logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eryk T39m - jaki program i kabel do flashowania?

djstrobo 19 Paź 2004 13:20 2486 13
REKLAMA
  • #1 922732
    djstrobo
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    1. Jakim programem sflashować
    2. Mam kabel od t68 - czy powinien pasowac?
    3. Jaki soft polecacie?
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 922978
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    1. TerminatOR + DIV (np. 4.0LPT)
    2. patrz punkt 1
    3. http://www.cellular-support.com/nuke/downloads.html >Ericsson > Main flash > T39 > T39 EMEA1 R4A008 (to jest flash avr z polskim) Trzeba sie zarejestrowac, zeby sciagnac flashe.
    Flash jest tez na www.axnet.pl > Flashe > Sony Ericsson...> T39m (avr), ale nie wiem jak z transferem (zazwyczaj kiepsko i moga byc bledy)
  • #3 923000
    djstrobo
    Poziom 13  
    Samego flasha juz mam. Kabel też ale nie mam tego Div`a. Skąd go zassać?
  • #4 923115
    pawel
    Spec od GSM
    piszac kabel masz oczywiscie na mysli dongle Terminatora (klucz sprzetowy)?
    [Do "kompletu" z flashem przydalby sie flash modemowy w identycznej wersji jaka masz flasha... Mam flasha R4A008, ale nie wiem skad zassac do niego w tej wersji modemowego...]
    DIV: http://www.unlockeasy.net/SonyEricsson/Software/divlpt4.zip
  • REKLAMA
  • #5 923361
    djstrobo
    Poziom 13  
    klucz sprzetowy? mozesz mi to wyjasnic? kupilem kabel http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32886654 . Mam flasha: T39m_FullFlash_R4A008_EMEA1_v2.sbn - czy jak go wgram wszystko będzie działać prawidłowo?
    Dales mi jakiegos diva na lpt. Ja kupilem kabel na com. Czy mozna sflashowac t39m prze kabel podłączany pod port com?
  • #6 923377
    Fazii
    Poziom 32  
    Ocena: 23
    [quote="djstrobo"]klucz sprzetowy? mozesz mi to wyjasnic? kupilem kabel http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32886654. [/quote

I następny, chłopie, daj sobie spokuj co :?: daj to fachowcowi i będziesz miał telefon, a tak urodzisz następne posty typu "Ratujcie-fon nie żyje, klient przyniusł taki, ja nic nie robiłem"
  • REKLAMA
  • #7 923410
    djstrobo
    Poziom 13  
    Nie dam specjaliście z dwóch powodów:
    1. Szkoda mi kasy.
    2. Chce się tego nauczyć a praktyka jest najlepszą nauką.
    Forum jest m.in. po to aby ludzie mogli się czegoś nauczyć. Ludzie apeluje przestańcie odpisywać idź do serwisu, daj sobie spokuj itp. Gdzybym chciał iść do serwisu to nie wchodziłbym wogule na to forum. Flashowałem już kilka eryków t28 i nokie5510 i jak dotąd wychodzi mi to, więc nie poddam się :).
  • #8 923460
    Fazii
    Poziom 32  
    Taaaa, fajowo, ale czy Ty rozumiesz to co piszesz :?: A ludzie przestaną pisać, to oczym wspomniałeś, jak inni ludzie przestaną pisać takie głupoty :!: jak nie kumasz, to szkoda, jak zaskoczyłeś, to zrozumiesz, że to forum jest po to, by pomagać, ale Ty chłopino nie masz zielonego pojęcia nawet o tym co chcesz zrobić. Czego oczekujesz od ludzi z tąd :?: gotowej recepty i zakupu odpowiednich rzeczy :?: Receptę Ci dam, ale najpierw się dowiedz, co jest co.
  • #9 923474
    pawel
    Spec od GSM
    tym kabelkiem nic nie zrobisz (na comie)...
    Terminator (klucz sprzetowy) wyglada tak: http://www.polphone.com/index.php?table=artic...pl&PHPSESSID=d568411cf773a964f46b20ec5168c677
    Mozna zrobic samemu, ale to jak dla mnie zbyt klopotliwe :) Jesli chcesz to poszukaj na forum, zamieszczalem schemat i hex do terminatora na lpt (schemat i hex na lpt i usb znajdziesz tez na http://www.unlockeasy.com > Descargas > SonyEricsson >Unlock software)...
    Gdy bedziesz mial terminatora pisz, powiem co i jak :)
  • #10 923520
    djstrobo
    Poziom 13  
    Tak to jest na allegro. Zmyliło mnie to, że w T28 flashowałem za pomocą kabla com i to, że sprzedawca kabla napisał, że umożliwia: "wgrywanie softu". Jesli moglbyś jeszcze podrzucić mi schemat tego kabla byl bym bardzo wdzieczny. Zrobie go sam (jesli nie ma tak jakiś programowalnych rzeczy), bo oryginał za drogi jak dla mnie.
  • REKLAMA
  • #11 923589
    pawel
    Spec od GSM
    niestety, ale jest programowalny (PIC)... Podejrzewam, ze koszt programatora + inne + czas + nerwy :) wyjda taniej niz kupno Terminatora, choc w tej materii moge sie mylic (moj brat ma Williego, PonyProgramatora etc., a i tak kupilismy gotowca). A kupujac go jakis czas temu trafil sie jeden t65 do simlocka :) Pozniej ruszylo z kopyta i cena zwrocila sie kilknascie razy... No, ale do jednego t39 to faktycznie lepiej dac komus do zrobienia (jak pisze zreszta Fazii)
  • #12 923852
    djstrobo
    Poziom 13  
    Fazii troche żle mnie oceniasz. Nie jestem specjalistą ale troszke pojęcia mam a nawet jak nie mam to szybko sie ucze. Przecież do sciągania simlocka czy wgrywania softu nie trzeba być wybitnym. Co do kabla to chyba jednak kupie ten który zaproponował mi paweł bo bede mial do zdjęcia simlocka w 3 sonyerykach t68i wiec powinien się zwrócić. Z tego co napisał paweł to kluczem sprzętowym jest terminator czyli potocznie kabel tak?
  • #14 925270
    Fazii
    Poziom 32  
    Witam, Ok. nie wkurzaj się, jak to, co Pawel napisał i zapodał linki jest dla Ciebie niezrozumiałe, to daj znać ! Poprowadzę Cię za rączkę :)
    Uśmiech i głowa do góry

Pozdro
    Fazii

Podsumowanie tematu

✨ Do flashowania telefonu Ericsson T39m zalecany jest program TerminatOR wraz z modułem DIV (np. wersja 4.0LPT). Kabel od modelu T68 nie jest kompatybilny, gdyż do flashowania T39m potrzebny jest specjalny klucz sprzętowy zwany Terminatorem, który zwykle podłącza się do portu LPT. Kabel na port COM, jak ten kupiony przez autora, nie umożliwia flashowania T39m, ponieważ wymaga on programowalnego klucza sprzętowego (PIC), którego samodzielna budowa jest skomplikowana i czasochłonna. Soft polecany do wgrania to wersja T39 EMEA1 R4A008 (flash AVR z polskim językiem), dostępna po rejestracji na stronach takich jak cellular-support.com lub axnet.pl. W dyskusji podkreślono, że flashowanie bez odpowiedniego klucza sprzętowego i właściwego oprogramowania jest ryzykowne i może uszkodzić telefon. Autor wyraził chęć nauki i samodzielnego wykonania flashowania, jednak otrzymał ostrzeżenia dotyczące konieczności posiadania odpowiedniego sprzętu i wiedzy. Schematy i pliki do budowy Terminatora są dostępne na forach i stronach typu unlockeasy.net, jednak zakup gotowego klucza jest często bardziej opłacalny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA