logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

karta dzwiękowa jako equalizer, zwykły lub parametryczny

com4tee 23 Sty 2011 21:39 1034 0
REKLAMA
  • #1 9048003
    com4tee
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    witajcie,
    mam takie pytanie: czy da się (czy istnieje) taki software który jest solidnym rozbudowanym equalizerem który zachowuje się jak driver karty dzwiękowej?
    może jaśniej - potrzebuję by absolutnie wszystkie dzwięki wychodzące z mojego komputera niezależnie od pochodzenia (youtube, vlc player, winamp, cokolwiek) przechodziły przez jeden wspólny equalizer najlepiej parametryczny i solidnej jakości, wlączający się po odpaleniu kompa samodzielnie i to z zadanymi ustawieniami.

Idealnie żeby był on po prostu częścią drivera karty dzwiękowej (kiedyś tak było w live! 5.1 potem ta funkcja zniknęła w nowszych drive'ach), no ale skoro nie jest szukam innej podobnej opcji. Inna sprawa że to co było w sound blastach zaimplementowane po prostu nie nadawało sie do poważniejszej zabawy w audio.

zależy mi nie na "jakimś" podbiciu częstotliwości z presetów (jak w drivach Realtek'ów HD) tylko na czymś co się nadaje do DRC (digital room correction) naprawdę dużo pasm, porawnie opisanych, dobry algorytm najlepiej FIR. Mam zmierzoną charakterystykę mojego pokoju, no i teraz pracując z Smaart 7.1 chcę sensownie skorygować sygnał o wady akustyczne pokoju i głośników.

Drugie pytanie, mniej ważne, ale jednak - czy istnieje zwrotnica driver wypluwająca skonfigurowane wcześniej częstotliwości na zadane porty karty 7.1? Jest taki genialny plugin do foobara2000, jak ktoś zna - to własnie o takie coś mi idzie tylko na poziomie całego kompa a nie jednego playera

dzięki za pomoc
  • REKLAMA
REKLAMA