logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniwersalna ładowarka do nietypowych akumulatorków w domu

sleper 04 Lut 2011 00:57 2023 3
  • #1 9100355
    sleper
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam chciał bym mieć ładowarkę którą mógł bym ładować wszystkie akumulatorki w domu od baterii do teflonów komórkowych, telefonów bezprzewodowych oraz innych urządzeń o podobnym woltażu (lecz nie koniecznie identycznym zakładam że pomiędzy 1,2V - 6V) i różnych pojemnościach

nie zawsze jest możliwość ładowania ich w urządzeniu albo akumulatorkom przydał by się format a urządzenie nigdy nie rozładuje ich do końca (np. telefon bezprzewodowy pokazuje "low batery" przez jakieś 2 tyg)

jak na razie jedyne urządzenia jakie wydaje mi się że były by przydatne do tych celów to ładowarki modelarskie
    jak np. Link (losowo wybrana )

mam pytanie czy taka lub podobna
    rozumiem że powinienem zwracać uwagę na takie parametry jak
    rodzaje ładowanych ogniw : NiCD, NiMH, Li-Ion, Li-Pol, LiFe, Pb
    ilość ładowanych ogniw
    prąd ładowania
    no i sposób zasilania(najlepiej żeby dało się podłączyć bezpośrednio do gniazda lub pod zasilacz ATX)

czy coś jeszcze ?
    ew jakie modele korzystne cenowo spełniające powyższe założenie możecie polecić
  • #3 10167434
    sleper
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki wprawdzie nie wiem czy czuje się na siłach choć układ wygląda na taki hmm znośny jak coś zdziałam to się pochwale
  • #4 10167924
    Xseries
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Wczoraj zaprojektowałem do niej PCB. Na dniach będę składać. Zamieszczam załącznik z plikami Eagle.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • adowarka lm317.rar (160.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA