logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio odbiera różne stacje na tej samej częstotliwości.

Alfred_92 29 Gru 2010 15:18 1770 3
REKLAMA
  • #1 8929312
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Witam mam prośbę, mianowicie czy możecie mi wytłumaczyć dlaczego tak jest i jak nazywa się zjawisko. Gdy radio mam ustawione na jakiejś częstotliwości to odbiera jakąś tam stację ,ale gdy dotknę obudowy radia (plastikowej), to pomimo tego że jest cały czas ustawiona ta sama częstotliwość, radio odbiera inną stację. Czy jest to zwykłe zjawisko nachodzenia się fal radiowych czy coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 8929856
    turek
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Mi się to kojarzy z działaniem Automatycznej Regulacji Częstotliwości.
    Zbliżając się do odbiornika i dotykając jego obudowy możesz powodować chwilową zmianę warunków odbioru (przesłonięcie kierunku z którego jest odbierana obecnie stacja) lub parametrów obwodu wejściowego (parametry anteny teleskopowej mogą się trochę zmienić).

Powoduje to obniżenie poziomu sygnału obecnie odbieranej stacji przez co sygnał sąsiedniej stacji staje się silniejszy na ustawionej częstotliwości. Konsekwencją jest złapanie przez ARCz tej właśnie stacji.
  • REKLAMA
  • #3 8929936
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    To się nazywa China Electronics. ;)

Prawdopodobnie zimne luty w połączeniu z komponentami o niskiej tolerancji (tanimi).
    Inaczej mówiąc, pasma nakładają się na siebie, bo radio "nie widzi" między nimi dostatecznej różnicy.

Kiedy dotykasz obudowy, prawdopodobnie źle zamocowana płytka nieco się przemieszcza i występuje jakieś mikro zwarcie, przez co tolerancja całkiem znika.
  • #4 8930935
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA