logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu: Fuji S200EXR/HS10 czy Nikon D40x? Kompakt czy lustrzanka?

witkor85 28 Gru 2010 15:39 4422 16
REKLAMA
  • #1 8924205
    witkor85
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Witam. W niedługim czasie chcę zakupić aparat z klasy tzw. zaawansowanych kompaktów. Znajomy poradził mi żebym sobie kupił lustrzankę " bo za tą kasę można już mieć NIKONA D40x" i tu moje pytanie, kompakt czy lustrzanka? Myślę nad Fuji S200EXR lub HS10 ponieważ mają te same funkcje co lustrzanka, a są o połowę tańsze. Może macie jakieś propozycje?

Bym zapomniał o najważniejszym. Nie chce żadnych sony, panasoniców, samsungów itp.
  • REKLAMA
  • #2 8924426
    blade-mrn
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Według mnie zdecydowanie lustrzanka zwłaszcza jeśli myślisz o fotografii trochę poważniej niż pstrykanie fotek na rodzinnym przyjęciu.
  • REKLAMA
  • #3 8924587
    witkor85
    Poziom 24  
    Jeśli miał bym brać lustrzankę to D90 NIKONA ale samo body kosztuje 2500zł S200 kosztuje 1200zł, a parametry identyczne.
  • #4 8924703
    blade-mrn
    Poziom 22  
    Może i parametry takie same ale jak sama nazwa wskazuje jest to kompakt a co za tym idzie ma inną budowę mechanizmu a do tego obiektywu nie wymienisz.
  • REKLAMA
  • #5 8925346
    witkor85
    Poziom 24  
    S200EXR został wyposażony w obiektyw Fujinon z 14,3-krotnym zoomem o ekwiwalencie zakresu 30,5 - 436 mm, a gdybym miał dokupić do nikona obiektywy to bym zbankrutował. Po drugie potrzebuje aparat do celów prywatnych, a nie zarobkowych.
  • REKLAMA
  • #6 8925552
    blade-mrn
    Poziom 22  
    Sam zapytałeś czy kompakt czy lustrzanka a z twojego ostatniego postu wynika, że już się zdecydowałeś więc po co ten temat:?:
  • #7 8925579
    witkor85
    Poziom 24  
    Jak narazie sie dowiadywałem i robiłem rozeznanie ale decyzji nie podjąłem.
  • Pomocny post
    #8 8932761
    kazwita
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam.

Aparat fotograficzny, podobnie jak każde inne narzędzie najlepiej dobierać w oparciu o konkretne potrzeby i zakres zastosowań. Po pierwsze - musi Kolega odpowiedzieć sobie pytanie do czego ten aparat będzie używany. Dopiero późnej zacząć wybierać konkretne modele.

Dylemat, który chcemy rozwiązać na starcie - to decyzja o wyborze kompakt / lustrzanka, a są jeszcze aparaty z wymienną optyką tzw. "bezlusterkowce" (moim zdaniem warto poczytać o SONY NEX-3 i NEX-5). Ogólnie wymienna optyka jest przydatna (ba, niekiedy niezbędna) we wszystkich bardziej zaawansowanych dziedzinach fotografii. Natomiast typowe amatorskie fotki (widoki z wakacji, przysłowiowe imieniny, dokumentacja podłączenia kabelków w nowym DIY itp.) nie muszą być wykonywane sprzętem za grube tysiące. W takich zastosowaniach dobrze dobrany kompakt może dać nawet więcej satysfakcji niż lustrzanka.

Jeżeli Koledze nie zależy na:
    - uzyskaniu płytkiej głębi ostrości (np. ładnie rozmyte tło w portrecie),
    - wykonywaniu zdjęć makro z prawdziwego zdarzenia (duża skala odwzorowania) takich jak np. www.arachiusz.pl,
    - dużej szybkości wykonywania zdjęć seryjnych,
    - szybkim ustawianiu ostrości przez aparat,
    - używaniu wyższych czułości matrycy w słabych warunkach oświetleniowych,
    - dobieraniu optyki pod konkretne zastosowanie,
    wtedy kompakt będzie rozsądnym wyborem.

Przy lustrzance trzeba się liczyć z następującymi problemami:
    - znacznie większe koszty (aparat, obiektywy, dodatki),
    - trzeba się więcej douczyć,
    - sprzęt więcej waży.

Jeżeli chodzi o kompakty, które Kolega zaproponował na samym początku, to oba wyglądają ciekawie. Warto poczytać testy (głównie zwracając uwagę na wady) i zobaczyć przykładowe zdjęcia np.
    Test_aparatu-Fujifilm_FinePix_HS10
    Test_aparatu-Fujifilm_FinePix_S200EXR
    W praktyce najczęściej przydaje się szeroki kąt (odpowiednik 24-28mm), krotność zooma, czy zakres tele - jest sprawą zwykle drugorzędną.

Niestety tezy o "identycznych parametrach", czy "tych samych funkcjach za połowę ceny" kompaktów i lustrzanek są (delikatnie mówiąc) trochę naciągane. Różnica w cenie znajduje swoje odbicie w jakości technicznej fotek (szczegółowość, szum, dynamika itp.) Wystarczy zobaczyć przykładowe zdjęcia z Test_aparatu-Nikon_D90 - szczególnie dla wyższych czułości. Prawda, że jest zauważalna różnica?

Pozdrawiam.
  • #9 8932784
    LANIA26
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    [quote=".

Przy lustrzance trzeba się liczyć z następującymi problemami:

- trzeba się więcej douczyć,
    [/quote]

??? czego kolega chce się uczyć?? dam ci ja aparat Sony DSC-H50 taki kombajn nawet piękne filmy nakręca, jest w nim też tryb manualny czasy otwarcia itd i co??

Osobiście używam Sony A330. dla mnie super lustrzanka w większości przypadków tryb auto. Ale kiedy chce się pobawić to się bawię. Polecam

pozdr LANIA
  • #10 8932872
    ROOT-kit
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Tak apropo powyższego postu.
    Stanowczo odradzam wszelkie alfy firmy sony.
    Za tą samą cenę można kupić canona albo nikona może i z gorszymi parametrami
    (ale Ci którzy znają się na rzeczy wiedzą, że np. pixele to tylko chwyt marketingowy)
    ale z lepszymi jakościowo zdjęciami i ogólnie lepiej działają
  • #11 8932987
    witkor85
    Poziom 24  
    Jak już pisałem wcześniej nie chcę żadnych sony, panasonic itp ze względu na to że te firmy nigdy wcześniej nie robiły aparatów tylko radia, tv, stereo i inne rzeczy nie związane z fotografia.
  • #12 8933531
    LANIA26
    Poziom 12  
    Nigdy wcześniej nie robiły aparatów??? Poczytaj sobie troszkę o historii fotografii !

19 stycznia 2006 roku firma Konica Minolta ogłosiła wycofanie się z rynku fotograficznego[4]. Technologie związane z produkcją aparatów fotograficznych zostały sprzedane firmie Sony i funkcjonują pod nazwą α (czyt. Alfa). żródło Wikipedia (proste?)

Więc twoim zdaniem Minolta robiła mikrofalówki??
  • #13 8933670
    witkor85
    Poziom 24  
    styczeń 2006 Sprzedaż działu fotograficznego firmie Sony. Wycofanie się z branży foto. źródło Wikipedia

Gdyby minolta dalej robiła aparaty pewnie bym ją uwzględnił
  • #14 8933717
    LANIA26
    Poziom 12  
    Zrozum pojęcie sprzedaży kolego, ale nie o to chodzi, ludzie ci doradzają to co mają lub używają, jak chcesz się profesjonalnie dowiedzieć to zaloguj się na stronie o fotografii. Ja mam alfe i jestem zadowolony. resztę zachowaj dla siebie.

LANIA
  • #15 8933757
    witkor85
    Poziom 24  
    witkor85 napisał:
    ...
    Bym zapomniał o najważniejszym. Nie chce żadnych sony, panasoniców, samsungów itp.
  • #16 8933780
    LANIA26
    Poziom 12  
    Rozumiem i widziałem i czytałem twój pierwszy post, zawsze można zmienić zdanie. pozdro

Życzę udanych zakupów, w tym roku bo po nowym może być już drożej.
  • #17 8933789
    witkor85
    Poziom 24  
    Temat zamykam bo właściciele "aparatów" firmy SONY się bulwersują. Kazwita dzięki za pomoc przy wyborze, dostajesz punkty za pomoc i zainteresowanie tematem. Wybór padł na S200EXR głównie ze względu na obiektyw, zapis w RAW-ie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup aparatu fotograficznego z kategorii zaawansowanych kompaktów, porównując modele Fuji S200EXR i HS10 z lustrzanką Nikon D40x. W dyskusji podkreślono, że lustrzanka może być lepszym wyborem dla poważniejszych amatorów fotografii, jednak użytkownik zwraca uwagę na niższą cenę i funkcjonalność kompaktów. Wskazano na zalety Fuji S200EXR, takie jak obiektyw Fujinon z 14,3-krotnym zoomem oraz możliwość zapisu w formacie RAW. Użytkownik wyklucza marki Sony, Panasonic i Samsung, preferując aparaty od producentów z dłuższą historią w fotografii. Ostatecznie, wybór padł na Fuji S200EXR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA