logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce 7300GT - artefakty 3D, zmiana rozdzielczości, brak rozpoznania monitora

bochacz 23 Sty 2011 18:33 2552 11
  • #1 9046955
    bochacz
    Poziom 10  
    Problem zaczął się niedawno: po włączeniu komputera zauważyłem dziwną zmianę rozdzielczości (normalnie mam 1366x768), a teraz ustawiło się 1360x768. Okazało się, że owa zmiana rozdzielczości spowodowana jest tym, że moja 7300GT nie rozpoznaje monitora. Mam również kartę integrowaną, działającą poprawnie, ale jej osiągi nie powalają więc zależy mi na sprawnym działaniu GeForce'a. Przechodząc do sedna: Po włączeniu dowolnej aplikacji 3d pojawiają się dziwne, mrugające artefakty (załącznik)
    I teraz: instalowałem różne wersje sterowników kilka razy, we wszystkich możliwych konfiguracjach (driver cleaner itd.), kartę czyściłem, zmieniłem nawet radiator, sprawdzałem złącza i nic, cały czas mam artefakty. Czy wie ktoś jak rozwiązać ten problem?
    Załączniki:
    • GeForce 7300GT - artefakty 3D, zmiana rozdzielczości, brak rozpoznania monitora 3DMark06 2011-01-22 18-03-08-53.JPG (160.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 9047031
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Jaka specyfikacja komputera?

Najlepiej byłoby sprawdzić kartę w innym komputerze; podejrzewam jej uszkodzenie.
  • #3 9047078
    bochacz
    Poziom 10  
    Komputer mam taki:
    Płyta: 8I915GMF
    Intel Pentium 4 505 2,66GHz
    2GB RAM DDR
    2x200GB SATA, 2x500GB SATA
    Zasilacz FEEL-400W
    Przyznam się, że kiedyś podkręcałem grafikę, ale ze względu na bierne chłodzenie zostawiłem ustawienia fabryczne.
    Ponadto czasami zdarzało się, że obraz na monitorze dziwnie pulsował (na zmianę jaśniejszy i ciemniejszy w dość szybkim tempie), mogło to mieć związek bardziej z zasilaczem czy z grafiką?

Jutro sprawdzę grafikę na innym kompie, bo mam podobny z identyczną płytą główną.
  • #4 9052507
    ZapleT
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Z doświadczenia wiem, że te karty są wrażliwe na uszkodzenia kulek pod GPU. Podejrzewam, że Twoja karta jest chłodzona pasywnie i delikatnie się przegrzała. Przy tak niskiej wartości sprzętu profesjonalna naprawa jest nieopłacalna ale udało mi się postawić dwa Geforce'y 7300 z identycznymi objawami, jednego GT i jednego GS metodą "domową" :) Masz dostęp do Hot Aira?
  • #5 9052821
    bochacz
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o przegrzewanie karty to jakoś nie zauważyłem, żeby jej temperatura przekroczyła kiedykolwiek 60 stopni bo zawsze utrzymywała się na poziomie 40. Możliwe, że wystąpił jakiś chwilowy skok temperatury na procesorze, co mogło spowodować, jak mówiłeś, uszkodzenie kulek pod prockiem.
    Kwiesta hot air - na wyposażeniu nie mam, aczkolwiek musiałbym popytać tu i tam. Ale na prawdę nie ma innej metody domowej naprawy takiej karciochy? Dysponuję różnistymi sprzętami więc sam mógłbym coś wyczarować. Jaka temperatura jest potrzebna by przylutować procesor? W sumie dałoby się zrobić coś takiego z małego palnika gazowego, wentylatora i paru części od MacGyver'a :D. Proszę o podpowiedzi, jestem skłonny do takich eksperymentów :)
    Ogólnie moja karta wyprowadza mnie z równowagi, raz po rozłożeniu i złożeniu kompa karta przez krótki moment działała, po czym znowu zgubiła monitor i zaczęła wyświetlać "sztukę nowoczesną" wkomponowaną w gry.
  • #6 9052945
    ZapleT
    Poziom 15  
    Są mi znane jeszcze dwie "domowe" metody naprawy takiego sprzętu.
    Pierwsza: metoda piekarnikowa (nie polecam).
    Druga: Wygrzewanie opalarką. Metoda ta często jest krytykowana na forum z wiadomych przyczyn ale przy zachowaniu odpowiednich środków skuteczna :) Nie jestem zwolennikiem takich metod ale skoro jesteś skłonny do takich eksperymentów to ok, twój wybór ;) Jeśli jesteś w stanie załatwić opalarkę to mogę zrobić małego tutoriala w jaki sposób zrobić to najbezpieczniej.
  • #7 9053045
    bochacz
    Poziom 10  
    Ogólnie to mam na wyposażeniu kilka palniczków gazowych więc wszystko da się zrobić. Przed chwilą dokonałem pomiaru, umieściłem sondę w odległości 10cm od końca płomienia palnika (dyszowy) i uzyskałem równe 200 stopni. Niestety wadą jest dość duża ogrzewana powierzchnia więc mam jeszcze dwa pomysły: pierwszy - umieszczenie palnika na końcu jakiejś rurki i z tej samej strony równoległe podanie strumienia powietrza, po drugiej stronie uzyskamy strumień dość ciepłego powietrza, podobnie jak w hot airze. Drugi pomysł jest już typowo nowatorski: mam na wyposażeniu tani pistolet do podgrzewania kleju, jak wiadomo w środku jest aluminiowa komora z dość sporą cewką, wystarczy w miejscu na klej podać strumień powietrza, w wyniku czego po stronie wylotu uzyskamy "ciepły powiew".
    Jeśli możesz to powiedz mi co mam dokładnie podgrzewać, w jakiej temperaturze i przez jak długi czas. Bo po zdjęciu radiatora widać drugi laminat na tym głównym i nie wiem czy trzeba grzać cały zespół procesora czy tylko sam procesor. Czekam z niecierpliwścią na dalsze instrukcje ;D
  • Pomocny post
    #8 9053202
    ZapleT
    Poziom 15  
    Grzejesz cały układ graficzny, a nie tylko rdzeń. Palnik to szalony pomysł... Niezbędny jest topnik, który musi wpłynąć pod układ. 200 stopni to na moje oko trochę za mało, sam grzeję hot airem stopniowo.
    1. Najpierw z całej karty zdejmuję co się da.
    2. podgrzewam mocną suszarką CAŁĄ KARTĘ do temperatury około 100 stopni
    3. wciskam topnik pod układ i kości pamięci (kiedy karta jest rozgrzana topnik robi się bardzo płynny i wchodzi pod układ bez problemu)
    4. zabezpieczam kartę (szczególnie plastiki i kondensatory) ekranami z folii aluminiowej
    5. grzeję GPU i kości pamięci powoli do temperatury około 200 stopni po czym robię około minutową przerwę
    6. grzeję przez jakieś 20 sekund na 300 stopni
    7. przerwa 20 sekund i ponownie na 300 stopni.

Tym sposobem naprawiłem już kilka kart ale potrzeba dość dużego wyczucia. Mam nadzieję, że pomogłem :)
  • #9 9055640
    bochacz
    Poziom 10  
    To już wiem co robić chwilowo brak mi czasu na takie eksperymenty, ale myślę, że jak znajdę trochę czasu w piątek to stosując się do instrukcji wykonam co trzeba i zobaczymy co z tego wyjdzie.O efektach na pewno Cię poinformuję :)
    mam jeszcze pytanie: jakiego topnika użyć? Mogę wykorzystać dowolny do układów SMD czy jest jakiś specjalny do takich napraw?
    Z góry dzięki za wszelkie informacje
  • Pomocny post
    #10 9056683
    ZapleT
    Poziom 15  
    To jest układ BGA lutowany powierzchniowo. Topniki smd raczej się nie nadadzą, osobiście do takich operacji stosuję najtańszy RMA-223 i sprawuje się idealnie. Możesz użyć dowolnego topnika do BGA. A jaki topnik SMD posiadasz? Mam nadzieję, że pomogłem ;)
  • #11 9057130
    bochacz
    Poziom 10  
    Nie jestem w stanie powiedzieć jaki bo opisy z opakowania dawno się zdarły ;D. Zainwestuję te 10 złotych i kupię sobie jakiś BGA. Martwi mnie jeszcze jedna kwestia: na kości z procsorem są jakieś elementy SMD (chyba rezystory), mam nadzieję, że lut użyty do ich zamocowania nie topi się w 300 stopniach bo byłoby nieprzyjemnie gdyby któryś z nich się odlutował ;)
  • Pomocny post
    #12 9057899
    ZapleT
    Poziom 15  
    Lut ma prawo się stopić i dlatego strumień powietrza należy kierować z góry, a nie pod kątem aby nie zdmuchnąć elementów. Z siłą nawiewu też nie przesadzaj, będzie bezpieczniej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną GeForce 7300GT, która nie rozpoznaje monitora i powoduje artefakty 3D po uruchomieniu aplikacji. Po zmianie rozdzielczości z 1366x768 na 1360x768, użytkownik podejrzewa uszkodzenie karty, zwłaszcza po wcześniejszym podkręceniu. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie karty w innym komputerze oraz domowe metody naprawy, takie jak wygrzewanie układu graficznego za pomocą hot air lub palnika gazowego. Użytkownik planuje eksperymenty z podgrzewaniem karty, a także pyta o odpowiedni topnik do lutowania. Wskazówki dotyczące temperatury i techniki podgrzewania są również omawiane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA