logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Sony SLV-E780 - przetwornica cyka i się wyłącza, co sprawdzić?

DJ Davi 30 Gru 2010 15:57 1719 6
REKLAMA
  • #1 8934796
    DJ Davi
    Poziom 21  
    Ocena: 54
    Witam. Po włączeniu do kontaktu przetwornica cyknie i się wyłącza. Wszystkie elektrolity są wymienione, transoptor podmieniony. Co jeszcze sprawdzić ? Gdzie szukać przyczyny uszkodzenia przetwornicy?
  • REKLAMA
  • #2 8941784
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Jeśli nie masz zwarcia po wtórnej sprawdź opory startowe R151/152/153.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8968891
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Nigdy nie miałem takiego przypadku,co nie znaczy,że nie jest to możliwe.Wymieniłeś elektrolity po pierwotnej i wtórnej stronie,tak?Nie ma obciązenia po wtórnej,trafo (na omomierzu) sprawne.Może podstaw AN.
  • REKLAMA
  • #6 8997269
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ja uruchamiam przetwornicę bez reszty obciążając ją żarówką parowatową.Jeśli elektrolity po obu stronach,trafo,diody na wtórnej,opory startowe są OK przemierz opory w AN,choć ja nie widziałem takiego przypadku..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przetwornicą w VCR Sony SLV-E780, która cyka i się wyłącza po podłączeniu do zasilania. Po wymianie elektrolitów i transoptora, problem nadal występował. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie oporów startowych oraz stanu transformatora. Po dalszych próbach, w tym wymianie układu AN8028, przetwornica zaczęła działać prawidłowo, co potwierdziło, że to właśnie AN8028 był przyczyną usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA