Witam. Prosiłbym o pomoc w usunięciu wirusa którego od jakiegoś czasu nie mogę ruszyć z mojego komputera. Objawia się to tym, iż komputer pracuje w miarę normalnie i szybko jednak codziennie kilka razy w ciągu dnia wyskakuje mi okienko/komunikat, że system wyłączy się za 1minutę. Następnie odlicza czas sekunda po sekundzie i wyłącza komputer. Okienka nie da się zamknąć ani w żaden sposób temu zapobiec.
W załączniku log z programu OTL
Załączniki:
OTL.Txt(103.46 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Po wklejeniu skryptu (małpa) zmień na @
Kliknij Wykonaj skrypt..Zatwierdź restart komputera. Zapisz raport, który pokaże się po restarcie. Następnie uruchom OTL ponownie, tym razem kliknij (Skanuj).
Pokaż nowy log OTL.txt oraz raport z usuwania.
Przeskanuj programami:Dr.WEB CureIt i Malwarebytes Anti-Malware.
Użytkownik zgłasza problem z wirusem, który powoduje, że komputer wyłącza się co kilka minut z komunikatem o odliczaniu czasu. W odpowiedzi na prośbę o pomoc, uczestnicy forum sugerują użycie narzędzi OTL, MBAM (Malwarebytes Anti-Malware) oraz CureIt do skanowania i usunięcia złośliwego oprogramowania. Wskazano na konieczność usunięcia toolbarów, takich jak XfireXO i InnoGames Polska Community Toolbar, które mogą być źródłem problemu. Po zastosowaniu skryptów w OTL, użytkownik informuje, że wirus został usunięty, ale problem z oknem wyłączania nadal występuje. Sugerowane jest dalsze skanowanie przy użyciu Dr.WEB CureIt. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.