logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wylutować stare gniazdo zasilania w Asusie?

tdzierza 14 Sty 2011 10:13 5714 7
REKLAMA
  • #1 9003621
    tdzierza
    Poziom 10  
    Witam.

Próbuje wymienić gniazdo zasilania w notebooku Asus. Zadanie wydawało się banalnie proste. Zakupić łatwo dostępne gniazdo, wylutować stare, wlutować nowe i po problemie. Jednak jak to często się zdarza po drodze pojawiają się nieoczekiwane dosyć upierdliwe problemy. U mnie problemem jest wylutowanie.

Używam stacji lutowniczej z regulacją temperatury, najpierw spokojnie ustawialem na 350, następnie doszedłem do 480 st. a stara szajs cyna jest nieugięta i nie chce dać się usunąć. W zasadzie puściła cyna przy jednej nużce, ale słabo udało się ją odessać.

Ciekawi mnie czy forumowicze allegro mają jakieś sposoby na tego typu problem ??

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 9003654
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Hotair ustawiony na około 300°C do tego kolba z grubym grotem na 360°C i dobra taśma Link .
  • REKLAMA
  • #3 9003798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 9003811
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Ja np. mam taki patent - daje flux na wszystkie punkty lutownicze, potem pobielam te punkty cyną ołowiową a następnie ściągam wszystko za pomocą szerokiej plecionki , każde gniazdo jestem wstanie w ten sposób wymienic nie używając hot air-a ;)
  • REKLAMA
  • #5 9003855
    tdzierza
    Poziom 10  
    Dzięki,
    Już wiem że nie jestem na przegranej pozycji, tak się składa że od niedawna jestem posiadaczem stacji hot air, ale nie pracowałem jeszcze przy jej użyciu. To jest właściwy moment aby ją wypróbować.

Taśmę do odciągania cyny zakupie dzisiaj. Przypuszczam że będę potrzebował grubszy grot. Ale co mnie zaintrygowało, to sugestia aby ustawić hotair na 300, a kolbe na 360. Może nie do końca rozumiem tą zależność (strumień gorącego powietrza i tak nie będzie stosowany).
  • #6 9003950
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9004015
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    tdzierza napisał:
    ... Ale co mnie zaintrygowało, to sugestia aby ustawić hotair na 300, a kolbe na 360. Może nie do końca rozumiem tą zależność (strumień gorącego powietrza i tak nie będzie stosowany).

Ja gorącym powietrzem rozgrzewam wszystkie punkty lutownicze gniazda , dalej grzejąc hotairem przykładam grot kolby i taśmę do punktu lutowniczego . Temperatury ustawiam różne zależnie od grubości laminatu , wielkości druku , grubości (pojemności cieplnej) nóżek elementów lutowanych .
    Temperaturę hotaira ustawiam tak , by lutowie na płycie było bliskie topnienia .
  • #8 9021945
    tdzierza
    Poziom 10  
    Bardzo praktyczne informacje.

Udało mi się zgodnie z podanymi wskazówkami wymienić gniazdo. Ale nie odbyło się bez problemów. Może wynika to z mojego niewielkiego doświadczenia w tym temacie.

W kilku słowach napisze na jakie problemy natrafiłem:
    - używałem cyny ołowiowej z topnikiem i do tego jeszcze topnik, gorące powietrze (300st) skierowane na przylutowaną nóżkę i lutownica z grubszym grotem. Niestety nie moglem używać stacji ponieważ nie mam odpowiednio grubego grotu, (ciekawe że do mojej stacji nie mogłem w żadnym elektronicznym dostać grotu) pozostało mi korzystać z starej lutownicy i temperatury 260 stopni (zmierzyłem na końcówce grotu multimetrem)
    - cyna się rozgrzała i teoretycznie nóżka powinna swobodnie się wysunąć, ale tak nie było. Zgodnie z wyżej podaną radą podjąłem próbę usunięcia cyny przy użyciu plecionki. Plecionka obficie nasmarowana topnikiem nie dała rady. Może zbyt niska temperatura na grocie ??
    - pozostało wydobycie gniazda, nóżka po nóżce . Gniazdo i tak było uszkodzone także pozwoliłem sobie na rozłożenie i wydobywanie nóżki niezależnie od całości.
    - w ostatnim etapie trudności sprawiło mi usunięcie cyny i oczyszczenie otworów na nóżki, ale udało się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje wymienić gniazdo zasilania w notebooku Asus, napotykając trudności z wylutowaniem starego gniazda. Forumowicze sugerują użycie stacji lutowniczej z gorącym powietrzem (Hot-Air) oraz lutownicy kolbowej z szerokim grotem. Rekomendowane jest ustawienie temperatury Hot-Air na około 300°C oraz kolby na 360°C. Użytkownicy dzielą się różnymi technikami, takimi jak stosowanie topnika i plecionki do usuwania cyny. Wskazówki obejmują również wlutowanie nowego gniazda "na gorąco" oraz dostosowanie temperatury w zależności od grubości laminatu. Użytkownik odnosi sukces, ale napotyka problemy z usunięciem cyny, co może być spowodowane niewystarczającą temperaturą lub brakiem odpowiednich narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA