logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APC Back UPS 420 brak przedniego panelu jak go włączyć?

zbydrze 03 Lut 2011 00:59 2335 6
  • #1 9095552
    zbydrze
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam zdobyłem UPS opisany w tytule i mam problem. Ktoś zerwał z niego przedni panel wraz z przewodami do wyłącznika i diod sygn. razem z tymi urządzeniami. Jest on teraz goły i wesoły, a ja nie wiem jak go włączyć. Nie jestem żadnym elektronikiem, ale lubię się w to bawić. Czy ktoś może mi pomóc?
  • #2 9095928
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam.
    Czy masz zatem tę płytkę z przedniego panela (kabelek to taśma płaska 1:1) łącząca przedni panel z główną płytą PCB (tak jest APC Back UPS PRO420)?
  • #3 9100430
    zbydrze
    Poziom 12  
    Mogłem się pomylić w spisywaniu typu, a nie mam płytki z przedniego panelu. Chodziło mi o wyprowadzenie kabelków na wyłącznik i kontrolki, i nawet ta taśma została urwana i jej nie ma. Sory, że tak trochę chaotycznie piszę, ale nie mam schematu, czy może mi ktoś go przesłać na PW? Albo lepiej umieścić go tutaj?
  • #4 9103348
    TONI_2003
    Moderator
    Zatem powinno to być mniej więcej tak, ale do sprawdzenia...
    APC Back UPS 420 brak przedniego panelu jak go włączyć?
  • #5 9103682
    zbydrze
    Poziom 12  
    Schemat może być taki, ale od której strony złącza mam odczytywać numerację końcówek? Może do czegoś dojdę, bo zauważyłem, że końcówka 7 na głównej PCB to masa. Czekam na dalszą pomoc.
  • #6 9103834
    TONI_2003
    Moderator
    Wiedziałem, że tak będzie (prawie zawsze tak jest jak słychać słowo schemat), a na schemacie pisze po stronie Panel (widać diody co jest podstawową wskazówką), i złącze na panelu ma opis „J1” (na schemacie tak samo). Natomiast Ty w realu na płycie swojego UPS-a od strony krawędzi stycznej do frontowego panelu masz opis złącza „J2”, a więc w czym jest problem? Przypominam taśma jest płaska i podłączana na przemian do pinów w złączach J1, J2 (czyli 1:1)...
  • #7 9181113
    zbydrze
    Poziom 12  
    Udało mi się go uruchomić, ale przekaźniki nie przekazują prądu na gniazda wyjściowe. Akumulator, który podłączyłem jest ładowany, a po wyłączeniu napięcia 230V na wejściu słychać przekaźniki. Po jakimś czasie (spadek napięcia na AKU) przekaźniki się rozłączają, ale zdaje mi się, że nie ma napięcia na uzwojeniu przekaźnika na wyjściu.
    Uruchomiłem go przez zwarcie pinów od przycisku, na razie nie mam kontrolek, więc nie wiem, co się z nim dzieje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z zasilaczem UPS APC Back UPS 420, z którego zerwano przedni panel oraz przewody do wyłącznika i diod sygnalizacyjnych. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące podłączenia kabli oraz schematów, które mogą pomóc w uruchomieniu urządzenia. Użytkownik uzyskał pomoc w postaci schematu, jednak miał trudności z identyfikacją numeracji końcówek złącza. Ostatecznie udało mu się uruchomić UPS, ale przekaźniki nie przekazują prądu na gniazda wyjściowe, mimo że akumulator jest ładowany. Użytkownik zrealizował uruchomienie przez zwarcie pinów od przycisku, ale brak kontrolek uniemożliwia mu pełną diagnostykę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA