logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak założyć internet kablowy w wynajmowanym mieszkaniu? UPC, Netia, Alfa

lech38 31 Sty 2011 12:23 8763 11
REKLAMA
  • #1 9082012
    lech38
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!Mam problem,bo jesli chodzi o internet to jestem w tym kompletnie zielony!Wynajmuje mieszkanie i chcialbym zalozyc sobie internet (np.z upc),slyszalem ze do tego potrzebna jest linia telefoniczna.Przed moim wprowadzeniem byl tu zalozony internet z Alfy,ale czytalem ze ich uslugi nie sa najlepsze.Tak samo Netia z ktorej mam kablowke.Bardzo prosilbym o pomoc!!!Z gory dziekuje!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9082106
    ads
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    W przypadku internetu z tzw kablówki tj m.in UPC zgłaszasz chęć korzystania z tej usługi i UPC montuje tobie specjalne urządzenie tj modem. Do tego modemu możesz podłączyć 1 komputer poprzez gniazdo RJ45 tj trochę szersze od telefonicznego. Takie samo gniazdo masz zapewne przy komputerze. Wystarczy więc połączyć modem z komputerem i powinno działać. W przypadku chęci podzielenia otrzymywanego sygnału internetowego na kilka komputerów musisz zaopatrzyć się w specjalny przełącznik z ang. switch (od 30..zł) i w ten sposób możesz kabelkami połączyć szereg komputerów maksymalnie 254. Zapewne również zainteresuje Ciebie jeszcze jedna opcja.
    Aby bezprzewodowo połączyć się z internetem możesz zaopatrzyć się w Ruter WiFi z ang. Wireless po naszemu połączenie radiowe koszt przeróżny od ok.50zł.
    Aby całą instalację maksymalnie uprościć najlepiej zaopatrzyć się w taki Router, który posiada również wewnętrzny switch np 4 portowy. Wówczas
    np. laptop łączy się z internetem poprzez łącze radiowe a komputery stacjonarne przy pomocy kabla.
    Najważniejsze nie kupuj nic zanim nie wybierzesz operatora.
    Bo:
    - być może wyłuszczając Twoje potrzeby operator sam je zrealizuje w pełni
    - sprzęt, który kupisz nie będzie kompatybilny (nie będzie pasował) do systemu Twojego operatora
    i tym samym wydasz niepotrzebnie pieniądze- a przy tym ile stracisz nerwów.
    Wiedz, że operatorzy telewizji kablowej pracują w całkiem innych standardach
    niż operatorzy telefoniczni np. TPSA czy Netia a u tych są również różne standardy Anex A (TPSA) Anex A i B u innych i często zależnie od lokalizacji.
    Jak zdecydujesz się na konkretnego operatora to po prostu zapytaj co Ci dają
    za sprzęt i za ile? Ale najpierw zgłoś wszystkie Twoje potrzeby (np. połączenie kablowe z 1 komputerem czy czterema oraz, że interesuje Ciebie połączenie radiowe), jeżeli operator pewnych funkcjonalności Tobie nie zapewnia lub za te urządzenia każe sobie dodatkowo zbyt drogo zapłacić np w formie dodatkowej co miesięcznej opłaty albo cena jest zbyt wygórowana to nie musisz nic brać.
    Napisz co wybrałeś? I co ustaliłeś z dostawcą usług?
    W przypadku jakichkolwiek problemów pisz na pewno znajdzie się rozwiązanie.
  • #3 9082209
    lech38
    Poziom 10  
    Dzieki za odpowiedz!!A co z ta linia telefoniczna?Trzeba zalozyc taka linie,aby moc miec internet?
  • REKLAMA
  • #4 9082225
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Jesli nie chcesz / nie masz możliwości korzystania z usług operatora kablówki bądź bezprzewodowo aby korzystać z internetu typu neostrada, orange freedom, netia musisz mieć doprowadzoną do lokalu linię telefoniczną TPSA.
  • #5 9082348
    lech38
    Poziom 10  
    Mozecie powiedziec mi co to za kabel wystajacy ze sciany?
    Załączniki:
    • Jak założyć internet kablowy w wynajmowanym mieszkaniu? UPC, Netia, Alfa 222.jpg (10.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 9082513
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Skrętka komputerowa.
    8 żył po 4 pary z wtykiem RJ-45.
  • #7 9083264
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Kolega ads gada BZDURY. I to aż ściska - jak się nie znasz to się nie wypowiadaj.
    Najpierw dla autora:
    Aby podzielić sygnał od dostawcy kablowego potrzebujesz nie switch a router! Potrzebny CI jest on ze względu na funkcję translacji adresacji prywatnej na adres publiczny, który od operatora dostajesz tylko jeden. Router może być przewodowy lub przewodowy z funkcją AP(czyli również bezprzewodowy).

A teraz do kolegi ads:

Polecam poczytać co to jest switch(skąd magiczna liczba 254? Czyżby koledze coś się pomerdało z maską 24? Swoją drogą, przy masce /24 komputerów do routera podłączyć można 253!), czym się różni router od AP i tak właściwie przypomnieć sobie zasady logicznego myślenia - jak się na czymś nie znamy, to nie pomagamy na siłę.
    Są też błędy w pisowni, piszemy Annex, przecinka w Twojej wypowiedzi też nie spotkałem. Sorry za flame, ale po prostu szlag mnie trafia jak czytam takich pomagierów za dyche.
  • REKLAMA
  • #8 9087696
    ads
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    piterus99 napisał:
    Kolega ads gada BZDURY. I to aż ściska - jak się nie znasz to się nie wypowiadaj.
    Najpierw dla autora:
    Aby podzielić sygnał od dostawcy kablowego potrzebujesz nie switch a router! Potrzebny CI jest on ze względu na funkcję translacji adresacji prywatnej na adres publiczny, który od operatora dostajesz tylko jeden. Router może być przewodowy lub przewodowy z funkcją AP(czyli również bezprzewodowy).

A teraz do kolegi ads:

Polecam poczytać co to jest switch(skąd magiczna liczba 254? Czyżby koledze coś się pomerdało z maską 24? Swoją drogą, przy masce /24 komputerów do routera podłączyć można 253!), czym się różni router od AP i tak właściwie przypomnieć sobie zasady logicznego myślenia - jak się na czymś nie znamy, to nie pomagamy na siłę.
    Są też błędy w pisowni, piszemy Annex, przecinka w Twojej wypowiedzi też nie spotkałem. Sorry za flame, ale po prostu szlag mnie trafia jak czytam takich pomagierów za dyche.

Dziękuję za wskazówki i wytyczne.
    Ciekawe skąd w ludziach bierze się taka buta?

Dla informacji podaję, że niektórzy operatorzy dają więcej niż jeden adres
    (być może koledze jest to nieznane) - sam korzystam z takiej opcji - stąd taki był mój tok myślowy. I w takiej kolejności przedstawiłem swoje wywody.
    Nie uzurpuję sobie wszechwiedzy (w odróżnieniu od Kolegi) starałem się jedynie wyjaśnić Koledze pytającemu jego problem w możliwie prosty sposób nie wdając się w dyskusję akademicką.
    Przykro mi niezmiernie, że Kolegę "szlag trafia" z powodu mojej odpowiedzi innemu koledze.
    Skłoniła mnie jedynie pustka po jego zapytaniu (brak jakiejkolwiek odpowiedzi na pytanie) na przyszłość muszę uważać aby przypadkiem się znowu nie narazić.
  • REKLAMA
  • #9 9087767
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Też nie uzurpuję(plus za fajne słowo) swojej wszechwiedzy, ale wkurza mnie, że za pomoc zabierają się ludzie, którzy nie mają pojęcia o tym, co trzeba tak naprawdę zrobić - a żaden z operatorów końcowych nie daje 254 adresów klientowi - chyba, że sam zakłada mu router. Sam jednak przyznasz, że taka sytuacja zdarza się rzadziej, niż jeden adres IP, w dodatku powiązany z MACiem(na stałe bądź czasowo).

Flame poszedł taki (i przykro mi, że trafiło na Ciebie), bo to co dzieje się w tym dziale od niecałych dwóch miesięcy po prostu jest jedną wielką masakrą. Za pisanie postów zabierają się ludzie ze specjalnościami Audio, Sat, itd - głosząc właśnie takie herezje jak routowanie sieci switchem.

Poza tym, Twój post ma błędy merytoryczne takie jak m.in. zacieranie różnicy między routerem a AP.

PS. Powracając do faktu adresów - czasem operatorzy dają więcej niż jeden adres, jednak i tak trzeba mieć router, żeby to ogarnąć. A postów porzuconych przez swoich autorów jest w tym dziale dużo.

Post jest niesamowicie nie na temat i można go wywalić, liczę jednak, że przed tym kilka osób - w tym kolega ads - zdążą go przeczytać i zrozumieć o co mi chodzi
  • #10 9091778
    wysoki195
    Poziom 12  
    a TP, wchodzi w grę?
    Jakiś czas temu obniżyli ceny abonamentów na Neostradę ( o prawie 1/4), więc może warto ich ofertę również rozważyć.
  • #11 9097752
    lech38
    Poziom 10  
    Oczywiscie,ze TP wchodzi w gre (kilku znajomych korzysta z ich uslug i nie narzekaja).Jednak w dalszym ciagu nie wiem czy trzeba zakladac linie telofiniczna(czego nie chcialbym robic)?
  • #12 9116082
    cyna_waw
    Poziom 12  
    Trzeba zakładać linie telefoniczna, jednak jednak ceny też nieco spadły. Z drugiej strony przynajmniej jest to sprawdzony net. Plusem jest na pewno możliwość wzięcia na próbę, więc pod tym względem nic się nie ryzykuje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zakupu internetu kablowego w wynajmowanym mieszkaniu, z naciskiem na usługi UPC, Netia i Alfa. Użytkownik zapytał o konieczność posiadania linii telefonicznej do korzystania z internetu. Odpowiedzi wskazują, że dla usług kablowych, takich jak UPC, nie jest wymagana linia telefoniczna, a wystarczy modem, który można podłączyć do komputera. W przypadku korzystania z Neostrady lub podobnych usług, linia telefoniczna jest niezbędna. Uczestnicy dyskusji podkreślili różnice między routerem a switchem, wskazując na potrzebę posiadania routera do podziału sygnału internetowego. Wspomniano również o obniżkach cen usług TP (Telekomunikacja Polska) oraz o możliwości przetestowania ich oferty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA