logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg WiFi LiveBox do 300m? Access Point i antena?

Kirgeron 02 Lut 2011 14:09 7030 9
REKLAMA
  • #1 9092073
    Kirgeron
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.

Mam pytanie odnośnie "usprawnienia" mojej sieci. Niestety jestem skazany na LiveBox'a bo jako jedyny "router" chodzi najstabilniej i nawet Linksysy za 400 zł nie dają rady przy moim łączu 20 mbit (brak stabilności).

Aktualnie sieć wygląda w ten sposób:

LiveBox ma słaby zasięg jeśli chodzi o WiFi. Chcę zwiększyć zasięg mojej sieci do 200-300 metrów (żebym złapał Internet w laptopie na działce). Do LiveBoxa nie da się przykręcić anteny, ma 2 wejścia Ethernet i na tym się kończy.

Czy w poniższy sposób to będzie funkcjonować?

Jeśli nie, to proszę o poprawki. Jeśli jest OK, to co muszę konkretnie kupić? Jaki będzie dobry, stabilny, w miare tani Access Point oraz jaka antena, jakiś wzmacniacz? Nie znam się, tak więc proszę o wskazówki.

Pozdrawiam.

Zasady dołączania zrzutów są jasne, a opcja "Dodaj obrazek" działa. Racz więc, z niej, skorzystać by wstawić grafikę raz jeszcze. [M]
  • REKLAMA
  • #2 9092124
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Ocena: 102
    Hej,

Ja zmieniłem LIVE Boxa na lepszy model .... otóż kupiłem modem ADSL2+ oraz router TP-Link 1043wd ... wgrałem Gargulca i ... zdziwienie, otóż sieć działa dużo sprawniej, strony www otwierają się dużo szybciej, zapomniałem co to znaczy zawieszanie się systemu :)

Chciałem tak jak ty dodać dodatkowy router, jednak LB nie posiada funkcji Bridge, i nie potrafiłem w inny sposób podpiąć dodatkowego AP.

Koszt zmiany w moim przypadku to 240zł i 4h pracy. Przynajmniej już nie płacę 10zł do TPsy.

Zastanów się nad tym ...

Korzyści to:
    - sieć giga bit 4 porty
    - sieć Wifi abg i N
    - usb do dowolych celów, kamera, drukarka, dysk

Całkiem ciekawe oprogramowanie, jak dzielenie łącza, ograniczenia, sprawdzanie kto co robi itd.....

Powodzenia.

PS. szukaj np. TP-link Gargoyle, albo Asus Gargoyle.
  • REKLAMA
  • #3 9092154
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Twój schemat jest poprawny i tak będzie działał LB ale na odległość 300m musisz stworzyć most wifi czyli (AP+antena --------- Antena+AP) bo inaczej nie prześlesz sygnału na taką odległość.
    Czyli potrzebne ci są 2xAP + 2xantena np.: niskobudżetowe - TL-WR340G
    anteny: panelowe lub tubowe powyżej 10bB http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-wlan,4366.htm - obie takie same
  • REKLAMA
  • #4 9092295
    kafart
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Ja bym zaproponowal mocniejsza dookólną z autoryzacja po macu i bez problemu wszedzie bedziesz mial;)
  • #5 9092321
    hermes-80
    Poziom 43  
    Autoryzacja po MAC-u to żadne zabezpieczenie do złamania w 5s.
  • #6 9092361
    kafart
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    W standardzie wlaczy sobie raczej WPA2....+autoryzacje
  • REKLAMA
  • #7 9092708
    Kirgeron
    Poziom 9  
    hermes-80, czy to będzie wyglądać tak?

Sorry za takie głupie pytania, ale nigdy nie miałem z tym doczynienia.
  • #8 9092941
    hermes-80
    Poziom 43  
    NIE, nie chce mi się rysować wiec napisze:
    ISP----LB -----AP+Antena)))))))))))((((((((((AP+antena---------wszystkie PC po kablu, nie wiem co u ciebie oznacza
    Cytat:
    Chcę zwiększyć zasięg mojej sieci do 200-300 metrów

- czy przesłać sygnał wifi do punktu oddalonego o 300m
    - czy pokryć cały obszar w promieniu 300m

Problem polega w tym, że AP z odpowiednią anteną poradzi sobie z wysłaniem na taka odległość wifi ale za to laptop i jego malutka wbudowana antenka nie da rady kontaktować się z AP.
    Bo jak wiesz komunikacja jest dwukierunkowa (od AP do laptopa i od laptopa do AP) :!:
  • #9 9097473
    Kirgeron
    Poziom 9  
    Ok już rozumiem.

Moim celem jest pokrycie obszaru obszaru w promieniu 300 metrów od Liveboxa we wszystkie strony.
  • #10 9097816
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ło to trudniejsza sprawa, kwestia rozbija się o ilość AP na taki obszar. Łatwiej jest przesłać wifi z punktu do punktu niż pokryć teren w szczególności dość obszerny 300 m w promieniu (ogromny masz ten ogród).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na zwiększenie zasięgu WiFi LiveBoxa do 200-300 metrów, aby uzyskać dostęp do internetu na działce. Wskazano, że LiveBox nie obsługuje dodatkowych anten, co ogranicza możliwości rozbudowy. Proponowane rozwiązania obejmują użycie dwóch Access Pointów (AP) oraz anten o wysokim zysku (powyżej 10 dBi) w konfiguracji mostu WiFi. Użytkownicy sugerują modele TP-Link TL-WR340G jako niskobudżetowe AP oraz zwracają uwagę na problemy z komunikacją dwukierunkową, podkreślając, że laptop z wbudowaną anteną może mieć trudności z nawiązaniem połączenia na dużych odległościach. Wskazano również na konieczność zabezpieczenia sieci, sugerując użycie WPA2.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA