logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

brak OSD w SCOTT 772, menu po omacku działa - za co się brać

tata1 19 Paź 2004 13:00 1278 8
REKLAMA
  • #1 922679
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 260
    Witam, ja mam monitor SCOTT 772, (Orion), wymieniłm padnięte trafo i monitor chodzi OK, ale brak OSD, nie wiem, czy przed awarią trafa było, czy nie.

Wymieniłem też kompletną płytkę na kineskopie od identycznego monitora, bo przy tamtej uszkodzilem podstawkę , bo nie moglem sobie poradzić z fokusami.

Może to głupie że nie mogłem z tym poradzić, ale to pierwszy mój monitor jaki naprawiałem i działa - Byłby 100% sukces na początek , gdyby nie to OSD, w sumie mi to nie przeszkadza bo da się bez tego żyć, ale by było fajnie, gdyby działało.

Ustawienia OSD działają, ale trzeba na ślepo, bo nie widać OSD.

Za co tu się zabierać?
  • REKLAMA
  • #2 922824
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Pierwsze pytanie to czy ten model coś takiego posiada?
    Zakładając że posiada:
    Działanie, a brak wyświetlania OSD może sugerować, że usterka jest gdzieś na PK lub w sterowaniu procesorów na PK. Często jaskrawość wyświetlania OSD (jak i sygnału) jest reg. przez podanie na układ na PK dodatkowego napięcia. Sprawdź więc co masz na PK, Ściągnij schemat (lub noty katalogowe), Zmierz napięcia i Będziesz wiedział.
    Pozdrawiam.
  • #3 922851
    tata1
    Poziom 20  
    Tak, ten monitor ma OSD, tylko nie działa, a co do poprzednika, to co to jest to PK, bo aż tak to się nie orientuję.

Czy może dlatego nie ma OSD, że płytka kineskopowa jest od innego monitora? (identycznego).
    Może wymienić tylko uzkodzona podstawkę i założyć spowrotem starą płytkę?
  • REKLAMA
  • #4 922923
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    dokładnie załóż od orginału.jeśli nadal nie będzie działać to wymień procek i pamięc.z drugie płyty :) .
  • REKLAMA
  • #5 922957
    tata1
    Poziom 20  
    Widze znajomą osobe w moim temacie, dzięki lukasz726, ten monitor dzieki tobie wogóle dziala, myślisz że to ta plyta od kineskopu, może być przyczyną?
    Wogóle nie próbowałem uruchamiać na tej starej, tylko wziołem tą od Ciebie i działe, ale bez OSD,
    Spróbuje dzisiaj na tej starej, ale nie wiem czy może być podstawka lekko wyszczrbana, ale cała, czy od razu przelutować podstawki?

Ty mówiłeś że na tej płycie od Ciebie jest walnięty procek, więc po co mam go przekładać?

Jaka była usterka na tej płycie u ciebie?
    Czy używanie monitora bez OSD, może go uszkodzić?, bo jeśli nie to może dam sobie spokój.
  • REKLAMA
  • #6 922973
    lukasz726
    Poziom 26  
    kliknij w wyszukiwarce model monitorra,i tam znajdziesz mój monitor.pisałem o nim.słuchaj możesz robić kombinacje różne.masz dwie płyty.możesz podstawiać wszystko po kolei,ale założyłbym na twoim miejscu orginalne PK(płytkę kineskopu)może się okazać że miałem właśnie to uszkodzone.przełóż tylko podstawkę tę plastikową,i powionno działać.nie ma códód będzie działał.pozdrawiam :) .
  • #7 923018
    tata1
    Poziom 20  
    Ok, dziś wymienie PK i zobacze co będzie bo z twoich postów wynika że nie miałeś OSD na twoim monitorze i właśnie w PK może tkił problem braku OSD.

Jutro dam znać jak jak poszło - pozdrawiam
  • #8 924752
    tata1
    Poziom 20  
    Łukasz założyłem moją płytkę kineskopu, tylko z podstawką od Ciebie i monitor wystartował bez problemu i OSD działa.

Monitor jest Ok, działa - obraz jest dobry.

Co do pracy na tej PK od Ciebie to obraz był ciemniejszy i bylo brak OSD, teraz jest OK

Czyli poniekąd za twoje problemy z monitorem i brakiem OSD, była winna PK

Pozdrawiam

tata1
  • #9 924816
    lukasz726
    Poziom 26  
    cieszę się że mogłem pomóc. :) .pozdrawiam serdecznie .

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze SCOTT 772 (Orion) po wymianie uszkodzonego transformatora i płytki kineskopu pojawił się problem z brakiem widocznego OSD, mimo że funkcje OSD działają "na ślepo". Dyskusja potwierdziła, że model ten posiada OSD, a brak jego wyświetlania może wynikać z uszkodzenia płytki kineskopu (PK) lub sterowania procesorem na tej płytce. Zalecane było sprawdzenie napięć na PK oraz porównanie oryginalnej płytki z zamienną. Po wymianie PK na oryginalną płytkę z podstawką od zamiennej płytki monitor uruchomił się poprawnie z działającym OSD i lepszą jasnością obrazu. Wskazuje to, że przyczyną braku OSD była uszkodzona płytka kineskopu, a nie procesor czy pamięć. Monitor działa poprawnie bez ryzyka uszkodzenia przy braku OSD, jednak naprawa PK przywróciła pełną funkcjonalność.
REKLAMA