logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion - Czarny ekran na LCD, działa na zewnętrznych monitorach

bomber999 06 Sty 2011 10:54 8501 11
REKLAMA
  • #1 8965071
    bomber999
    Poziom 11  
    Witam mam problem z obrazem na ekranie laptopa. Jakis czas temu podczas restartu ekran zrobil sie czarny i po kilku restartach dopiero zaskoczyl. Po jakims tygodniu to samo sie stalo. Jak matryca zaskoczy to juz dziala ale pod warunkiem ze nie zrestartuje albo nie wylacze komputera. Teraz juz w ogole sie nie wlacza. Podswietlanie nie dziala, system nie widzi ekranu. Dodam tylko ze na zewnetrzym ekranie vga wszystko dobrze tak samo jak i na hdmi. Macie jakis pomysl co naprawiac tasme matryce czy inwerter a moze cos innego jest przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 8965213
    mariusz...mariusz
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Spróbuj zaświecić latarka lub sprawdź czy pod jakimś mocnym światłem jest co na ekranie , może tylko świetlówki się nie zapalają .
  • #3 8965266
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Sprawdź najpierw tasiemkę matrycy.
    Najprościej to zrobić, a często ona jest przyczyną podobnych problemów.
  • REKLAMA
  • #4 8965329
    Wafer
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Tak jak kolega wyżej, odkręć obudowę, nastepnie matrycę i sprawdz taśmę... najlepiej ją czymś przykleic, choćby taśmą klejącą...
    No i oczywiście zanim to zrobić, też tak jak pisano dobrze się przypatrz czy faktycznie nie ma żadnego obrazu....
  • #5 8965686
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Brak obrazu na matrycy laptopa może być spowodowany:
    Przez uszkodzona taśmę matrycy, najlepiej podmienić taśmę matrycy lub sprawdzić wszystkie przejścia pomiędzy końcami.
    Następna sprawa to uszkodzony inwertor/świetlówka, czyli brak podświetlania- treść obrazu widać np. jak przyświecimy latarką. Ale skoro piszesz, że nie wykrywa matrycy to nie jest to ta usterka.
    Najczęstszą przypadłością Pavilionów jest uszkodzenie karty graficznej. Stosowane w nich grafiki od GF6 do GF8 (9) posiadają wadę fabryczną i układy padają. Jedyną skuteczna metodą naprawy jest wymiana chipu graficznego na nowy pozbawiony wady od DC+09.
    Uprzedzając, poprawny obraz na wyjściu VGA nie oznacza ze układ graficzny jest sprawny matryca korzysta z sygnału cyfrowego wyprowadzonego z GPU a monitor korzysta z wyjścia analogowego VGA ten sygnał jest wyprowadzony innymi liniami niż sygnał cyfrowy.
  • REKLAMA
  • #6 8968314
    fgfg
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Potwierdzam! W 90% podobnych przypadków w Pavilionach to GPU = rebailing, ale raczej wymiana z uwagi na wadę fabryczną układów BGA.
  • #7 8969851
    bomber999
    Poziom 11  
    uszkodzony inwerter moze spowodowac ze ekran bedzie niewykrywalny? tasme niby sprawdzalem i raz jest przejscie a raz nie miedzy przewodami i juz sam zwatpilem. Na poczatek wymienie tasme. karta w lapku to gf8400 i wlasnie tez wiem ze te grafiki lubia padac ale to mozliwe ze tylko obraz z lcd by nie dzialal a vga i hdmi dzialaja? problem jest jakby z inicjacja matrycy bo jak juz zaskoczy to dziala zupelnie poprawnie dopuki sie restartu nie zrobi
  • #8 9273079
    daniel.smolik3
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    to kolego siadajoł świetlówki więc matryca do wymiany :P

Moderowany przez jankolo:

Ostrzeżenie za szkodliwą poradę

• #9 9305373
    daniel.smolik4
    Poziom 2  
    To będzie zepsuty układ bga, to usterka fabryczna.
  • REKLAMA
  • #10 9305785
    sauer
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.

Mam taki problem z laptopem model HP Compaq CQ61-304sw, że przy włączeniu nie wyświetla mi obrazu. Co 5s migotają mi kontrolki NumLock'a i Capslosk'a tak jakby w moim odczuciu nastąpywał samoczynny restart.

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Sprawdziłem taśmy i wszystko jest wg mnie tak jak było zawsze.
  • #11 9420067
    xbox-serwis.eu

Poziom 25  
    Ocena: 210
    Panowie, w większości HP, w przypadku gdy nie ma obrazu, nie włączają się, na starcie trzeba zrobić reballing GPU :)
    Układy montowane fabrycznie są wadliwe, najlepiej montować GPU z datą produkcji 09-10.
    Konto firmowe:
    XBOX-SERWIS.EU
    Karmelicka 15, Kraków, 31-131 | Strona WWW: http://www.xbox-serwis.eu
  • #12 9420639
    sircom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zgodzę się że w Pavilonach, najczęstszą wadą jest BGA, ale miałem 2 przypadki gdzie problemem był scalak odpowiadający za sterowanie matrycą jeszcze na płycie przed inwerterem są gdzieś wątki o tym na elektroda, radzę poszukać o ile taśmy i matryca zawiodą, zanim zrobi się reballing, chociaż można testowo podgrzać chipset na 10 min. i zobaczyć czy jest poprawa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czarnym ekranem w laptopie HP Pavilion, który działa poprawnie tylko na zewnętrznych monitorach. Po kilku restartach ekran matrycy przestaje działać, a podświetlenie nie działa. Użytkownicy sugerują sprawdzenie taśmy matrycy, inwertera oraz karty graficznej, która w modelach Pavilion często ulega uszkodzeniu z powodu wad fabrycznych. Wskazują, że brak obrazu na matrycy może być spowodowany uszkodzeniem taśmy lub inwertera, a także problemami z układem BGA karty graficznej. W przypadku braku obrazu na matrycy, ale działającego sygnału na zewnętrznych monitorach, zaleca się wymianę taśmy matrycy oraz rozważenie reballingu lub wymiany układu graficznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA