logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana dysku na większy-HP Compaq dc Convertible dc 7600 Min

zbyh 62 14 Sty 2011 00:18 2610 14
REKLAMA
  • #1 9002993
    zbyh 62
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Witam wszystkich. Mam komputer z systemem Windows XP PRO, Pentium 4, 3000MHz, 64 Bit, ATA 100, Bufor 8 Mb. Ostatnio dołożyłem RAM-u do prawie 3 Gb- DDR2. Mam wrażenie że mało co to dało jeżeli chodzi o zwiększenie szybkości pracy komp. Mam dysk twardy 80 Mb. podzielony na 2x40. Czy zwiększenie pojemności dysku ,zwiększy szybkość komp.,jeżeli tak to na jakie parametry mam zwrócić uwagę przy zakupie dysku. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9003122
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    Nie, zwiekszenie pojemnosci dysku nie przyspieszy ci pracy komputera.
    Za to zakup szybszego dysku owszem. Jednak na ATA nie ma co szukac wydajnych dyskow.
    Masz mozliwosc podlaczenia dysku SATA?
  • #3 9003300
    zbyh 62
    Poziom 14  
    Oczywiście chodziło mi o zakup.gdzie sprawdzić czy komp. obsługuje SATA. Czy to się wiąże z wymianą płyty głównej ( inne przewody ) Na temat płyty wyczytałem tylko to: HP Compaq dc Convertible dc 7600 Minitower
  • REKLAMA
  • #5 9003689
    zbyh 62
    Poziom 14  
    Czyli co?, mogę zainstalować bez problemu dysk np: SATA albo SATA II o poj 500 G i pociągnie, wtyki będą pasowały . Dobrze rozumiem czy nie?.
  • #6 9003691
    Karaczan
    Poziom 42  
    Skoro jest SATA to polecam np Samsunga F3, badz WD Caviar Black.
    Nie drogie, pojemne, szybkie i ciche dyski.
    Widze ze masz juz plyte z SATA2.
    Warto by bylo ja przestawic z trybu IDE na AHCI. Zyska troche na wydajnosci i wlaczy dodatkowe funkcje typu NCQ (chyba wszystkie nowe dyski obsluguja ta technologie).
    I wyjecie zworki ograniczajacej prace dysku do SATA1 (na nowym dysku powinna byc zainstalowana zworka, choc czasem juz ich nie ma)

Edit:
    Tak mozesz kupic te dyski i podlaczyc. Ale moze brakowac ci tasiemki SATA (koszt z 5zl) i czasem zlacza zasilania SATA w zasilaczu (przejsciowka z Molex->SATA tez z 5zl) ;)
  • #7 9017401
    zbyh 62
    Poziom 14  
    Tak dla pewności , czy tak jak na zdjęciu to jest SATA?. Wystarczy wywalić stary dysk i tak samo zamontować nowy np: Samsung F3 i jak najlepiej skopiować dane ze starego dysku?Zmiana dysku na większy-HP Compaq dc Convertible dc 7600 Min
  • #8 9017417
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    1. Tak.
    2. Najprościej podpinając oba dyski i kopiując z poziomu systemu. Część danych możesz zarchiwizować do pliku i potem przywrócić korzystając z narzędzia systemowego Kreator transferu plików i ustawień/Łatwy transfer (nazwa zależy od systemu, którego używasz).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #9 9017459
    zbyh 62
    Poziom 14  
    Ten lewy ma dwie wtyczki, ale prawy tylko jedną ( chyba zasilanie), to jak podłączyć dwa razem . A może kupić dysk zew.i zgrać na niego a potem na nowy , ale to już koszty.
  • REKLAMA
  • #10 9020001
    Karaczan
    Poziom 42  
    Nie rozumiem pytania z tymi wtyczkami ;)
    Chyba ze chodzi ci ze niektore dyski maja i stare (molex) i nowe (sata) zasilanie.
    Wtedy masz do wyboru, podpinasz albo jedno albo 2gie zasilanie, jak ci wygodniej.
    Co do przekopiowania danych tez duzo zalezy od tego czy chcesz reinstalowac system, czy nie. Ja polecam z reinstalacja. Jak z reinstalacja to poprostu odpinasz fizycznie stary dysk, instalujesz Windowsa. Po instalacji podpinasz stary dysk i kopiujesz interesujace cie dane.
    Jak z zachowaniem istniejacej instalacji Windowsa to polecam program Norton Ghost (platny), HDClone (podstawowa wersja bezplatna) lub DriveImage XML (tez podstawowy jest darmowy).
  • #11 9020435
    zbyh 62
    Poziom 14  
    Sory może nie zrozumiale napisałem. Chodzi o to że na lewym kablu (patrz zdięcie) są dwie dwie kostki ,czyli można podłączyć drugi dysk ,a prawy kabel mam tylko z jedną kostką ,to co mam podłączyć do drugiego dysku?
  • #12 9020524
    Karaczan
    Poziom 42  
    Zasilanie (te 2 kostki) mozesz podlaczyc tez do 2giego dysku.
    A ta pojedyncza "kostke" (kabel sygnalowy SATA) musisz sobie dokupic 2gi i podpiac do plyty glownej i do nowego dysku.
    Jako ze masz "markowy" komputer to watpie by producent przewidzial dodanie dodatkowych kabli sygnalowych SATA. Ale moge sie mylic. Pogrzeb w pudelku z dodatkami jesli takowe masz.
    I zobacz tez czy masz dodatkowy port SATA na plycie, bo na stronie producenta nic o tym nie pisza. Powinien byc, ale z tymi "markowymi" komputerami nigdy nic nie wiadomo ;)
    Przesledz gdzie podlaczony jest 1szy dysk i zobacz czy obok niego jest 2gie podobne zlacze na plycie glownej.
  • #13 9020945
    zbyh 62
    Poziom 14  
    Chyba jest ,bo dysk jest podłączony pod niebieskie gniazdo ,a obok jest takie samo białe .Czyli dokupić kabel sygnałowy SATA i już .
    Jak można jeszcze dwa pytania. Dysk który chciałem kupić Samsung F3 500GB ma oznaczenie serial SATA 2 ,czy to są te same złączki ?. Co do programu przyzwyczaiłem się do Windowsa XP PRO , czy można go zaktualizować bo mam wersję z 2002 r, czy zmienić na inny
  • #14 9020969
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Tak, te same. Mozesz zostawic XP skoro sie przyzwyczailes i spelnia Twoje wymagania. Co do aktualizowania to mozna zainstalowac SP3 + reszte aktualizacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer HP Compaq dc Convertible dc 7600 z systemem Windows XP PRO i pyta o możliwość zwiększenia wydajności poprzez wymianę dysku twardego. Odpowiedzi wskazują, że zwiększenie pojemności dysku nie przyspieszy pracy komputera, ale zakup szybszego dysku SATA może poprawić wydajność. Użytkownik dowiaduje się, że jego płyta główna obsługuje SATA, co pozwala na instalację dysków SATA lub SATA II, takich jak Samsung F3 lub WD Caviar Black. Wskazówki dotyczą również konieczności zakupu kabla sygnałowego SATA oraz możliwości reinstalacji systemu lub użycia programów do klonowania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA