logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać Cyfra+ na dwóch TV Sony z PCMCIA CI+?

relaj 24 Sty 2011 01:14 5689 7
REKLAMA
  • #1 9048822
    relaj
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Poświęciłem dobrą godzinę aby znaleźć zbliżony temat, ale niestety końcowej odpowiedzi nie znalazłem. Proszę więc o pomoc. Problem jest następujący (postaram się opisać na tyle na ile laicko rozumiem zagadnienie):
    TV ma dekodery: MPEG2 (DVB-T), DVB-C, MPEG-4 i slot PCMCIA zgodny z CI+ wszystko "dla obsługiwanych operatorów". Sony nie podaje jakich to operatorów obsługuje.

Pytanie brzmi - jak odebrać cyfrę+ na dwóch różnych telewizorach?
    Proszę o potwierdzenie moich domysłów.

Potrzebuję podwójny konwerter - to na antenę sat.
    Potrzebuję card splitter aby "rozdzielić" kartę na dwie. Znalazłem coś takiego, ale mam nadzieję, że są tańsze.
    I jeszcze coś (co?) co wcisnę w złącze PCMCIA telewizora zgodne z CI+ Czy takie urządzenie będzie współpracować z LCD Sony?
    Jeśli tak to rozumiem, że kabel z anteny wpinam bezpośrednio do starego dekodera i starego TV, a drugi kabel z anteny do LCD Sony, który zdekoduje sygnał zgodnie z kartą włożoną w moduł CI+. Czy dobrze rozumiem i będzie to działać?

A może na początek zamiast card splitera będę sobie "przenosił" oryginalną kartę między starym dekoderem i starym TV a nowym TV i wkładał ją w moduł CI+ nowego TV. Czy dobrze myślę, że to zadziała?

Jeśli nie - to w jakim celu jest PCMCIA CI+ w tym telewizorze?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za fatygę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9048961
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Witam serdecznie. Moim zdaniem nic Ci nie da moduł C+ podłączony do Twojego TV. Z tego co napisałeś wnioskuję, że w tym TV moduł CI służy do dekodowania sygnału cyfrowej TV naziemnej (DVB-T) lub kablowej (DVB-C). Sprawdź czy Twój odbiornik ma możliwość dekodowania sygnału DVB-S2 lub chociażby DVB-S. Moim zdaniem pozostaje Ci kupno zewnętrznego tunera (a raczej dwóch) satelitarnego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9049056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 9050095
    relaj
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam jasność.
    Rozumiem że slot CI+ w którejś nadchodzącej dekadzie przyda mi się to do odbioru cyfrowej TV "z powietrza" a teraz do... ścierania kurzu.

... i jeszcze - może doradzicie gdzie i jaki kupić dekoder aby był fHD, dobrze współpracował z card splitterem i nie powalał ceną. Oczywiście wolałbym uniknąć drugiego abonamentu.
  • REKLAMA
  • #5 9050270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 9051973
    miedziak5
    Poziom 14  
    Zdaje mi się, że dekodery Ariva z końcówką E nie chcą pracować ze spliterami.
  • Pomocny post
    #7 9052053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9418101
    relaj
    Poziom 10  
    Podsumowując - korzystając z telewizora mogę odebrać z powietrza telewizję DVBT, gdyby standard nadawania nie odpowiadał istniejącemu w TV dekoderowi mógłbym sobie wszczepić odpowiedni dekoder w slot CI.
    Odbieranie TV sat - tylko za pomocą zewnętrznego dekodera np. Ferguson.
    Odbieranie w różnych pomieszczeniach - zwielokrotnienie konwertera, karty (card splitter) i dekoderów.
    Dzięki za zaangażowanie, temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat odbioru Cyfra+ na dwóch telewizorach Sony z wykorzystaniem slotu PCMCIA CI+. Odpowiedzi wskazały, że telewizory nie obsługują sygnału DVB-S/S2, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie modułu CI+. Zamiast tego, zalecano zakup zewnętrznych dekoderów satelitarnych oraz zastosowanie podwójnego konwertera i splittera kart, aby rozdzielić sygnał na dwa telewizory. Użytkownik uzyskał również rekomendacje dotyczące dekodera Ferguson Ariva 100E, chociaż pojawiły się wątpliwości co do jego współpracy ze splitterami. Podsumowując, do odbioru telewizji satelitarnej konieczne jest użycie zewnętrznego dekodera, a slot CI+ w telewizorze może być użyty do odbioru telewizji DVB-T w przyszłości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA