logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera DVS-CD53W - brak reakcji PTZ mimo poprawnej konfiguracji

seccol 07 Lut 2011 10:22 11368 12
REKLAMA
  • #1 9115451
    seccol
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam
    Nowy sprzęt kamera obrotowa rejestrator i klawiatura wszystko podłączone, skonfigurowane adresy, protokoły, kanały, itd. a PTZ się uparł że nie bedzie
    współpracował . Q..wa co jest grane może mi ktoś powiedzieć ?
    Kamera DVS-CD53W,
    rejestrator DVR 1.5U
    klawiatura BCS-KBDB
  • REKLAMA
  • #2 9115501
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    Konkretnie, jakie są ustawienia wszystkich urządzeń?
    Protokoły, adresy, parametry transmisji?
    Co kamera wyświetla na obrazie po restarcie?
  • REKLAMA
  • #3 9116083
    seccol
    Poziom 11  
    Mam tak wpisane jak w ustawieniach na przełącznikach fizycznych kamery,
    czyli tym samym to co pokazuje na startowym obrazie.
    Kamera jest podpięta do rejestratora przez RS485
    Dla DVR na klawiaturze ustawiłam ADRES-1 ,ID-1, typ połączenia RS232- działa
    dla kamery (DOME) ADRES-2, ID-2 ,typ połączenia 232, PROTOKÓŁ-PELCOD - nie działa
    W rejestratorze ustawia się jeszcze kanał dla ptz ustawiłam 1 później 2

Dodano po 4 [minuty]:

Bity danych, bity stopu, parzystość i prędkośc transmisji: 9600 b/s- wartości domyślne. Wszędzie tak samo.
    A = RS485+, B = RS485- zmieniałem też polaryzacje
  • #4 9116203
    Marek31415
    Poziom 31  
    Z tego opisu nie wiem co działa, a co nie działa.
    Dla mnie działa, jak da się obracać kamerą.
    Jak kamera się nie obraca, to nie działa.
    Co jest wypisane na obrazie startowym kamery?
    Jaki jest protokół ustawiony w kamerze?
    Co do adresacji, każde urządzenia ma swój własny adres i musi mieć podany adres z którym się komunikuje. Jeżeli np. klawiatura ma ID i adres ten sam, to wysyła komendy do siebie, nie do kamery.
    Zajrzyj do instrukcji, adres, ID do czego służy.
    Chyba powinno być tak, że ID to adres naszego urządzenia, a adres to miejsce docelowe protokołu, czyli adres kamery.
  • REKLAMA
  • #5 9116787
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    Klawiatura, zgodnie z instrukcją obsługi, ma port RS485 do podłączania m. in. kamer PTZ. Spróbuj podłączyć sterowanie kamery do tego portu i sprawdzić, czy jest możliwe sterowanie w trybie bezpośrednim (z pominięciem rejestratora).

Na marginesie - sadząc po wpisach (w tym wątku i jeszcze innym) podjąłeś się nie lada pionierskiego wyczynu na tym sprzęcie (nikt do tej pory nie potwierdził, że już taką konfigurację przetestował ;)).
  • #6 9119749
    seccol
    Poziom 11  
    Rejestrator i klawiatura działa.
    (O klawiaturze nie będę już tutaj pisał działa i żeby nie mataczyć pominę to tak jakby jej nie było.)

Kamera uruchamia się pokazuje obraz i robi jakąś ścieżkę podczas uruchamiania,
    ale po włączeniu interfejsu nie reaguje na żadne ustawienia.
    Kamera się nie obraca nie działa, nie ma komunikacji między rejestratorem a kamerą

Na obrazie startowym wyświetla:
    P>P-D A>002 V>2N3D

P>P-D przez P rozumiem jako protokół,przez P-D jako PELKOD i tak też jest ustawione na przełączniku fizycznym w kamerze i według instrukcji oraz tak ustawiłem w rejestratorze.

A>002 przez A rozumiem że to Adres przez, 002 że 2 i tak też jest ustawione na przełączniku fizycznym w kamerze i tak ustawiłem w rejestratorze.

V>2N3D to nie wiem co to jest za parametr.

Przewód sygnałowy video z kamery podłączyłem do wejścia video 1.

Ustawienia PTZ w rejestratorze:
    Parametry transmisji:
    kanał : 1
    protokół : PELCOD
    adres: 2
    prędkość: 9600 b/s
    bit danych : 8
    bit stopu: 1
    parzystość: brak

Dodano po 6 [minuty]:

Jutro a własciwie dzisiaj spróbuję podłączyć sterowanie PTZ przez port RS485 bezpośrednio pod klawiaturę
  • REKLAMA
  • #7 9119984
    Olexy71
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Terminacja?
  • #8 9120050
    seccol
    Poziom 11  
    Olexy71 napisał:
    Terminacja?

A można trochę bardziej szczegółowo ?
  • #9 9120107
    Olexy71
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Przy sterowaniu RS ustawiasz terminację na najbardziej oddalonej na kablu kamerze. Jeśli masz jedną kamerę na kablu sterującym to ustawiasz terminację na tej jednej kamerze. Na pewno pisze w instrukcji.
  • Pomocny post
    #10 9120850
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    seccol napisał:
    Rejestrator i klawiatura działa.
    (O klawiaturze nie będę już tutaj pisał działa i żeby nie mataczyć pominę to tak jakby jej nie było.)

A czy jesteś pewien, że działa także sterowanie kamery?
    Moja sugestia:
    treborsz napisał:
    Klawiatura, zgodnie z instrukcją obsługi, ma port RS485 do podłączania m. in. kamer PTZ. Spróbuj podłączyć sterowanie kamery do tego portu i sprawdzić, czy jest możliwe sterowanie w trybie bezpośrednim (z pominięciem rejestratora).

miała na celu sprawdzenie, czy jest możliwe jej sterowanie.
  • #11 9121035
    seccol
    Poziom 11  
    Podłaczyłem dzisiaj kamere bezposrednio do klawiatury - nie działa
    Tak jak przy rejestratorze wykonuje tylko skanowanie i to wszystko.
    Konfiguracja klawiatury raczej jest dobra, protokół i adres taki jak w kamerze. Podczas wykonywania sterowania na klawiaturze na wyjściu
    portu RS485 są zmiany napięcia czyli jakieś sterowanie jest wysyłane. Chyba z kamerą jest coś nie tak.
  • Pomocny post
    #12 9121177
    Marek31415
    Poziom 31  
    seccol napisał:
    Podłaczyłem dzisiaj kamere bezposrednio do klawiatury - nie działa
    Tak jak przy rejestratorze wykonuje tylko skanowanie i to wszystko.
    Konfiguracja klawiatury raczej jest dobra, protokół i adres taki jak w kamerze. Podczas wykonywania sterowania na klawiaturze na wyjściu
    portu RS485 są zmiany napięcia czyli jakieś sterowanie jest wysyłane. Chyba z kamerą jest coś nie tak.

Uporządkuj te adresy.
    Każde urządzenie w Pelco-D ma swój adres i inne urządzenie nie może mieć tego samego adresu. Urządzenie typu master (klawiatura, rejestrator) wysyła polecenia do urządzenia typu slave (kamera). Czyli w klawiaturze lub rejestratorze musisz jeszcze gdzieś wpisać, zaprogramować pod jaki adres jest wysyłane polecenie.
    Brak jest informacji, jakie są parametry protokołu w kamerze.
    Spróbuj zmienić parametry transmisji na 2400,n,8,1.
  • #13 9124647
    seccol
    Poziom 11  
    Dobra Panowie koniec zabawy i czarów przynajmniej dla mnie, zrobione działa.
    Okazało się że na kamerze był ustawiony domyślnie protokół PelkoD
    ale według innej instrukcji znalazłem że był to też PelkoD ale PelkoD2400

( bo miałem dwie jedną tłumaczoną którą się posługiwałem i drugą orginalną gdzie była naniesiona poprawka do protokołów tak jakby nowsza wersja )

PelkoD 2400, to inne ustawienie przełączników od PelkoD 9600
    i tu była cała różnica.

Marek31415 trafiłeś brawo !!! Dzieki i innym również, bo jakoś krok po kroku rozwiązałem problem
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kamerą DVS-CD53W, która nie reaguje na polecenia PTZ mimo poprawnej konfiguracji. Po podłączeniu kamery do rejestratora DVR 1.5U i klawiatury BCS-KBDB, kamera uruchamia się, ale nie wykonuje poleceń. Użytkownik sprawdził ustawienia adresów, protokołów i parametry transmisji, jednak problem nadal występował. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie terminacji sygnału oraz poprawności adresacji urządzeń. Ostatecznie rozwiązanie problemu polegało na zmianie protokołu kamery z PelcoD 9600 na PelcoD 2400, co umożliwiło prawidłowe działanie PTZ.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA