logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protokół EXECUTIVE i MDB dla urządzeń CASHFLOW (monetery)

rmajda 13 Paź 2004 12:34 9401 16
  • #1 909779
    rmajda
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Zajmował się ktoś obsługą urządzeń do wydawania i przyjmowania monet. Może ktoś posiada jakieś specyfikacje, opisy protokołów itp.
  • #2 910087
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    heh, miałem ten sam problem z wrzutnikami - zero dokumentacji a tu trzeba zrobić urządzenie. Jeśli chodzi o wrzutniki to problemu nie ma, bo zazwyczaj działają albo impulsowo na jednym kanale, albo wielokanałowo. I trzeba tylko zliczać impulsy. Jeśli chodzi o urządzenia do wydawania monet, to raczej specyfikacja będzie potrzebna, bo to zazwyczaj jest tu trochę trudniej. Chociaż miałem jedno proste urządzonko, któremu po prostu podawało się napięcie na silnik i zliczało liczbę wyrzuconych monet.
  • #3 914296
    rmajda
    Poziom 20  
    dzieki to jest wydawacz monet, widocznie trzeba bedzie poszukac jakich doc-ów
  • #4 914551
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    poproś producenta urządzenia o pomoc - mi w każdym razie przysyłali instrukcje jak prosiłem.

pozdrawiam!
  • #5 973511
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 974510
    Fireman
    Poziom 13  
    Zajmowalem sie kiedys akceptorami monet. Komunikowaly sie one z otoczeniem za posrednictwem protokolu MDB. Dla zainteresowanych zalaczam specyfikacje tego protokolu.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • mdb.pdf (556.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 976427
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 989657
    rmajda
    Poziom 20  
    Kiedyś kumpel robił cos z Marsem, jak masz konretne pytania to wal, to sie go zapytam
  • #9 1000682
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5788451
    pawel.dobry
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, musze napisać sterownik do automatu wrzutowego, proszę o wszelkie porady dotyczące tego tematu:) Automat obsługuje MDB
    Pozdrawiam
  • #11 5788548
    rmajda
    Poziom 20  
    Transmisja 9 bitowa, tyle pamiętam bo to nam robiło problemy na PCcie :-)
  • #12 6019643
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Programator posiadam lecz niestety to jest skomplikowane urządzenie podpinane na usb.
    Wykupuje się kredyty na konkretna ilość programowań konkretnego typu wrzutnika.
    Pozdrawiam
  • #13 6120947
    mubadala
    Poziom 2  
    Witam. Przekopałem strony polskie, angielksie i niemieckie w necie w celu znalezienia jakis porad dotyczących przeprogramowywania wrzutników cashflow560 lub nri (3 tubowe, nie pamietam w tej chwili konkretnego modelu) z euro na złotówki (w ogóle w celu zmiany waluty) ale niestety nie znalazlem satysfakcjonującej odpowiedzi. Wszędzie były jakieś porady ale zazwyczaj dotyczyły ogólnie całego programowania i byly dostepne za kase badź jakiś innych zagadnień, które mnie nie interesowały.

Moj problem polega na tym, ze nie wiem od czego zaczać, tzn. przegłądając wypowiedzi w tym temacie dochodze do wniosku, ze nie da sie zmienic waluty bez angazowania sprzetu i bez udzialu programowania. Nie znam sie na programowaniu i nie mam sprzetu, natomiast mialem nadzieje zrobic to w jakis inny sposob, np za pomoca klawiatury na zetoniarze.

Generalnie nie wiem jak się za to zabrać. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić proszę o odpowiedz (chodzi mi w jaki sposob to zrobić a nie o opisywanie procedury). Dodam, że chce się nauczyć tej konkretnej czynności zatem za wszelkie porady z góry bardzo dziękuję.

P.S. O specyfikację techniczną w pdf mam zamiar zwrocic się do producenta.

pozdrawiam
  • #14 6136962
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Zmiana na inna walutę wiąże się ze zmianą parametrów zapisanych w pamięci akceptora. Przeważnie jest to gotowy wsad do różnych walut. Do tego jeszcze zestrojenie z czujnikami w danym urządzeniu, często odbywa się po przez przerzucenie kilkudziesięciu monet lub wrzuceniu żetonów przeznaczonych do testowania... Co model to rózne rozwiązania ale jedno jest pewne, moim zdaniem bez urzadzeń ciężka sprawa. Może lepiej poszukać kogoś kto się tym zajmuje, unikniesz przyjmowania fałszywek przez akceptor lub odwrotnie nie przyjmowania większości oryginalnego bilonu :)

pozdr.
    MT
  • #15 6152321
    mubadala
    Poziom 2  
    Juz sie dowiedzialem co i jak z tym programowaniem. Generalnie mozna z poziomu zetoniary zmienic (CF560) ale trzeba tez zmienic tuby na odpowiedniia wielkosc. Natomiast w przypadku mojego modelu NRI sprawa jest trudniejsza i trzeba juz do Torunia wysylac. Chyba bede musial skorzystac z ich uslug. W kazdym razie dzieki za pomoc

pozdrawiam
  • #16 7018511
    sq2bvn
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Poszukuję kogoś z doświadczeniem w podłączaniu wrzutnika tubowego z interfejsem MDB do komputera PC. Potrzebuję podłączyc MEI do PC tak aby miec nad nim pełną kontrolę.
  • #17 11777462
    prezent
    Poziom 2  
    Witam, czy może ktoś z Państwa orientuje się czy istnieje lub w jaki sposób można by było zaprojektować jakiegoś rodzaju przejściówkę, żeby móc podłączyć wrzutnik CashFlow pracujący jak wiadomo na protokole MDB do sterownika PLC Siemens LOGO! ?

Dzwoniłem do dystrybutorów, serwisów, i raczej nikt nie umie mi doradzić. Pisze prace inżynierską jednak ten element jest tylko jednym, ogólnie małoznacznym podzespołem, jednak szukam jakiś informacji które mógłbym zamieścić w Dokumentacji Techniczno-Ruchowej.

Bardzo dziękuje za wszelka pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obsługi urządzeń CASHFLOW do wydawania i przyjmowania monet, ze szczególnym uwzględnieniem protokołów EXECUTIVE i MDB. Wrzutniki monet działają zazwyczaj na zasadzie impulsów – jeden impuls odpowiada jednej wrzuconej monecie, a rozróżnianie nominałów odbywa się przez różne kanały. Wypłacacze monet wymagają specyfikacji i programowania, często sterowane są napięciem na silnik. Protokół MDB jest powszechnie stosowany do komunikacji akceptorów monet z otoczeniem. Programowanie urządzeń, zwłaszcza zmiana waluty, wymaga dostępu do specjalistycznego sprzętu i oprogramowania, często dostępnego tylko u producenta lub autoryzowanych serwisów. Modele takie jak CASHFLOW 560 i NRI są wymieniane jako przykłady urządzeń, gdzie zmiana waluty i konfiguracja tub wymaga zaawansowanych działań. Występują trudności z podłączeniem wrzutników MDB do sterowników PLC, np. Siemens LOGO!, co wymaga projektowania specjalnych przejściówek. Wskazane jest kontaktowanie się z producentem lub osobami programującymi sprzęt, aby uzyskać dokumentację i wsparcie techniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA