logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk zwalnia i przycina się na Gigabyte G31M-S2L podczas przeglądania stron

Unnamed65 08 Sty 2011 18:06 3807 15
REKLAMA
  • #1 8977664
    Unnamed65
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.

Najpierw mniej szczegolowa konfiguracja komputera( w razie czego podam, co potrzeba):

Plyta glowna - Gigabyte G31M-S2L
    Procesor - Intel E5200
    Ram 4GB (2x2GB 800Mhz)
    Grafika - Gigabyte Geforce 430GT
    Dysk - Samsung H321DJK (320GB)
    Zasilacz - Tracer 400W.
    Windows 7 64bit ultimate ( swiezo zainstalowany, po formacie).

Moj problem byl juz wielokrotnie opisywany, tu i nie tylko. Niestety nigdzie nie znalazlem rozwiazania mojego problemu,a uwierzcie, przeczytalem dosc sporo tematow.

Otoz, Zauwazylem dziwnie spowalaniajacy i przycianajcy sie dzwiek, przy przegladaniu stron www, a mianowicie przy ich przewijaniu, dzwiek psuje sie rowniez, przy innych wysilkach komputera, kopiowaniu(tutaj mniej) otwieraniu i instalowaniu. Natomiast gry trzymaja fps na poziomie i w nich problemu z dzwiekiem nie mam.

Robilem juz mase rzeczy, zaczynajac wlasnie od formata, skonczywszy na przeinstalowywaniu (dosc duzej ilosci sterownikow) nawet na swiezym systemie, probowalem tez ze zmiana directxa, kodekow, a nawet sterownikow od grafiki( w niej tez byly stery do dzwieku). Niestety na prozno, nic nie pomoglo. Tak wiec zwracam sie do was o pomoc, ja juz opadlem z sil

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8977700
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Karta dźwiękowa zintegrowana ? Jak masz możliwość pożycz choćby najtańszą kartę dźwiękową, zainstaluj i sprawdź czy problem występuje.
  • REKLAMA
  • #3 8977742
    Unnamed65
    Poziom 11  
    Niestety nie mam takiej mozliwosci puki co, ale czytalem troche i pisza na forach, ze to nie jest wina karty dzwiekojej, tak ona jest zintegrowana Realtek HD audio.

Dodam ze tydzien temu wymienilem karte graficzna z 9500gt na wlasnie tego 430GT. Problem wystepuje od 2-3 dni.
  • REKLAMA
  • #4 8977856
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Właśnie zintegrowana może powodować takie problemy. Ale też zjawisko może być bardziej złożone. Jakiej przeglądarki internetowej używasz ? Włącz sobie menadżera zadań i zaobserwuj obciążenie procesora w chwili przycinki i jaki proces wtedy zużywa więcej zasobów.
  • #5 8977996
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Zasilacz kiepski.Masz zainstalowany jakiś program oszczędzający energię?
  • #6 8978050
    Rob-son
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    A jakie masz ustawione próbkowanie dźwięku???
  • #7 8979580
    Unnamed65
    Poziom 11  
    probkowanie dzwieku 24bity 48000Hz, probowalem na 3 innych, rowniez to samo.

Co do procesu podczas przycinek, probowalem na 3 przegladarkach(mozlilia, opera, IE) na wszystkich to samo, podczas np. odpalonego winampa i przewijaniu strony, uzycie proca wacha sie nawet do 40 %, podczas "stopu" tzn. przy nie przewijaniu stronyn uzycie siega max 5%.

Tak wiem, zasilacz jest slaby. Pojawil sie jeszcze inny problem, mial on juz miejsce wczesniej, jednak jego nie opisywalem. Mianowicie - nieraz przy uruchamianu komputera, jednostka uruchamia sie prawidlowo, jednak monitor zachowuje sie tak jakby byl w stanie uspienia, nieraz jest tak, ze podczas napisu "zapraszamy" startu sytemu, ekran robi sie czarny i na samej gorze pojawiaja sie poziome czarne paski.

Jutro sprobuje karty graficznej, mojej starej 9500GT, tak pomyslalem wieczorem, ze moze rzeczywiscie jest ten zasilacz na nia zaslaby i takie zasoby wywala.

chociaz dziwi mnie to, bo grajac w GTA IV komputer nie lapie temperatury, nie resetuje sie, ani nie ma zadnych problemow (chodzi dosyc plynnie, mimo slabego procka, na ta gre).
  • #8 8980304
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Zasilacz powinieneś wymienić.Podaj wersje bios płyty głównej.W bios wyłącz funkcje:CPU Enhanced Halt i funkcje:CPU EIST Function.
  • #9 8980498
    Unnamed65
    Poziom 11  
    Zrobilem jak kazales, niestety nic nie pomoglo, dzwiek jak przerywal tak przerywa.

Wersja biosu F10b ( wczoraj aktualizowana).

Mam pytanie co znacza te 2 opcje ? co kazales wylaczyc ?:) (czysta ciekawosc)
  • #10 8980550
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Są to funkcje mające na celu obniżenie temperatury CPU i zmniejszenia poboru prądu przez wyłączenie nieużywanych obszarów procesora, zmniejszeniu taktowania i obniżeniu napięcia zasilającego.
  • #11 8980623
    Unnamed65
    Poziom 11  
    Tak czy inaczej, nic nie pomoglo. Zaraz dzwonie do typa po moja starsza grafike, moze to rzeczywiscie wina zasilacza(chociaz prawde powiedziawszy, troche w to watpie, bo kilka dni po wymianie grafiki, bylo wszystko okey.
  • REKLAMA
  • #12 8986672
    bassofonic
    Poziom 2  
    Witam
    Mam podobny problem tylko ze u mnie jest to odczuwalne także w nie których grach
    konfig:
    q8300 @ 3.00Ghz
    GTX 460 1 gb
    kingston ddr2 4 gb 800 mhz
    win 7 64 bit
    OCZ StealthXStream 600W
    Asus xonar DS
    Asus P5b
    Generalnie Na pewno nie jest to wina dźwiękówki bo sprawdzałem pomiędzy integra a xonarem... Spróbuje podłączyć starego gf8600 i sprawdzić czy to wina gtx'a .
  • #13 8986708
    Unnamed65
    Poziom 11  
    Powiem tak, Problem rozwiazalem, przyczyna byla zle podlaczona karta graficzna. Zauwazylem to gdy juz chcialem zmieniac na 9500GT, karta byla tylko do polowa wlozona, nie byla zatrzasnieta na ten guziczek. Po docisnieciu karty, komputer jest w jak najlepszym porzadku.

Moje skromne zdanie jest takie, przyczyna takich objawow, jak tak przerywajacy i zwalniajacy dzwiek, jest zasilanie komputera, Sprawdzic trzeba, czy oby napewno wszystko jest podlaczone i docisniete tak jak powinno. Pozatym moze byc tez tak, ze to wlasnie zasilacz sprawia klopoty i komputer nie dostaje odpowiedniej dawki zasilania. Tak ja to oceniam, nie skonczylem szkoly informatycznej, ale po tym doswiadczeniu, smiem twierdzic ze po niekad wlasnie to moze byc przyczyna i warto to na przyszlosc zapamietac, zeby to sprawdzic.

Pozdrawiam. dziekuje za pomoc. ;)
  • #14 8986970
    bassofonic
    Poziom 2  
    U mnie na 90 % wina karty : / sprawdziłem gf8600 i na nim było normalnie tyle ze nie instalowałem sterowników (win7 miał własne) potem wsadziłem 460 i bez sterowników było normalnie wiec zainstalowałem od nv (260.99) i dalej są te problemy : / pytanie czy gwarancja to obejmuje i jak mam opisac ten problem ?
  • #15 8988912
    Unnamed65
    Poziom 11  
    A sproboj jezeli masz mozliwosc, zmienic zasilacz, btw... nie masz zadnego dodatkowego kabla do karty graficzne ? niektore modele, maja takie wejscia, na pomocnicze zasilanie.
  • #16 8989202
    bassofonic
    Poziom 2  
    wszystkie gtx'y posiadają dodatkowe zasilanie ... jeszcze później sprawdzę czy to zależy od sterowników bo jak nie to wysyłam ją na gwarancje .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przerywającym i spowalniającym dźwiękiem na płycie głównej Gigabyte G31M-S2L podczas przeglądania stron internetowych, mimo że gry działają płynnie. Po formacie systemu i reinstalacji sterowników problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa zasilacz Tracer 400W oraz zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek HD audio. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie obciążenia procesora, ustawień próbkowania dźwięku oraz wymianę zasilacza. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez poprawne podłączenie karty graficznej, co wskazuje na możliwe problemy z zasilaniem lub połączeniami komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA