logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HYUNDAI Q770 - linia pozioma na ekranie, podejrzenie uszkodzenia procesora

gwala 18 Paź 2004 16:28 3675 8
REKLAMA
  • #1 920892
    gwala
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich serdecznie.
    Po wielkich trudach związanych z otwarciem tego monitorka przechodzę do sedna. Po załączeniu widać na ekranie linie poziomą:-( Po dotknieciu wejścia układu V linia di poszerza co świadczyłoby o sprawnym scalaku. Moje podejrzenia padają na procek. Czy słusznie? Nie posiadam schematu wiec automatycznie poprzeczka sie podnosi:-)
    W miarę możliwości proszę o wsparcie.
  • REKLAMA
  • #2 920946
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Jeśli pozioma kreska nie jest na środku tylko trochę niżej, to masz zimny lut na kondensatorze przy TDA9116. Nie pamiętam jego oznaczenia ale jest to największy zielony kondensator przy TDA i siedzi pomiędzy scalakiem a brzegiem płyty, najczęściej jest zalany klejem.
  • #3 920961
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Czesc Sprawdz najpierw TDA9116 czy działa generator V? Bo napiecia na TDA9302 sa ok?Tyle na początek :)
  • REKLAMA
  • #4 925792
    gwala
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam ponownie.
    Pomysł z kondensatorem okazał sie strzałem w 10 keradoslaw13:-) Naprawde nie wiem jak długo szukałbym jeszcze usterki bez dokumentacji gdyby nie Ty:-)Wiem ze to niewiele ale jeszcze raz wielkie dzieki i dostajesz odemnie 3pkt:-)
    Dla zainteresowanych owy kondensator ma oznaczenie na płycie CH02 i jest jednym koncem do n22 układu ICH01 czyli TDA9116.
  • #5 2072516
    NegativeONE
    Poziom 15  
    witam mam podobny problem z monitorem kolezanki

od jakis 2-3 tygodni monitor mial problem z wlanczaniem sie , tzn na poczatku pojawiala sie kreska na monitorze ponizej srodka ekranu tak jakby obraz byl zwiniety do 2mm na ekranie i po chwili wlanczal sie normalnie. w miare uplywu czasu ten czas byl coraz dluzszy. pozniej na ekranie zaczely pojawiac sie migoczace kreski w poprzech ekranu. pozniej obraz zaczal zanikac podczas pracy. rozebralem monitor popatrzylem , posprawdzalem polaczenia i po zlozeniu po jakis 15 minutach obraz sie pojawil , pozniej znowu znikal , jak sie ruszylo monitorem albo walnelo w niego :) obraz sie pojawial i znikal. poprzeczne paski praktycznie znikly , ale jak sie dobrze przyjzec to pojawiaja sie czaami takie male. monitor po wlaczeniu po jakis 15 minutach sie odpala. monitor Hyundai Q770

wiecie co moze byc z tym sprzetem nie tak ? jak to mozna naprawic ? czy to bedzie tez ten zimny lut ??
  • REKLAMA
  • #6 3279361
    grzegorz1981
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Dzięki radoslaw13. Mojemu monitorowi też pomogło. Dzięki wielkie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4629402
    kaczorex
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Także przyłączam się do podziękowań dla radosław13, w moim przypadku też to był strzał w 10.
  • #8 4651081
    misiukolorowy
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Ja też dziękuję - pomogło, proponuję przylepić ten temat - a właściwie usterkę do bazy.
    To jak widać częsta przyczyna problemów z tym monitorem.
  • #9 5813857
    Ern
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzięki =) Pomogło i u mnie

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze Hyundai Q770 pojawiła się pozioma linia na ekranie, co początkowo sugerowało uszkodzenie procesora. Po dotknięciu wejścia układu V linia się poszerzała, co wskazywało na sprawność scalaka. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się zimny lut na kondensatorze oznaczonym jako CH02, znajdującym się przy układzie TDA9116 (ICH01). Kondensator ten jest największym zielonym elementem między TDA9116 a krawędzią płyty, często zalanym klejem. Naprawa zimnego lutu kondensatora skutecznie usunęła problem poziomej linii. W dyskusji pojawiły się także podobne objawy u innych użytkowników, takie jak migoczące kreski i problemy z włączaniem monitora, które również mogły wynikać z zimnych lutów. Wielokrotnie potwierdzono, że naprawa tego elementu jest skutecznym rozwiązaniem typowych problemów z obrazem w modelu Hyundai Q770.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA