERWANIA FOLII Z SZYB PRZEDNICH DRZWI , LUB MANDATEM ALE TAKŻE TEŻ Z BRAKIEM KONSEKWENCJI.
    WSZYTSKO ZALEŻY NA KOGO TRAFIMY

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=33157839
    tu znalazłem ten text
  • REKLAMA
  • #17 1088325
    Iki
    Poziom 2  
    Gdzie znajde firme ktora przyciemni szyby w takiej technologii ze:

Z zewnatrz bedzie 100% przyciemnienia, a od wewnatrz bedzie jak 20% - czyli dopuszczalny przod.

Przyciemnilbym sobie szyby boczne na przodzie auta w taki sposob - jesli istnieje taki sposob.

Jesli ktos wie cos na temat takie mozliwosci to niech napisze.

Dzieki z gory.
  • #18 1091833
    daro29
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    juz fabrycznie szyby sa przyciemnione ok 30% wiec jaka kolwiek folia (poza przezroczystą) sprawi ze norma zostanie przekroczona a reszta zalezy tylko od diagnosty i dobrej woli policjalnta-jesli jest przyciemnione w niewiekim stopniu to raczej sie nie czepiają (3 lata i jak narazie nie mialem zadnych problemów podczas kontroli).Bedac niedawno na stacji diagnostycznej na sprawdzenie geometri poprosilem z ciekawosci o pomiar przyrzadem przepuszczalnosci- i co sie okazało? Mimo ze w dzien u mnie od wewnatrz prawie nie widac przyciemnienia to przyrzad pokazał przepuszczalnosc 27%-tak głupkowato ten przyrzad mierzy.Facet kategorycznie jest przeciwnikiem przyciemniania i powiedział ze nie ma znaczenia czy folia czy piecowe-czy jest atest czy nie-jesli przekracza normy to nie pusci takiego samochodu z podbitym przegladem. O ile jest to folia to pół biedy bo mozna sciagnać,ale na moje pytanie co z piecowymi szybami odpowiedz byla krótka: "trzeba wymienić" :-(
  • #20 1092682
    viruz
    Poziom 12  
    Cytat:
    namiary firmy przyciemniającej szyby. legalnie bez zadnych problemów z przeglądem http://www.technicolor.pl/

chciałem cie zasmuci ale ten link nie działa
  • #21 1101351
    KRapicki
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam.
    Na początek mała poprawka do chłopaków. CERTYFIKAT - Nie jest to dokument, dzięki któremu możemy bez przeszkód przyciemniać szyby, czy też założyć neony. Do tego służy, taki dokument jak ATEST. Tak więc, aby można było mieć szyby przyciemniane folią należy mieć atest (jeżeli chcemy przyciemnić szyby przednie). Natomiast, najlepszym rozwiązaniem jest, przyciemniać szyby, sposobem, tzw. piecowym. Wtedy odrazu dostajemy CERTYFIKAT oraz ATEST. Tylko oczywiście metoda piecowa jest dużo droższa od folii, ale zwróci się moment po mandatach wystawianych za przyciemnianie przednich szyb folią bez atestu :).

Pozdrawiam.
  • #22 1101405
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Redglobus napisał:

Przyciemniająca folia samoprzylepna musi
    mieć atest Instytutu Szkła i Ceramiki
    (w)

Ja swoje auto kupilem w Niemczech z juz przyciemnionymi
    szybami tylna i obiema tylnymi bocznymi to skad mam wziac
    ten atest -mialem go zadac od niemca ?
  • REKLAMA
  • #24 1101548
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    jak dobrze poogoglujecie w internecie :D to mozecie sie dokopac do foli elektrycznych :) takie na jakis cieklych krysztalkach czy cus jest potenciometr do regulacji jasnosci takich folii i w razie kontroli mozna se "odkrecic" troche swiatla :) temat malo popularny w srod Polskich Dresow :)
  • #25 1101761
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    0__0 napisał:

Ja swoje auto kupilem w Niemczech z juz przyciemnionymi
    szybami tylna i obiema tylnymi bocznymi to skad mam wziac
    ten atest -mialem go zadac od niemca ?

Jeśli kupiłeś w Niemczech to na pewno na naklejonej folii jest atest, ale jak na to będą reagować nasi dzielni stróże prawa drogowego - patrz wyżej
  • #26 1102691
    Mietki
    Poziom 15  
    Tylnie szyby moga mieć przyciemnienie 100% oczywiscie musi być atest a jesli chodzi o przednie szyby moga być jedynie przyciemniane metoda dymowa ( około 30 % przyciemnienia ) pozdrawiam
  • #27 1106424
    zbyszek007
    Poziom 11  
    Mietki napisał:
    Tylnie szyby moga mieć przyciemnienie 100% oczywiscie musi być atest a jesli chodzi o przednie szyby moga być jedynie przyciemniane metoda dymowa ( około 30 % przyciemnienia ) pozdrawiam

Zaden atest na szyby tylne nie jest potrzebny mam poloneza przyciemniomy cały tył(folia super czarna bez żadnego atestu) ,mieszkam w Wołominie i przez to mam czeste kontrole policyjne ,jeszcze ani razu żaden pies sie nie przyczepił do folii z tyłu pojazdu ,przegląd techniczny robiłem już dwa razy i nikt nawet nie wspomniał o czarnych szybach z tyłu.Kolega piszacy o tym ze można miec nawet zaspawane szyby z tyłu ma racje aby tylko mieć dwa lusterka wsteczne.Jedyną metodą dopuszczoną w Polsce na przyciemnienie szyb z przodu jest metoda piecowa.
  • #28 1236103
    Bartec
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Szanowni koledzy! Byłem dzisiaj na przegladzie swoim "pochłaniaczem paliwa" , mam przyciemnione szyby tylna i tylne boczne. Gość który trzepał mi autko powiedział mi "jakby co to przycienialiście szyby po przeglądzie". Z tego co mówił to trzeba mieć atest nawet na tylnie. Mówiłem mu że tylne wg przepisów mogą być nawet zamalowane , on mi na to że przepisy sie zmieniły, i trzeba mieć atest, nawet na tylnie. Foli nie mam zamiaru ździerać tym bardziej że miałem wiele kontroli "lubianych strazników prawa" za szalenie na parkingach ale żaden nic nie wspomniał o przyciemnianiu.
  • #29 1236742
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Oni sami nie wiedza jak się mają!!!

Kiedyś czytałem na jakiejś stronie (chyba interia), że chca coś wymyslić bo jak jest kontrola to oni nie widza czy ktoś siedzi z tułu, nie widz czy ta osoba miała zapięte pasy itp.... paranoja.

Ale może weszło coś takiego w życie?????
  • #30 1373668
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Ja tam sobie pryciemnie tylna i tylne boczne. i mam w d**ie przeglad!! Ciekawe jak moga mi nie zrobic??? Ma byc 180 stopni widocznosci. To np jak pojade samochodem dostawczym gdzie stylu jest buda i nic nie widac to co tez mam sobie wyciac otwory?? to paranoja jak by mi nie zrobili choc paranoja w naszym kraju to chleb powszedni wiec wlasciwie :|

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przepisów i praktyk związanych z przyciemnianiem szyb w samochodach, ze szczególnym uwzględnieniem Passata. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, tylne szyby oraz tylne boczne mogą być przyciemniane bez ograniczeń, nawet do całkowitej nieprzejrzystości, pod warunkiem posiadania dwóch lusterek bocznych zapewniających kierowcy pole widzenia 180 stopni. Przyciemnianie szyb przednich, w tym przednich bocznych, jest ograniczone – dozwolone jest jedynie stosowanie folii z atestem o minimalnej przepuszczalności światła na poziomie około 70%. W praktyce jednak nawet folie o deklarowanej przepuszczalności 70% często mają niższe wartości, co może skutkować problemami podczas kontroli drogowych i przeglądów technicznych. Metoda piecowa (przyciemnianie szyb w procesie produkcyjnym) jest uznawana za legalną i posiadająca atest, umożliwiającą przyciemnienie przednich szyb do około 30%. Wiele osób podkreśla, że posiadanie oryginalnego atestu (nie kopii) jest kluczowe, a brak atestu może skutkować zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego lub koniecznością usunięcia folii. W praktyce jednak egzekwowanie przepisów bywa różne i zależy od podejścia policji oraz diagnostów. Wskazano także na istnienie specjalistycznych firm oferujących przyciemnianie szyb metodą piecową, np. Technicolor, posiadających atesty Instytutu Szkła i Ceramiki w Krakowie. Dyskutowano również o nowoczesnych foliach elektrycznych z regulacją stopnia przyciemnienia, choć są one mało popularne w Polsce. Wątpliwości budzi także kwestia wymagań dotyczących atestów na szyby przyciemniane zakupione za granicą. Podsumowując, przyciemnianie tylnych szyb jest praktycznie nieograniczone, natomiast przednie szyby można przyciemniać tylko w ściśle określony sposób i z odpowiednimi atestami, a kontrola i egzekwowanie przepisów jest w praktyce niejednorodne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA