piterus99 napisał: Kolega ads gada BZDURY. I to aż ściska - jak się nie znasz to się nie wypowiadaj.
Najpierw dla autora:
Aby podzielić sygnał od dostawcy kablowego potrzebujesz nie switch a router! Potrzebny CI jest on ze względu na funkcję translacji adresacji prywatnej na adres publiczny, który od operatora dostajesz tylko jeden. Router może być przewodowy lub przewodowy z funkcją AP(czyli również bezprzewodowy).
A teraz do kolegi ads:
Polecam poczytać co to jest switch(skąd magiczna liczba 254? Czyżby koledze coś się pomerdało z maską 24? Swoją drogą, przy masce /24 komputerów do routera podłączyć można 253!), czym się różni router od AP i tak właściwie przypomnieć sobie zasady logicznego myślenia - jak się na czymś nie znamy, to nie pomagamy na siłę.
Są też błędy w pisowni, piszemy Annex, przecinka w Twojej wypowiedzi też nie spotkałem. Sorry za flame, ale po prostu szlag mnie trafia jak czytam takich pomagierów za dyche.
Dziękuję za wskazówki i wytyczne.
Ciekawe skąd w ludziach bierze się taka buta?
Dla informacji podaję, że niektórzy operatorzy dają więcej niż jeden adres
(być może koledze jest to nieznane) - sam korzystam z takiej opcji - stąd taki był mój tok myślowy. I w takiej kolejności przedstawiłem swoje wywody.
Nie uzurpuję sobie wszechwiedzy (w odróżnieniu od Kolegi) starałem się jedynie wyjaśnić Koledze pytającemu jego problem w możliwie prosty sposób nie wdając się w dyskusję akademicką.
Przykro mi niezmiernie, że Kolegę "szlag trafia" z powodu mojej odpowiedzi innemu koledze.
Skłoniła mnie jedynie pustka po jego zapytaniu (brak jakiejkolwiek odpowiedzi na pytanie) na przyszłość muszę uważać aby przypadkiem się znowu nie narazić.