logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć panel w zamrażalniku LG GR409GQA i udrożnić odpływ?

ivan77 24 Sty 2011 22:14 8422 4
REKLAMA
  • #1 9052529
    ivan77
    Poziom 10  
    Lodówka lg gr409gqa
    witam w w/w wymienionej lodówce przymarza mi dolna szuflada
    więc czytając poszczególne tematy zawarte na forum postanowiłem udrożnić przewód odprowadzający wodę z tyłu lodówki ,lecz to nie to jest drożny

mam pytanie czy można zdjąć panel w komorze zamrażalnika i udrożnić ten odpływ z tej strony ?
  • REKLAMA
  • #2 9960755
    Sebo37
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Czyszczenie rurki odpływowej to za mało. Konieczne jest porządne rozmrożenie zamrażalnika. Wynika to z tego iż brud który zapycha rurkę sprawia, iż woda która nie odpływa zamarza. Robi się korek z lodu który musi się rozmrozić aby odpływ był drożny.
  • REKLAMA
  • #3 9964041
    ivan77
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedź
    Osobiście to zdjąłem panel ze ściany zamrażarki i było za nim pełno lodu.
    Więc w takich przypadkach porządne rozmrażanie powinno potrwać nie kilka godzin ale kilkanaście zanim cały lód za panelem się rozpuści i spłynie do pojemnika z tyłu lodówki
  • REKLAMA
  • #4 10559319
    Sebo37
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ja użyłem suszarki do włosów więc było szybciej ...:)
  • #5 11236375
    wlodas1999
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Wyeliminowałem zamarzanie dolnej szuflady tak:
    -rozmroziłem lodówkę,
    -zdemontowałem panel od wewnątrz,
    -w otworze spływu wody (lewy dolny róg) tkwił jeszcze korek z lodu uniemożliwiający spływ wody podczas rozmrażania.Czyli ujawniła sie przyczyna zamarzania dolnej szuflady:podczas cyklów automatycznego rozmrażania grzałka rozmrażająca nie zdołała rozpuścić gromadzącego się podczas eksploatacji lodu.Rozpuszczała go tylko ale nie do końca,a wtedy woda przelewała się pod dolną szufladę i tam ponownie zamarzała.
    -rozmroziłem ten korek lodowy,
    -opuściłem w dół o ok. 1cm grzałkę rozmrażającą, w ten sposób zbliżyła się bardziej do otworka spływowego,
    -wyczyściłem przy okazji co się dało,
    -zamontowałem z powrotem panel.
    Lodówka pracuje bez problemu 2 lata.
REKLAMA