logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoch Aficio 1232c - brak możliwości instalacji jako drukarki sieciowej

serwis8959 05 Sty 2011 19:25 2269 6
REKLAMA
  • #1 8962414
    serwis8959
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Kserokopiarka jak podałem, kopia ok., wydruk nie: ustawiony IP, maska itd., pinguje bez kłopotu, jednak w żaden sposób nie da się jej zainstalować jako drukarki w sieci - po prostu nie drukuje. Próbowałem bez sieci na kablu bezpośrednio z laptopa do LAN-a i dalej to samo. Może ktoś ma jakiś pomysł ? Szanowni fachowcy ? Czekam i pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 8962488
    marioq4
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    A zainstalowałeś Smart Device Monitor jest to program do instalacji urządzeń w sieci grupy NRG.Do pobrania tutaj:http://support.ricoh.com/html_gen/util/SDM/SDM.html
  • REKLAMA
  • #3 8963634
    gasior
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Ale po co SDM? Skoro pinguje to polowa sukcesu. Instalujesz driver, wybierasz opcje instalacji jako drukarka LOKALNA np na porcie LPT, po instalacji wchodzisz we wlasciwosci drukarki, wybierasz zakladke "Porty" i tam dodajesz nowy port jako "Standardowy port TCP/IP" i w pierwszym polu od gory wpisujesz adres IP drukarki. Zastosuj > zakladka Ogolne > Drukuj strone testowa. Koniec. Musi dzialac.
  • #4 8963863
    serwis8959
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Wszystkie próby zainstalowania jej jako drukarki wykonałem tak jal 'Gasior' pisze ( z takim wyjatkiem, że od razu : lokalna-dodaj nowy port ...... itd i co? .... dalej maliny ! Dla tego piszę bo się jeszcze z takim tematem nie spotkałem. Ktoś mnie zapytał: no dobra, pinguje, ale czy duże pakiety przechodzą ? Tego nie sprawdzałem, ale czy testowej może nawet nie drukować ???? odbiór :)
  • REKLAMA
  • #5 8964402
    huberto233
    Poziom 26  
    Ocena: 27
    No to pora na :

FAULT : Customer unable to print to machine on network, I was able to ping the Nib ok.

CAUSE : On checking the printer config page to determine version of firmware, I noticed there was no version listed for Nib firmware just the word "null"
    However previous config pages did have a version listed.
    Presume Nib was spiked wiping firmware.

ACTION : Loaded latest System Service Card firmware to update all levels, but had to switch on Dip Sw 1 to get it to load correctly.

Mama nadzieje , ze pomoglem

Pozdr
  • REKLAMA
  • #6 8967907
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    We właściwościach drukarki, zakładka PORT zaawansowane masz wybór protokołu drukowania RAW bądź LPR.

Spróbuj na RAW port 9100 bądź na LPR nazwa kolejki print.

Sterownik ściągałeś ze strony Ricoh?

Powinno drukować na RAW port 9100 standardowo. Taką maszynę mam zainstalowaną i działa.
  • #7 8985344
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Kolega napisał, pare razy sie zdarzyło ,że po IP nie chciała cnodzic, natomiast po smarcie bez problemu. Zainstaluj smarta, potem analogicznie jak instalka po ip, w zakładce porty wybierz smarta,wyszukaj maszyne i powinna śmigać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją kserokopiarki Ricoh Aficio 1232c jako drukarki sieciowej, mimo że urządzenie odpowiada na ping. W odpowiedziach sugerowane są różne metody rozwiązania problemu, w tym instalacja sterowników przez Smart Device Monitor oraz dodanie portu TCP/IP w ustawieniach drukarki. Inni użytkownicy wskazują na możliwość problemów z firmware, co może uniemożliwiać drukowanie. Rekomendowane jest również użycie portu RAW 9100 lub LPR. W przypadku dalszych trudności, sugerowane jest ponowne zainstalowanie sterowników oraz sprawdzenie, czy urządzenie jest poprawnie skonfigurowane w sieci.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA