logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do utrzymania stałego poziomu głośności dla plików mp3

piotr_piotr 07 Lut 2003 20:08 4984 13
REKLAMA
  • #1 95898
    piotr_piotr
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Chciałbym zrobić pewne urządzenie, które by utrzymywało stały poziom głośności. Komputer podłączony mam do wieży. Wiem, że jest coś takiego tylko nie mogę sobie przypomnieć jak się to fachowo nazywa. Chciałbym to podłączyć do wyjścia karty muzycznej i zarazem do wejścia mojej wieży, ponieważ posiadam sporą kolekcję plików mp3 tylko jest problem, że większość z nich jest nagrana z różnymi poziomami głośności i chciałbym ten problem jakoś zlikwidować. Nie wiem czy w ogóle jest możliwość zrobienia czegoś takiego, dlatego pytam.

Dziękuję
    Pozdrawiam!
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 95946
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Prawdopodobnie chodzi Ci o kompresor :) Dziala to na tej zasadzie ze istnieje pewien poziom odniesienia sygnalu i w zaleznosci czy sygnal podawany na wejscie kompresora ma amplitude mniejsza lub wieksza od tego poziomu odniesienia, kompresor wzmacnia lub oslabia sygnal, czyli zmniejsza dynamike sygnalu ;) Opisane to bylo w EDW 7/98 wiec jak masz dostep do tego numeru to proponuje poczytac :)
  • REKLAMA
  • #4 95968
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 96208
    piotr_piotr
    Poziom 11  
    Witam!

Dzięki wielki za przypomnienie mi jak się to nazywa. :lol:

A nie macie gdzieś jakiegoś schematu dobrego AWR albo ewentualnie kompresora?
    Albo już najlepiej, aby można było kupić złożone kompletne urządzenie, ponieważ robić coś takiego samemu to pewnie nie wyjdzie. Nie wiem czy w ogóle coś takiego produkują?? Tak sobie myślę (być może źle myślę) może wymyślił ktoś odpowiednik AWR w postaci programu do komputera?

Pozdrawiam!
    Piotr
  • #6 96235
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    A może użyjesz programu, który potrafi ustawić jednakową głośność wszystkich plików ? Jest taki program, tylko nie pamiętam jak się nazywa. Ale chyba był w ostatnim Niezbędniku (takie lamerskie pismo z płytą "Komputer Świat Extra Niezbędnik itd.)
  • REKLAMA
  • #7 96339
    piotr_piotr
    Poziom 11  
    Błagam o więcej informacji o tym programie będę bardzo wdzięczny :)
  • #8 96353
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Mogę ci na maila wysłać albo spakować i zamieścić na forum :? To jak wolisz ? Zajmuje około 620 KB.
  • REKLAMA
  • #9 96441
    piotr_piotr
    Poziom 11  
    Wyślij mi na e-mail: towr(_at_)and.pl Wielkie dzięki!!!!
  • #10 96829
    piotr_piotr
    Poziom 11  
    Witam ponownie!

Odebrałem przesyłkę. Dziękuję!
    Ten program jest rewelacyjny!!!!
    Dokładnie czegoś takiego od dawna szukałem.

Wielkie dzięki!!!!

Pozdrawiam!
    Piotr
  • #11 96898
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 193973
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    dzięki- mam radiowęzeł i ten program z pewnością mi się przyda bo nic tak nie wkurza jak to że jedna empetrójka jest cicha jak mysz pod miotłą a druga głośna (i wtedy trzeba oczywiście pogrzebać przy mikserze...)
  • #14 261513
    Sławek B.
    Poziom 12  
    Jeśli przy słuchaniu muzyki z naszego domowego komputera używamy WinAmpa, mogę zaproponować tutaj wtyczkę o nazwie Sound Solution...
    Jest to plug - in zawierający wejście z AGC (ARW znaczy się), 5 lub 4 zakresowy (przełączany) kompresor/ekspander/limiter, filtry LF-HF, wzmocnienie tonów niskich, ekspander stereofoniczny z regulacją szerokości i głębokości efektu, a także generator preemfazy (to chyba tłumaczy, jaki jest cel tegoż programiku...) oraz filtry dolnoprzepustowe 15K.
    Wtyczka godna uwagi, aczkolwiek nie jest pozbawiona wad, czasem, jeśli niewłaściwie się ją skonfiguruje może pompować, zniekształcać wysokie i średnie tony (jeśli źle ustawimy opcje AGC) - słowem - wtyczka jest trudna w konfiguracji i kapryśna, ale spróbować można...
    Przydatne także przy webcastingu

strona domowa:

http://www.zii.it/tms/

Korzystając z okazji - jeśli ktoś miałby jakieś procesory dynamiczne w tym stylu - do WinAmpa, albo stand - alone - prosze dać mi znać, będę bardzo wdzięczny...

Pozdrawiam - Sławek B.
    Załączniki:
    • Urządzenie do utrzymania stałego poziomu głośności dla plików mp3 przykład kompresji.jpg (748.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SoundSolution1.2.exe (77.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem utrzymania stałego poziomu głośności przy odtwarzaniu plików mp3 z różnymi poziomami nagrania. Zaproponowano zastosowanie urządzeń takich jak kompresor lub układ ARW (Automatyczna Regulacja Wzmocnienia), które zmniejszają dynamikę sygnału audio, wyrównując poziomy głośności. Omówiono również możliwość użycia programów komputerowych do normalizacji głośności plików mp3, wskazując na popularny program MP3Gain, który umożliwia automatyczne wyrównanie poziomu dźwięku bez utraty jakości. Dodatkowo zaproponowano wtyczkę do odtwarzacza WinAmp o nazwie Sound Solution, zawierającą funkcje AGC, kompresora, ekspandera, limiterów i filtrów, choć wymaga ona precyzyjnej konfiguracji, aby uniknąć zniekształceń. Wskazano także na dostępność artykułów teoretycznych dotyczących procesorów dynamiki dźwięku oraz praktycznych rozwiązań sprzętowych i programowych do poprawy komfortu odsłuchu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA