logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matlab interpolowanie rzadkiej funkcji jednowymiarowej

Rafcio1974 03 Sty 2011 21:41 1511 4
REKLAMA
  • #1 8953768
    Rafcio1974
    Poziom 10  
    Witajcie,
    mam problem aby interpolowac funkcje w Matlab. W moim przypadku numerycznym tylko niektore wartosci funkcji odpowiadajace pewnemu wektorowi sa niezerowe, wiec normalne procedury nie polacza mi tych punktow dajac mi obwiednie tylko uwzgledniaja zerowe wartosci rowniez dajac przebieg interpolowany/aproksymowany o zanizonych wartosciach. Pamietam, ze w Fortran byl sposob, zeby to omijac. Ale w Matlab na razie nie widze.
    pomozcie prosze ! Z gory dziekuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8959413
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    Chodzi Ci o interpolację jak w funkcji interp1, czy o narysowanie wykresu z pominięciem zestawu punktów danych? Tak czy inaczej pewnie będziesz musiał zrobić coś w stylu:
    x = [... cośtam ...]; y = funkcja(x);
    indeksy = y > 0 & y < 5; % przykładowy warunek
    xok = x(indeksy); yok = y(indeksy);
    % interpoluj lub plotuj za pomocą xok i yok
    plot(xok, yok);

Pozdrawiam,
    Dr.Vee
  • REKLAMA
  • #3 8966971
    Rafcio1974
    Poziom 10  
    Dzieki bardzo za podpowiedz,

juz wlasnie sie z tym problemem uporalem dwoma warunkami w petli -if- oraz -while- i zapisal mi wektor indeksow i drugi wektor odpowiadajacych im niezerowych wartosci.

Dodano po 7 [minuty]:

Prosze doradzcie :)

Teraz mam wiekszy orzech do zgryzienia. W nastepnej macierzy rzadkiej oprocz zer sa tez nieokreslone liczby, mianowicie: - NaN- wynikajace np. z dzielenia 0/0 (w help wlasnie je znalazlem).

Jak sie ich z kolei pozbyc - np. zastapic zerami?
  • REKLAMA
  • #5 8972570
    Rafcio1974
    Poziom 10  
    dzieki za podpowiedz :)

pozdrawiam
    //Rafal
REKLAMA