logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działają głośniki kierunkowe z kampanii w Nowym Jorku? Szukam linka do filmu

hotnews 05 Sty 2011 00:03 2983 6
REKLAMA
  • #1 8959363
    hotnews
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Jakiś czas temu był w internecie filmik ukazujący kampanię marketingową pewnej firmy, która umieściła dwa specjalne głośniki kierunkowe na wieżowcu w Nowym Jorku (bodajże) i kierowała go na chodnik w wyznaczone miejsce - ludzie reagowali jakby słyszeli ducha...

1. może macie gdzieś linka do tego bo nie mogę znaleźć..
    2. ktoś zna zasadę działania dokładnie?
  • REKLAMA
  • #2 8959609
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Ocena: 102
    Witaj,

Mowa tu o głośnikach kierunkowych pod dumną nazwą "Sound Shower" lub "shower curtain" tu można odnaleźć dużo informacji, włącznie z ścieżkami dźwiękowymi.

Jakość dźwięku może nie jest powalająca, ale idealna do efektów dźwiękowych, typu szum morza, duchy itp...

Opiszę zasadę działania jaką ja znam i używałem:
    Był to głośnik panelowy wykonany z plastikowej ramy, w której były otwory średnicy 20mm, wewnątrz tych otworów były aluminiowe okrągłe blaszki, które były dociskane przez sprężynę do folii aluminiowej. Całość ładnie wykończona.
    Głośnik był płaski, ale o dużej powierzchni.

Do tego głośnika był specjalny wzmacniacz który podaje wysokie napięcie pomiędzy blaszki a folię.

Gdy ktoś głośno grał, było widać minimalne iskierki spod podkładek, a po dłuższej eksploatacji było trzeba zakładać nową folię aluminiową ... np. od kanapek :)

Technologia na pewno już jest zmieniona, bardziej dopracowana.

Polecam Google i hasła "Sound Shower" lub "shower curtain".

Powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #3 8959683
    Diagran6
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Są w sprzedaży gotowe urządzenia, pod nazwą LRAD (Long Range Acoustic Device) oraz HSS (Hyper Sound System). Na warszawskim Grochowie był (bo dawno nie byłem w tej okolicy) sklep w którym można było sobie zakupić takie urządzonko. Działa ono na zasadzie emitera ultradźwiękowego (stąd niesamowita kierunkowość). Fala nośna jest modulowana sygnałem akustycznym. Membrana naszego ucha, powierzchnia skóry, odzież są demodulatorami tego sygnału.
  • REKLAMA
  • #4 8960918
    hotnews
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    a drogi to cacko było? bo jak widzę LRAD to zastosowanie raczej wojsko, służby wodne, a coś na 10-30 metrów własnym sumptem?
  • REKLAMA
  • #5 8960957
    Rob-son
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Z tego co wiem te głośniki działają tylko przy wysokich częstotliwościach.
  • #6 8960987
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Ocena: 102
    Pasmo przenoszenia jest ich dość dobre ... coś jak byśmy słuchali tylko na głośnikach efektowych bez przodu i basu.

Koszt ich był bardzo wysoki ... ale to kilka lat temu, teraz technologie się zmieniają.
    Wczoraj coś googlowałem i widziałem domowe głośniki panelowe w cenach coś koło 1000/1400zł.

pozdrawiam
  • #7 9253313
    Wieslaw Bicz

Poziom 18  
    Ocena: 14
    hotnews napisał:
    Jakiś czas temu był w internecie filmik ukazujący kampanię marketingową pewnej firmy, która umieściła dwa specjalne głośniki kierunkowe na wieżowcu w Nowym Jorku (bodajże) i kierowała go na chodnik w wyznaczone miejsce - ludzie reagowali jakby słyszeli ducha...

1. może macie gdzieś linka do tego bo nie mogę znaleźć..
    2. ktoś zna zasadę działania dokładnie?

Są to głośniki parametryczne, emitujące ultradźwięki. Dźwięk słyszalny jest efektem intermodulacji:

http://www.nicera.co.jp/pro/ut/ut-04e.html

W. Bicz
    Konto firmowe:
    PBP Optel sp. z o.o.
    ul. Jerzego Kowalskiego 5, Wrocław (Wrocław-Fabryczna), 52-428 | Strona WWW: www.optel.eu

Podsumowanie tematu

✨ Głośniki kierunkowe, takie jak "Sound Shower" i "shower curtain", są wykorzystywane w kampaniach marketingowych, emitując dźwięk w wąskim kierunku, co tworzy efekt dźwiękowy przypominający obecność ducha. Działają na zasadzie paneli z otworami, w których aluminiowe blaszki są dociskane do folii aluminiowej, a dźwięk generowany jest przez wysokie napięcie. Inne modele, takie jak LRAD (Long Range Acoustic Device) i HSS (Hyper Sound System), wykorzystują ultradźwięki do kierunkowego emitowania dźwięku. Koszt takich urządzeń może być wysoki, a ich zastosowanie obejmuje zarówno marketing, jak i wojsko. Głośniki parametryczne emitują ultradźwięki, a dźwięk słyszalny jest wynikiem intermodulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA