logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router z funkcją repeatera lub WISP do odbioru i udostępniania WiFi na 2 komputery?

Arek12c8 09 Lut 2011 17:15 1028 7
  • #1 9126948
    Arek12c8
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam mam pytanie, ponieważ nie wiem jaki kupić router. Mam internet który odbieram z wifi i tam wpisuję hasło. Mam dwa komputery i chciałbym mieć dostęp przez wifi na obu tylko nie mogę się połączyć na 2 kompach jednocześnie bo sieć jest tak zabezpieczona. Jaki sprzęt muszę kupić aby odbierał przez wifi i dalej przesyłał tez przez wifi?
  • #3 9126984
    among
    Poziom 31  
    Ocena: 99
    Mamy rozumieć, że masz internet radiowy, tak?
  • #4 9127018
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Do komputera 'wchodzi' kabel komputerowy czy antenowy ?
  • #5 9127021
    Max99
    Poziom 11  
    Potrzebujesz 2 urządzenia
    1. AP z routerem np TechnicLan WAE-54G v2
    Posiada raczej wszystkie zabzpieczenia więc co by operator miał to się nada
    2. Jakiś AP do nadawania wewnątrz domu np. tani TP-Link WA500G

Opisz jeszcze dokładnie co to znaczy "...i tam wpisuję hasło"
    Czy to w oknie przeglądarki, czy tworzysz połączenie PPPoE , jakie masz urządzenia i połączenia itp
    To potwierdzimy czy ten sprzęt ruszy. No i najprostsze rozwiązanie ... pytałeś operatora? bo kto zna zabezpieczenia jeśli nie on sam a mało kto teraz niepozwala na rozdzielenie sobie w domu i zrobieniu bezprzewodówki.
  • #6 9127112
    Arek12c8
    Poziom 10  
    Tworzę PPoE i łączę się kartą sieciową wifi jak mam połączenie to wtedy łącze to PPoE i mam net
  • #7 9127312
    Max99
    Poziom 11  
    bogiebog napisał:
    Do komputera 'wchodzi' kabel komputerowy czy antenowy ?

Czyli masz tak jak pisze bogiebog?
    Kabelek od anteny i do karty Wifi i połączenie PPPoE
    To powinno ruszyć na tym zestawie bo masz tam PPPoE, klonowanie adresów itp. ale tak jak pisałem mogą być niespodzianki np. TTL o czym również pisze bogiebog

I dalej radze konsultacje z operatorem jeżeli jest to możliwe.
  • #8 9133708
    Arek12c8
    Poziom 10  
    OK dzięki jutro pogadam z operatorem zobaczę co powie:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera do rozdzielenia sygnału Wi-Fi, aby móc jednocześnie korzystać z dwóch komputerów. W odpowiedziach zasugerowano, że potrzebuje dwóch urządzeń: punktu dostępowego (AP) z routerem, takiego jak TechnicLan WAE-54G v2, oraz dodatkowego AP do nadawania wewnątrz domu, np. TP-Link WA500G. Użytkownik korzysta z połączenia PPPoE i łączy się przez kartę sieciową Wi-Fi. Wskazano również na możliwość wystąpienia problemów z blokadą TTL oraz zalecano konsultację z operatorem internetowym w celu potwierdzenia możliwości rozdzielenia sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA