logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiornik IR RS232 do Girdera - budowa i watpliwosci

predom 09 Sty 2011 16:47 2904 4
REKLAMA
  • #1 8982256
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Witam. Zainteresowalem sie programem do sterowania komputera pilotem o nazwie Girder. Odbiornik IR buduje wedlug schematu Igora. I juz na wstepie mam problemy z czesciami. Jako, ze projekt mial powstac zerowym nakladem kosztow, wszystkie czesci pochodza z moich zapasow. Pierwszy problem mam z kablem RS232 - nie ma wyprowadzonego styku RI. Czy brak tego styku spowoduje, ze odbiornik nie zadziala? I drugi problem - czujnik IR. Mam jakis wymontowany z telewizora Orion. Sklada sie on z plytki, na ktorej znajduje sie uklad scalony, czujnik przypominajacy czarna diode led (posiada 2 nozki), kondensator elektrolityczny, 2 kondensatory SMD i jeden rezystor. Calosc zamknieta jest w metalowej siatce, z wyprowadzonymi trzema pinami. Czy ten czujnik sie nada? I trzecie pytanie. Czy do tego projektu pasuje kazdy pilot? Bo wala mi sie po domu ze 20, po starych sprzetach. Przepraszam za brak polskich liter, ale pisze na telefonie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8982383
    DarkLeon
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam. Po pierwszę radzę zastosować się do schematu.
    Po drugie nie wiem co do oka z tego telewizora, ja kupiłem za 4PLN taki jaki jest wymagany w schemacie (koszt praktycznie zerowy)
    Po trzecie: Tak każdy pilot działa z tym układem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 8982667
    predom
    Poziom 26  
    Czyli bede musial kupic wszystkie czesci. A do czego w tym ukladzie sluzy styk RI? Bo normalnie to wiem, ale tutaj? Zwlaszcza, ze jest zwarty z masa.
  • REKLAMA
  • #4 8987399
    predom
    Poziom 26  
    JEST! Zrobiłem ten odbiornik! Koszt 0.00zł. To oczko (model CMK29FHB) pasowało. Dioda zenera 5.1V ze spalonego zasilacza, kabel odcięty od jakiegoś urządzenia na zbiórce elektrośmieci (bez tego pinu 9 [Ring Indicator] odbiornik też działa), rezystor 2k5 z połamanej płyty ruskiego telewizora. Odbiornik jest strasznie czuły, zadziałał dopiero po zaekranowaniu, wcześniej łapał kody "z powietrza", nic nie wysyłałem, a i tak co chwilę się zmieniały i może 1 raz na 50 prób udało mu się złapać kod z pilota. Po wsadzeniu do tej siatki i puszczeniu skrętką kabla danych i masy odbiornik zadziałał. I jeszcze jedno, ostatnie (i dla niektórych pewnie banalne) pytanie - do czego służy ten rezystor 2k5? Ten projekt przekonał mnie, że podczerwień wcale nie jest złym rodzajem transferu.
  • #5 8988883
    DarkLeon
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Widzę że zaryzykowałeś, ja nie miałem okazjii na wymontowanych podzespołach pracować. Generalnie staram się trzymać schematu. Skoro ten odbiornik zadziałał gratuluję i życzę owocnych "eksperymentów"
    Pozdrawiam
    P.S Co do rezystora nie pamiętam już dlaczego tam był, w każdym razie projekt Igora robiłem bardzo dawno temu na podstawie artykułu w czasopiśmie "CHIP".
REKLAMA