logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Validator NT955 nadaje się do certyfikacji okablowania LAN?

Jeymz 20 Sty 2011 11:25 6487 7
REKLAMA
  • #1 9031353
    Jeymz
    Poziom 11  
    Witam,

Muszę wykonać pomiary parametrów sieci LAN. Wiem, że najpopularniejszym urządzeniem jest miernik firmy Fluke, ale niestety jest bardzo drogi. Czy może ktoś zna miernik Validator NT955. Czy warto go kupować i czy nada się do certyfikacji okablowania?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9187146
    oartek
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam

Validator'em NT955 nie da się przeprowadzić certyfikacji okablowania.
    Da się wykonać natomiast test prędkości (BERT) i jakości okablowania(np. pomiar stosunku sygnał/szum, SKEW, wykres NEXT, ECHO... ) a w oprogramowaniu Plan-Um możemy stworzyć dokumentację powykonawczą.

Certifier40G - taką nazwę nosi tester firmy JDSU do certyfikacji okablowania.
    Jest nowością na rynku. Pomiar kat 6A w 9 sekund, klasy FA w 15 sekund.
    Przeprowadza pomiary dla częstotliwości do 1600MHz.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9887911
    gkarol
    Poziom 10  
    To rozwiązanie JDSU (Certifier40G) to jest WhireExpert firmy Psiber z logiem JDSU. W porównaniu do Fluke DTX czy IDEAL LanTEK to wygląda to mizernie.
  • #4 9888017
    oartek
    Poziom 11  
    Może coś więcej Pan napisać ? Wygląd przy tych testerach akurat jest chyba najmniej ważny. Rozumiem, że miał Pan do czynienia z tymi wszystkimi wymienionymi testerami ?
  • #5 9897705
    gkarol
    Poziom 10  
    Mówiąc o "mizernym wyglądzie", bynajmniej nie miałem na myśli wyglądu zewnętrznego.Tak, testowaliśmy wszystkie te rozwiązania (ten JDSU w wersji oryginalnej - Psiber). Jeżeli chodzi o ergonomię pracy WhireExpert znacząco odstawał od konkurencji. Tester jest bardzo mało znany, i większość producentów okablowania nie honoruje pomiarów nim wykonanych. Dodatkowo jest "Made in Malysia", a cena można powiedzieć porównywalna z konkurencją. Domyślam się że z brand`em JDSU będzie to jeszcze droższa zabawka.

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na tester DTX-1800. Jest to zdecydowanie najbardziej popularny tester, a przecież chodzi tu o "bezproblemowe" pomiary. Kontrahenci dobrze patrzą na Fluke. Kilkoro znajomych polecało też Lantek`a. Jednak nikt z ludzi z którymi konsultowaliśmy zakup nawet nie słyszało o WhireExpert (o JDSU też nikt nie wspominał).
  • REKLAMA
  • #6 9903109
    oartek
    Poziom 11  
    Ciekawostką jest, że WireXpert i Certifier40G wywodzą się z jednego projektu nad którym pracowały obie firmy JDSU i Psiber. Technologia ta sama, podobno jedyne małe różnice w opcjach software'u .

Myślę, że mało znany bo nowy. Fluke na naszym rynku jest już od dawna. Każdy go zna i rzeczywiście lista producentów okablowania akceptujących ten tester jest duża, przez co pomiary są jak Pan ujął "bezproblemowe".

Według mnie skoro Siemon i ADC Krone w tak krótkim czasie zaakceptowało Certifier40G do testów ich okablowania to wkrótce lista ta się również powiększy, kwestia czasu.

Na stronie psiber'a znalazłem ciekawy artykuł na temat akceptacji WireXpert'a ( Certifier40G ) przez Siemon'a :
    http://apen.psiberdata.com/en/home/company/news/siemon-approves-wirexpert.html

Jaki średni czas pomiaru otrzymuje Pan na swoim DTX'ie przy kat. 6a ?
  • #7 9903448
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Są firmy które wypożyczają (odpłatnie) sprzęt do pomiarów lub wysyłają swoich pracowników do takich prac. Osobiście korzystam z takiej usługi płacąc 100zł/dobę za wypożyczenie sprzętu pomiarowego firmy Fluke.
  • REKLAMA
  • #8 10283794
    gozda1
    Poziom 1  
    Cytat:
    Jeżeli chodzi o ergonomię pracy WhireExpert znacząco odstawał od konkurencji.

Koledze gkarol chyba chodziło o urządzenie WireXpert firmy Psiber Data a nie WhireExpert.

Od niedawna jestem posiadaczem tego miernika ale póki nie żałuje wyboru. Jeśli chodzi o wspomnianą ergonomię to własnie z niej jestem najbardziej zadowolony i był to jeden z powodów dla którego wybrałem akurat to urządzenie a nie inne. Mam już swoje latka i potrzebowałem urządzenie z dużym i czytelnym wyświetlaczem (Fluke i Lantek mają mniejsze ekrany i podgląd wyników jest tylko z jednego urządzenia głównego). Co więcej WireXpert ma dość intuicyjne menu i w dodatku po polsku.

Duży plus urządzenia to także szybkość wykonywania pomiarów. Wciskam jeden guzik i po kilku sekundach mam wynik, który mogę sobie podejrzeć na obydwu jednostkach albo wrzucić na USB i wydrukować raport.

Cytat:
    Tester jest bardzo mało znany, i większość producentów okablowania nie honoruje pomiarów nim wykonanych

Co do listy producentów akceptujących pomiary, to rzeczywiście jest tak, że niektóre firmy wymuszają stosowanie w swoim okablowaniu poszczególnych mierników, ale ja bym raczej nie zwracał na to zbyt dużej uwagi, ponieważ jest to raczej czysty marketing od strony producentów mierników aby wymuszać kupowanie ich sprzętu. Faktycznie niektóre mierniki nie są w stanie obsłużyć na przykład danej kategorii czy klasy wiec producent zaleca stosowanie miernika np. do klasy 7A.

W przypadku WireXperta lista producentów akceptujących miernik znajduje się chociażby tutaj:
    Link

Wypożyczanie takiego sprzętu pewnie nie jest głupie tylko ciekawe jak z kalibracją takich urządzeń. Osobiście wykonuje sporo instalacji okablowania więc w moim przypadku jedynym słusznym rozwiązaniem było kupno sprzętu.

Podsumowanie tematu

✨ Validator NT955 nie nadaje się do certyfikacji okablowania LAN, jednak umożliwia przeprowadzenie testów prędkości (BERT) oraz jakości okablowania, takich jak pomiar stosunku sygnał/szum, SKEW, NEXT i ECHO. Użytkownicy polecają tester DTX-1800 firmy Fluke jako najbardziej popularny i akceptowany przez producentów okablowania. Inne urządzenia, takie jak Certifier40G od JDSU oraz WireXpert od Psiber, również były omawiane, ale ich akceptacja przez producentów okablowania jest ograniczona. Użytkownicy zwracają uwagę na ergonomię i funkcjonalność, a także na dostępność wypożyczenia sprzętu pomiarowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA