logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konflikt IP w sieci z routerami Linksys WAP54G i Technic LAN WAR54GS

Jan293 03 Lut 2011 16:07 1161 6
REKLAMA
  • #1 9097431
    Jan293
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Od dawna mam problem z moją siecią a wygląda to tak:
    Neostrada przez modem/ruter Kozumi jest rozdzielana jednym wyjściem do komputera a drugim do Linksysa WAP 54G który posyła do drugiego budynku, tam sygnał jest odbierany przez Technic lan WAR 54GS i rozdzielany na dwa kompy.
    Problem polega na tym, że w budynku dwa Internet jest tylko na tym komputerze który zostanie załączony pierwszy nie wiem jak sobie poradzić. Podejrzewam czy ma znaczenie, że w ,,szeregu'' są dwa rutery i adresy IP się jakoś kłócą.
    Ponadto laptop po Wi-Hi w budynku drugim też nie załapie jak wcześniej nie wyłączę Techniclana. Bardzo proszę o pomoc bo ciągłe wyciąganie wtyczek jest bardzo niewygodne. Sygnał radiowy bardzo dobry. Jak ktoś by potrzebował to wykonam scriny. Pozsdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9097446
    kafart
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Wlacz tylko na jednym urzadzeniu DHCP na reszcie wylacz bo moga byc kolizje
  • REKLAMA
  • #3 9097881
    Jan293
    Poziom 10  
    No dzięki ale prosiłbym o poradę na którym załączyć i czy na pozostałe stały JP , pytam na adresowaniu znam się bardzo słabo.
  • #4 9097914
    marcopolo2k
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Problem jest chyba w adresach IP. najlepiej żeby usatwić na komputerach DHCP ( dynamiczne pobieranie adresu) i wszystkie mają neta. Drugim rozwiązaniem jest ręczna zarządzanie adresami ( trzeba wiedzieć w jakiej podsieci jesteśmy i jakie numery są juz wykorzystane).

Brakuje informacji czy drugi router ma włączona usługę DHCP, czy pracuje w trybie przekazywania sieci od pierwszego.

Trzecia uwaga - najlepiej sprawdzać sieć instrukcją PING z linii komend, ponieważ czasem sieć jest, tylko ustawienia DNS są nieprawidłowe. pomocna jest tez komenda IPCONFIG /all żeby okreslić stan konfiguracji sieci.

Czwarta uwaga - czy czasem komputery nie korzystaja z adresów dostawcy, a nie sieci wewnętrznej, i ilośc adresów wtedy może byc limitiowana, lub zastrzezone adresy MAC konkretnego komputera - wtedy inny nie łączy się z siecią.
  • REKLAMA
  • #5 9103793
    Jan293
    Poziom 10  
    Witam
    Mój problem na pewno polega z adresowaniem w podsieci , dwa rutery szereg.
    Proszę o pomoc bo chciałbym o tym poczytać w sposób zrozumiały

Z góry dziękuję pozdrawiam JK
  • #6 9105207
    scrooge123
    Poziom 14  
    kolego pomógł bym Ci ale musisz to rozrysować... jaką masz teraz sieć. Jakie urzadzenia/jakie ip/jakie maski/jak routowałeś sieć(bo rozumiem, że routowałeś?)?
  • REKLAMA
  • #7 9106668
    Jan293
    Poziom 10  
    Rozrysowałem i dodaje obrazek, obydwa rutery DHCP załączone.
    A może lepiej byłoby ustawić stałe IP na wszystkich urządzeniach?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z konfiguracją sieci, w której dwa routery (Linksys WAP54G i Technic LAN WAR54GS) są połączone w szereg. Internet działa tylko na pierwszym włączonym komputerze w drugim budynku, co sugeruje konflikt adresów IP. Użytkownicy sugerują, aby włączyć DHCP tylko na jednym urządzeniu, a na pozostałych ustawić statyczne adresy IP. Istnieje również potrzeba sprawdzenia, czy drugi router działa w trybie przekazywania sieci oraz czy nie występują problemy z adresami MAC. Użytkownik rozrysował sieć, ale nadal poszukuje zrozumiałych informacji na temat adresowania w podsieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA