logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak odpowiedzi ping na hosta DynDNS z routerem Pentagram P 6341

kzysio 01 Lut 2011 09:11 2500 7
  • #1 9085944
    kzysio
    Poziom 10  
    Witam,

Na DynDNS zarejestrowałem hosta:

A w routerze Pentagram P 6341, zrobiłem takie ustawienia:

Za każdym razem restartuję router, po czym pinguję swojego hosta na DynDNS. Nie ma odpowiedzi.
    Co robię źle?
  • #3 9086040
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Na pierwszym screenie ma być Host With IP Address, przepisz ten Your Current IP Address zamiast 127.0.0.1
    Drugi jest ok.
  • #4 9086064
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Service type: Host with IP address
    IP Adress - router sam zmieni adres po pierwszym zalogowaniu (od razu będziesz też wiedział czy wszystko w routerze jest dobrze ustawione).

Dynamic DNS Server - dynamic
    Wildcard: Disabled
    Username - login do dyndns.com
    Password - hasło do dyndns.com
    Period - jeśli to jest wartość co jaki czas ma aktualizować IP na dyndns.com to zmień na 1 dzień.
  • #5 9086080
    kzysio
    Poziom 10  
    piterus99 napisał:
    Na pierwszym screenie ma być Host With IP Address, przepisz ten Your Current IP Address zamiast 127.0.0.1
    Drugi jest ok.

Zmieniłem, adres IP wpisałem.
    Nie napisałem wcześniej, mam Neostradę i zmienne IP, ten adres jest aktualny tylko na chwilę.
    Zrestartowałem router.
    Host nie odpowiada na ping. Podczas pingowania pokazuje mi, że host ma IP to które wpisałem "Your Current IP" a nie moje aktualne IP.
  • #6 9086086
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Konfiguracja jest dobrze, musisz dać mu trochę czasu po prostu.
  • #7 9086106
    kzysio
    Poziom 10  
    dinos83 napisał:
    Service type: Host with IP address
    IP Adress - router sam zmieni adres po pierwszym zalogowaniu (od razu będziesz też wiedział czy wszystko w routerze jest dobrze ustawione).

Dynamic DNS Server - dynamic
    Wildcard: Disabled
    Username - login do dyndns.com
    Password - hasło do dyndns.com
    Period - jeśli to jest wartość co jaki czas ma aktualizować IP na dyndns.com to zmień na 1 dzień.

W instrukcji pisze, że router aktualizuje IP co zadaną wartość a oprócz tego zawsze wtedy gdy IP się zmienia. Dlatego po każdych zmianach na wszelki wypadek restartuję router.

Wildcard - odznaczyłem Enabled.
    Period - zostawiłem tak jak był.

Zrestartowałem cały router (wcześniej zmiany zapisałem do flasha) i jeszcze na wszelki wypadek zrestartowałem połączenie z Neostradą.

Ping nie działa - nadal pokazuje IP wpisane na samym początku.

Dodano po 1 [minuty]:

piterus99 napisał:

OK, jak nikt nic więcej mi tutaj nie podpowie, to odezwę się jutro i napiszę czy działa.

Dodano po 13 [minuty]:

dinos83 napisał:

No OK, zmieniłem na 5 minut. Odczekałem 6 min. i spingowałem hosta. Upłynął limit czasu żądania. IP pokazuje takie jak na samym początku.
  • #8 9107872
    kzysio
    Poziom 10  
    piterus99 napisał:

Dałem mu trochę czasu...
    Podczas pingowania hosta nadal pokazuje takie IP jakie miałem podczas zakładania konta...
    Ktoś wie co z tym zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zarejestrował hosta na DynDNS i skonfigurował router Pentagram P 6341, jednak nie otrzymuje odpowiedzi na ping. W odpowiedziach zasugerowano, aby upewnił się, że wprowadził poprawny adres IP zamiast 127.0.0.1 oraz aby ustawił typ usługi na "Host with IP Address". Użytkownik potwierdził, że ma dynamiczny adres IP od Neostrady, co może wpływać na aktualizację. Pomimo restartów routera i zmian w konfiguracji, ping nadal wskazuje na stary adres IP. Użytkownik został poinformowany, że może potrzebować więcej czasu na aktualizację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA