logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny do połączenia routerów na 30-40m: kierunkowa czy panelowa?

AHMPL 29 Sty 2011 13:41 2009 11
REKLAMA
  • #1 9073329
    AHMPL
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam, potrzebuję połączyć dwa routery w odległości 30-40m między blokami. Jednen znajomego od którego biorę internet ma antenę patykową 8dbi i stoi na parapecie. Do mojego chce dokupić antenę bo na obecnej patykowej 2dbi, sprzęty się widzą ale zasięg jest strasznie marny. Wiem że mocna antena powinna być nadawcza, ale nie chce już kombinować ze sprzętem znajomego. Pomyślałem że dokupię jakąś zewnętrzną antenę i umieszczę na balkonie. Tylko nie wiem czy Yagi kierunkową, czy jakiś panel. Zastanawiam sie nad zyskiem są po 19-22dbi ale czy to nie za dużo na tak bliską odległość, czy może od przybytku głowa nie boli i pomyśleć o najmocniejszej ???
  • REKLAMA
  • #2 9073415
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Ja mam na odległość 80 m dwa router na parapecie i do internetu 2mbs wystarcvza.

30-40m to panel 8-12dbi powinien wystarczyć,

Jak masz laptopa to zainstaluj inssider-a i przeskanuj sieć w miejscu gdzie ma być antena, załącz wyniki.
  • REKLAMA
  • #3 9073431
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Ja tylko sprostuje - obie anteny są nadawczo odbiorcze, generalnie powinno się dawać z obu stron anteny tego samego zysku ale na taką odległość nic nie będzie problemem.
    Panelik Interline'u 8dB i krótki kaawałek kabla(ze 2 metry max) i już.

PS. Nie daj się namówić na tandetę z allegro 100kilka dBi bo działa to gorzej od anten, ktore masz teraz.
  • REKLAMA
  • #4 9073733
    AHMPL
    Poziom 11  
    No właśnie w sieci jest sporo tych anten typu Yagi wzmocnienia po 22dbi a cena 40zł trochę to podejrzane. Cóż zakupie jakiś panel dobry i zobaczymy. Co do rozprowadzenia po mieszkaniu to nie będzie problemu bo mój router to G.Duo z dwoma radiami wiec na drugie radio też mogę założyć jakąś mocniejszą antenkę.
  • #5 9073747
    piterus99
    Poziom 43  
    Takie anteny to lipa, wystrzegaj się marek yagi, wasserman i IAPT.
    Weź interline, jak sie boisz że nie starczy to i dwunastka może być, ale bez przesady - to tylko kilkanaście metrów.
  • REKLAMA
  • #6 9076408
    AHMPL
    Poziom 11  
    piterus99 napisał:

Weź interline...

Hmm za twoją namową kupiłem na allegro Interline PANEL 8dB. Dowiedziałem się że znajomy ma tą 8 dbi kupioną na allegro za 2 zł... hmm i w pokoju obok już łapie średni zasięg. Zdecydowałem sie dokupić do niego patyka TP-LINK TL-ANT2408C 8dBi z podstawką magnetyczną, ma niezłe recenzję i na pewno będzie lepsza niż te 50cm patyki no name z 15dbi za 9.9zł.
  • #7 9076484
    piterus99
    Poziom 43  
    Znajomy kupił zapewne totalnie beznadziejną dookólną antenkę "patyk", które to sprzedają na aukcjach jako "Powiększ zasięg o 1000%" z kosmicznymi zyskami, które tak naprawde są puste w środku a zasięg jest gorszy niż na domyślnych.

Antenka tplinka to dobry wybór(o ile to jest antenka tplinka, bo coś za tania jak na ich wyrób).
  • #8 9076500
    AHMPL
    Poziom 11  
    te superowe patyki sa po 9.9zł mają kosmiczne zyski. Te TP-Link o którym pisze to koszt 30-40zł plus wysyłka. Myślę że te 30m nie będzie problemem dla takich dwóch anten.
  • #9 9076514
    piterus99
    Poziom 43  
    A, to pewnie. Bez problemu łykną to, 54mbps jest osiągalne.
  • #10 9076525
    AHMPL
    Poziom 11  
    No tak w domu korzystam z Neostrady 2mb/s a w mieszkaniu o którym mowa też do niedawna za pomocą usługodawcy TPSA miałem zawrotną prędkość 1mb/s. Teraz mam mieć realnie około 30mb/s to spory przeskok jak dla mnie... chociaż na moje potrzeby to i 3 mb/s wystarczą.
  • #11 9076565
    columbo
    Poziom 15  
    Mam podobne rozwiązanie miedzy mieszkaniem a warsztatem odległość 30-40 m .Ja zastosowałem 2 yagi i przy nadajniku jak i do odbioru.Nie potrzeba aż tak mocnych anten ,ale sygnał za to zawsze jest dobry i nie ma problemów przy zlej pogodzie (jest tez duże zaszumienie u mnie ,duża ilość sieci w pobliżu w takim przypadku powinny być lepsze anteny)wszystko działa bardzo dobrze już ponad 2 lata.
    W Twoim przypadku powinny wystarczyć panele ale polecam lepszej jakości w szczelnej obudowie.
    Danie jednej anteny czy to panelu czy yagi ze strony odbiorczej to połowiczne rozwiązanie na pewno poprawi sygnał
    Musisz to sprawdzić fizycznie bo oprócz anteny wpływ ma także karta jej moc ,jakość i czułość oraz parametry AP
  • #12 9077027
    AHMPL
    Poziom 11  
    Działa poprawnie, antena u znajomego o której pisałem Tp-Link wewnątrz mieszkania na parapecie, u mnie za oknem Interline panelik 8dbi. Zmierzyliśmy odległość to 46m tłumienie sygnału w granicach 40 na 100 możliwe w skali wiec nie jakaś rewelacja, ale wystarcza w zupełności do poprawnego działania, choć myślałem że będzie o wiele lepiej, ruterek AirLive G.Duo sprawdza sie do takiego ustawienia rewelacyjnie także polecam, należy pamiętać by kanał radia 2 był inny niż kanał radia które jest nadawcze czyli to z którego mamy internet. Dzięki za rady.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię wyboru anteny do połączenia dwóch routerów na odległość 30-40 m. Użytkownik rozważał zastosowanie anteny kierunkowej Yagi lub panelowej. Uczestnicy sugerowali, że dla takiej odległości wystarczy antena panelowa o zysku 8-12 dBi. Wskazano na konieczność unikania tanich anten o wysokim zysku, które mogą być nieskuteczne. Użytkownik zdecydował się na zakup anteny Interline 8 dBi oraz anteny TP-LINK TL-ANT2408C, co przyniosło poprawę zasięgu. Podkreślono również znaczenie jakości anteny oraz jej umiejscowienia, a także wpływ na sygnał ze strony karty sieciowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA