logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HIGHSCREEN MS1595P - brak regulacji B+, zwężony i ciemny obraz, co sprawdzić?

18 Paź 2004 03:15 1575 10
REKLAMA
  • #1 919906
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 919944
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Na to wygląda, że padł regulator napięcia - Jedynym rozwiązaniem to prześledzić gdzie idzie +B i posprawdzać tranzystory - Zwróć uwagę na te stojące na radiatorach (w drabince, w linii).
    Pozdrawiam.
  • #3 919949
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Sprawdź sterowanie tranzystorem regulatora B+, powinny nim sterować dwa małe tranzystorki, wymień też elektrolity w tyn obwodzie. Jest też dławik do sprawdzenia, no i dioda schodkiego.
  • REKLAMA
  • #4 920058
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Do sprawdzenia IRF, dioda, kondensator elektrolityczny, rezystor w źródle. Uszkodzenie jednegoz dwóch pierwszych elementów będzie wywoływało opisany skutek.
  • REKLAMA
  • #5 920465
    Deepone
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Dopisze się tutaj ponieważ mam podobny problem.
    Czy Highscreen MS1595P to nie jest to samo (lub prawie to samo) co MAG DX1595?
    Posiadałem podobny problem z tym monitorem do wczoraj.
    Mianowicie obraz czasami robił się wąski z lewej i prawej strony ale czasami jak wyłączyłem go na jakiś czas i włączyłem to pracował normalnie.
    Zdarzało się jeszcze oprócz tego iż coraz częściej tracił obraz, tzn cały obraz zwężał się do linii poziomej mniejwięcej na środek ekranu, a linia miała wymiar około 1mm - 2mm, w każdym razie nie dało się już pracować.
    Czy problem jest podobny? Ściągłem już schemat z tej strony jednak nie wiem do czego się zabrać a raczej takimi rzeczami zajmuje się w celach mojego hobby i nie znam się prawie wogóle na tym.
    Jak monitor dostałem to problem był taki iż poprzedniemu właścicielowi zaiskrzał pod monitorem, jak rozebrałem to znalazłem wypalone miejsce na spodzie elektroniki, konkretnie jeden z pinów gniazda 4 pinowego którego to przewody idą na górną część kineskopu do elementu znajdującego się na kineskopie. Wziełem wyczyściłem spalenie na elektronice i przylutowalem tego pina do płyty i wszystko grało orócz tych problemów.
    Czy problem jest podobny?
    No oczywiście teraz mam jeszcze jeden problem iż monitor od wczoraj nie startuje wogóle, wyłączył się i koniec, nie słychać także nic podczas naciskania przycisku zasilania tzn takiego specyficznego dzwięku który zawsze towarzyszył startowi i zmienie rozdzielczości.
    Jeśli to nie ten sam monitor to przepraszam za zaśmiecanie tematu.
  • #6 920499
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Czy taki sam monitor tego nie powiem, ale problem Masz inny - przetwornica, która padła zapewne przez uszkodzenie odchylania pionowego (ta powstająca pozioma linia powstaje przez uszkodzenie odchylania pionowego).
    Zacznij od uruchomienia przetwornicy.
    Pozdrawiam.
  • #7 920537
    jarob
    Proponuję Tobie również sprawdzić całą płytę główną na zimne luty, najprawdopodobniej one były przyczyną wszystkich uszkodzeń.
  • #8 920906
    Deepone
    Poziom 22  
    gdzie mam szukać na płycie przetwornicy?
  • REKLAMA
  • #9 920932
    jarob
    Przetwornica inaczej mówiąc zasilacz monitora, zaczyna się od gniazda sieciowego, w które wtykasz przewód zasilający. Dalej jest prostownik z filtrem, trochę elektroniki i trafo. Poczytaj trochę teori i obejrzyj nieco schematów.
  • #10 921848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 921962
    Deepone
    Poziom 22  
    Ja też dziękuje za pomoc.
    Zasilanie zaczeło działać samo rozebrałem obudowe podpiełem zasilanie i zaskoczył, nie jestem pewien tylko gdzie szukać zimnego lutu aby przypadkiem nie stało się znowu tak samo.
    Poprawiłem też luty na tranzystorach oraz na tym złączu 4 pin i teraz obraz nie zmienia swojego kształtu (nie zwęża się ani w pionie ani w poziomie). Wcześniej zazwyczaj po około 20-50minutach na 100% zwężył się obraz teraz chodzi już od ponad godziny i jest ok.
    A co do tranzystorka to ten od zwężenia do tej linii poziomej wcale nie taki mały w stosunku do innych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z monitorem Highscreen MS1595P polegał na braku regulacji napięcia B+, zwężonym i ciemnym obrazie nasilającym się przy wyższej częstotliwości odświeżania. Napięcie B+ wynosiło około 50 V i nie reagowało na potencjometr VR402. Wymieniono układ IC401 (STV7778) oraz tranzystor Q408 (FS10UM5), jednak problem pozostał. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie regulatora napięcia B+, w tym tranzystorów sterujących, elektrolitów, dławika oraz diody w linii B+. Wskazano na konieczność kontroli zimnych lutów na płycie głównej oraz przetwornicy zasilającej monitor. Ostatecznie przyczyną usterki okazała się zwarcie diody w linii B+, co po wymianie przywróciło prawidłowe działanie monitora. Dodatkowo autor wymienił bin z innego monitora, zaprogramowany programatorem ACS Electronik DELTA, co wyeliminowało problemy z miganiem diody jasności. Wskazano także na podobieństwo modelu Highscreen MS1595P do MAG DX1595, co może być pomocne przy poszukiwaniu schematów i rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA