logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić polskie znaki w Dev C++ na Windows 10?

kreciko 22 Sty 2011 21:47 4016 4
REKLAMA
  • #1 9043189
    kreciko
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,
    Koledzy mam pytanie dotyczące programu Dev C++, kompilator kompiluje mi kod źródłowy bez polskich znaków. Zaznaczam, że konsola dos-owa jest ustawiona na polskie znaki i tryb kodowania jest ustawiony na chcp 1250.
    Czy jest możliwość zmiany języka kompilatora w programie? Wcześniej pracowałem na tym samym oprogramowaniu na Win vista i nie miałem takiego problemu.
    Z góry dzięki :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9047657
    kreciko
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o konsolę to czcionka i kodowanie jest dobrze ustawione, ponieważ mam możliwość wpisywania polskich znaków. Głównie moje pytanie dotyczyło samej kompilacji kodu źródłowego przez Dev C++. Jest oczywiście możliwość zmiany czcionki w programie ale to nic nie zmienia ponieważ również aktualna czcionka ustawiona w konsoli zawiera polskie znaki.
    Jeżeli ktoś ma jakiś inny pomysł to prosiłbym o pomoc :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 9051549
    rsh912
    Poziom 1  
    Proponuję przesiąść się na nowsze IDE np. wxDevC++
  • #5 9053133
    kreciko
    Poziom 11  
    Poczytałem trochę na temat programu, który poleciłeś ale z doświadczeń użytkowników wynika, że są z nim problemy z uzupełnianiem kodu i wolną pracą oprogramowania. Ale dzięki tej propozycji znalazłem inny program, również darmowy po bezpłatnej rejstracji jest to: Borland C++ Builder 6 Personal. Jeżeli ktoś może się wypowiedzieć na jego temat to byłbym bardzo wdzięczny.
REKLAMA