logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć TV i SAT w różnych pomieszczeniach jednym kablem?

bogi 23 Sty 2011 21:19 3046 13
  • #1 9047896
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 245
    Witam,

potrzebuję podłączyć sprzęt w/g poniższego szkicu.
    Każde z urzadzeń jest w innym pomieszczeniu, a całość połączona jest tylko jednym kablem. Co włączyć w miejsce nie opisanych prostokątów? Sygnał z anteny i sat ma być odbierany w obu tv.

Pozdrawiam

Proszę o poprawienie tytułu tematu i wpisu.
    Napisz gdzie dekoder SAT, czy antena naziemna ma wzmacniacz, co z DVB-T.

Regulamin pkt 11 . [SP5ANJ]
  • #2 9048246
    jurek849
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Mało czytelny rysunek!!
  • #3 9048472
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 9052574
    bogi
    Poziom 29  
    Już poprawiłem wielkość szkicu.

Od lewej, pierwsze pomieszczenie: tv i antena bez wzmacniacza

drugie pomieszczenie: tv i sat

i w trzecim: sat.

Pomiędzy pomieszczeniami położony tylko jeden kabel. Sygnał z prawego sat ma być dostępny na obu tv a po drodze dołączony drugi sat. Sygnał z anteny ma dotrzeć do obu tv.

Jakim sprzętem biernym połączyć tą instalację?

Nie wiem czy właściwie wytłumaczyłem.

Dla przykładu - tytuł poprawiłem. [SP5ANJ]
  • #5 9052676
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9056458
    bogi
    Poziom 29  
    mihal2002

prościej nie da się napisać, skąd i gdzie ma być sygnał.
    Po między pomieszczeniami jest położony jeden koncentryk i nie będzie więcej.
    Jak pisałem wszystko ma być połączone elementami pasywnymi, żadnych
    switchy.

Pozdrawiam
  • #7 9056856
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Mam nadzieje że dekodery sa z modulatorami....
    ?
  • #8 9056867
    bogi
    Poziom 29  
    Tak oba mają modulatory.

Do tej pory nie poprawiłeś treści samego TYTUŁU.
    Regulamin pkt 6.
    Więcej nie upomnę a temat trafi do KOSZA. [SP5ANJ]
  • #9 9056886
    irekr
    Jakie sa odległości pomiędzy urządzeniami, czy dekodery SAT sa w jednym pomieszczeniu...?
    Takie instalacje można zrobić pod warunkiem zbudowania dwukierunkowej linii zakończonej cyrkulatorami, istotne są jednak odległości....
    I gdzie to ma byc....? To ważne..
  • #10 9057021
    wujt
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Kolego po jednym kablu stosując tylko elementy pasywne nic nie zrobisz po drugie co kolego miał na mysli odnośnie cyrkulatorów nigdy o czymś takim nie słyszałem przy urządzeniach sat poza tym pomiedzy anteną apierwszym tunerem masz jeden kabel wiec jak podłączysz dwa tunery można by zastosować multiband conwerter ale to się wiąże z zasilaniem a to w twoim wypadku problem wiec sobie to odpuść bo i tak nic nie zdziałasz
  • #11 9057091
    irekr
    Kolego WUJCIE: to co piszesz jest jak najbardziej ok, natomiast wiadomo że nie wchodzi w grę podłączanie sygnałów do konwerterów w kabel antenowy. W kablu rozprowadzamy wyłącznie sygnał po modulatorze.

Budowałem takie sieci, nie jest to specjalnie trudne pod warunkiem przestrzegania zasad kompensacji impedancji linii. Nietypowe rozwiązanie ale stosowane, kiedy sygnały są podawana z dwóch końców magistrali. Warunkiem powodzenia jest precyzyjne dobranie zakończeń impedancyjnych i stosowanie cyrkulatorów zakończeniowych, linia magistralna musi być zamknięta impedancją nominalną niezależnie od kierunku transmisji.
    Rozwiązanie dość często spotykane w technice mikrofalowej. Kiedyś stosowane powszechnie w sieciach komputerowch gdzie stosowano koncentryk... Pamięta ktoś takie wykopaliska...? Zasada działania jest identyczna.
  • #12 9057463
    projekt57
    Poziom 1  
    Rozwiązaniem może być R85260 pozwala na doprowadzenie jednym kablem sygnału z jednego bądź dwóch satelit do dwóch tunerów + sygnał z TV naziemnej; W pomieszczeniu 1 będzie tylko TV, należy zastosować rozgałęźnik 1/2 R85122 i gniazdko R/TV R62170, w pomieszczeniu 2 i 3 zastosować gniazdka R/TV/SAT R62195; są inne rozwiązania np: instalacja przelotowa z modulatorem ale wtedy oglądamy ten sam kanał sat w obu pomieszczeniach, jeśli Pana interesują to przedstawię, kody należy wpisać w przeglądarkę to wyświetlą się produkty; Jeśli jest Pan zainteresowany proszę o kontakt, Pozdrawiam;

Dodano po 10 [minuty]:

Opcja 2:Można zrobić instalację na gniazdkach RTV z modulatorem + bezprzewodowe przedłużacze pilota, na danym kanale w każdym TV będzie można oglądać 1 i ten sam kanał z satelity, będzie możliwość przełączania kanałów z każdego TV;

• #13 9061539
    bogi
    Poziom 29  
    Witam Panowie,

moje połączenie nie jest profesjonalne ale najtańsze i zadawalające klienta.

Wykorzystałem trzy odgałęźniki o najmniejszym tłumieniu.

Dzięki za pomoc. Temat zamykam.

Pozdrawiam.
  • #14 9062942
    irekr
    Podstawowa wada: sygnał z dekoderów SAT jest emitowany przez antenę naziemną. Wypadało by założyć jakiś bufor...
    To rozwiązanie jaki zastosowałeś jest dokładnie tym samym co proponowałem ale bez kompensacji impedancji na końcach. Działać będzie z tym że bez kompensacji należy się spodziewać typowych efektów związanych z niedopasowaniem linii.
    Ale jak klient zadowolony to co tam,.......
    Pozdrawiam..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobu na podłączenie telewizora i dekodera SAT w różnych pomieszczeniach za pomocą jednego kabla. W odpowiedziach zasugerowano użycie multiswitcha 5/6 oraz konwertera quattro, aby umożliwić odbiór sygnału z anteny satelitarnej i naziemnej na dwóch telewizorach. Wskazano również na konieczność zastosowania odpowiednich gniazdek RTV-SAT oraz rozgałęźników. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na prostsze rozwiązanie z trzema odgałęźnikami, mimo że nie było to profesjonalne podejście. Podkreślono znaczenie kompensacji impedancji w instalacjach tego typu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA