logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DENON AVR-1803 - brak dźwięku przestrzennego, możliwa usterka modułu DSP

miroslaw_m 10 Lut 2011 11:06 6239 12
REKLAMA
  • #1 9130358
    miroslaw_m
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam amplituner DENON AVR-1803, najprawdopodobniej jest on uszkodzony. Usterka ta polega na tym że nie działają w nim dekodery dźwięku przestrzennego, natomiast jeżeli podłaczę odtwarzacz przez 5 odrębnych kanałów analogowo wszystko jest ok. Natomiast jeżeli np telewizor podłączę analogowo dwa kanały, lub na tunerze radiowym, to grają mi jedynie dwa kanały, jeżeli wybiorę opcję dolby pro logic we wszystkich głośnikach cisza, również panuje cisza jeżeli wybiorę źródło dźwięku cyfrowe coaxial, nie sprawdzałem jeszcze natomiast przy połaczeniu kablem optycznym, sprawdzę tylko muszę kupić ten kabel, lecz wydaje mi się że to może również nie działać. Po zadzwonieniu do serwisu pan z jakim rozmawiałem stwierdził że uszkodzony jest moduł DSP, który nie wiadomo czy jest dostępny a gdyby był dostępny to jego cena nwynosi 800 złotych. Jeżli ktoś jest coś w stanie mi pomóc to proszę o odpowiedzi, chciał bym naprawić ten amplituner, lecz po rozmowie z serwisem jestem załamany ceną jaką mi podano.
  • REKLAMA
  • #2 9131035
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Spróbuj zresetować sprzęt (opis w instrukcji obsługi). Jeżeli nie pomaga zobacz czy dekoder reaguje na cokolwiek - identyfikuje sygnał przestrzenny (pokazuje Dolby itp.) jeżeli taki dostaje poprzez wejścia cyfrowe. Jeżeli nie to trzeba sprawdzić czy problem nie leży w zasilaniu tego modułu, jeżeli tak to jak zachowuje się sygnał mute.
  • #3 9134879
    miroslaw_m
    Poziom 10  
    reset nic nie pomógł, dzisiaj kupię kabel optyczny i sprawdzę czy amplituner będzie identyfikował sygnał DD lub DTS i wtedy dam znać

Dodano po 3 [godziny] 52 [minuty]:

po podłączeniu sygnału kablem optycznym, nic się nie dzieje całkowita cisza i nawet nie świecą się diody identyfikujące dżwięk przestrzenny, czy to może oznaczać problem z zasilaniem czy raczej uszkodzony układ DSP

Dodano po 15 [minuty]:

Mam pytanie czy ktoś z forum podjał by się naprawy tego sprzętu i jaki mógł by być orientacyjny koszt naprawy
  • REKLAMA
  • #4 9139248
    miroslaw_m
    Poziom 10  
    jeszcze odnośnie pytania o działanie przycisku mute, więc kiedy nie działają dekodery dźwięku i jest cisza to po wciśnięciu przycisku mute, słychać iż w urządzeniu coś się przełacza lecz nic to nie zmienia gdyż cały czas jest cisza, ponowne wciśnięcie przycisku wyłacza funcję mute i ponownie słychać w urządzeniu charakterystyczne kliknięcie. Dodam że na wyświetlaczu wyświetlane są opcje jakie są ręcznie załączane jak np mute, dolby pro logic i dts neo 6 lecz nie słychać żadnego dźwięku
  • #5 9141960
    djlj24
    Spec od car audio
    Brak automatycznej identyfikacji Dolby Digital i DTS oznacza błędną pracę modułu DSP. Może być spowodowane to brakiem zasilania lub jego uszkodzeniem. Spotkałem się z przypadkiem w Denonie, gdy uszkodzony był 74LS244 (nawet fizycznie miał pękniętą obudowę prawdopodobnie w wyniku przepięcia) i po jego wymianie amplituner zaczął identyfikować tryby dekodowania dźwięku. Potem okazało się, że nadal nie daje dźwięku w tych trybach i przyczyną był brak odpowiedniego sterowania sygnałem mute na bloku dekodera.
    Dlatego tryb postępowania jest taki.
    1. Sprawdzić czy jest zasilana płyta dekoderów (wszystkie napięcia - ale głównie 5V - można to zmierzyć w okolicach odbiorników TOSLINK).
    2. Sprawdzić czy nie jest uszkodzony któryś z układów 74xxx bo te łatwo można podmienić w przeciwieństwie do układów DSP.
    Zdaje sobie sprawę, że robota koszmarna z powodu konstrukcji sprzętu.
    Pytanie w jaki sposób doszło do usterki - może to być kluczowe w kierunku poszukiwań.
  • REKLAMA
  • #6 9142632
    miroslaw_m
    Poziom 10  
    dzięki za podpowiedź, postaram pomierzyć te napięcia w miejscach jakie udało mi się odszukać ze schematu, z tego co znalazłem to tam są głownie napięcia 5V a w kilku miejscach 15V, zobczymy jaki będzie wynik pomiarów i wtedy dam znać, na razie dziękuję za pomoc
  • #7 9145094
    miroslaw_m
    Poziom 10  
    Pomierzyłem w kilku miejscach napięcia i tak napięcie 5V jest w granicach 4,66V, nie wiem czy jest to jeszcze w normie czy też jest za niskie. Wizualnie stwierdziłem że na module DSP był wymieniany audio codec AD1837AS, oznaczony na schemacie IC808, (9630096207), wizualnie widać iż iż jego dwa piny 34 i 35 są zwarte. Więc mam pytanie czy to może być przyczyną iż nie działa moduł DSP? Na początek spróbuję jedynie rozdzielić oba piny i może ten układ zacznie działać (mam taką nadzieję) jeżeli nie to będę dalej potrzebował pomocy. Poniżej zamieszczam zdjęcia całego modułu oraz zwartych pinów AD1837
    DENON AVR-1803 - brak dźwięku przestrzennego, możliwa usterka modułu DSP DENON AVR-1803 - brak dźwięku przestrzennego, możliwa usterka modułu DSP DENON AVR-1803 - brak dźwięku przestrzennego, możliwa usterka modułu DSP

Dodano po 3 [minuty]:

dodam że obecnie po wyjęciu całego modułu DSP z urządzenia działa ono dokładnie tak samo jak wcześniej, tuner działa w stereo, telewizor podłączony analogowo dwa kanały działa w stereo oraz odtwarzacz podłączony odrębnymi piecioma kanałami analogowo również działa jak wcześniej.
  • #8 9147641
    miroslaw_m
    Poziom 10  
    Niestety nic nie pomogło rozdzielenie pinów i obawiam się że będę musiał wymienić cały moduł DSP i mam kolejne pytanie gdzie mogę kupić taki moduł
  • #9 9150052
    djlj24
    Spec od car audio
    Czy czytasz to co ja piszę? Po pierwsze to brak odpowiedzi na pytanie w jaki sposób się amplituner zepsuł (przegrzanie, przepięcie czy w takim stanie został kupiony).
    Ten układ ma znaczenie w drugiej części procesu dekodowania dźwięku (co prawda wygląda na upieczony ale nawet utrupiony to moim zdaniem by umożliwił identyfikację jaki standard dźwięku ma dekodować).
    Ten duży układ MELODY 32 (MEL322) nas bardziej interesuje. Komunikuje się z procesorem głównym za pośrednictwem LC244 (te dwa układy na dole). I na początek bym nimi się zajął - ja swój znalazłem w starym CD-ROMie wiec nic mnie nie kosztował, podstawiłem i już urządzenie lepiej działało. Nawet w sklepie nie powinien być droższy niż kilka złotych, tyle warto zaryzykować jeżeli nie chce się za wiele pomierzyć.
    Moduł zawsze możesz spróbować zamówić w Horn Dystrybutor (to oni Denona oficjalnie do Polski sprowadzają) - tylko cena będzie raczej niezbyt atrakcyjna.
  • #10 9150700
    miroslaw_m
    Poziom 10  
    W takim stanie go kupiłem już jako uszkodzony, odnośnie zakupu całego modułu to okazuje się że to nie ma najniejszego sensu ponieważ aktualna cena to około 1200 złotych

Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

jeszcze raz postaram się dokładniej pomierzyć napiecia, ponieważ chciałbym aby udało się naprawić ten sprzęt. Z tego co zrozumiałem to na pewno problem jest na tej płytce DSP, gdyż na początek sprzęt powinien rozpoznawać sygnał cyfrowy, a ewentualnie dalej można szukać kolejnego problemu jeżeli bedzie występował
  • REKLAMA
  • #11 9151393
    djlj24
    Spec od car audio
    Ja bym w ciemno podmienił te dwa układy LS244 (z tego co pamiętam wsadziłem taki jak miałem pod ręką i ruszyło). Niepokoi mnie stan wizualny samego przetwornika (jakby go ktoś opiekał) ale to następny problem.
  • #12 9152412
    miroslaw_m
    Poziom 10  
    to tak właśnie zrobię i wtedy zobaczymy co dalej, na drugiej stronie płytki są również takie dwa układy więc także je wymienię
  • #13 9494143
    miroslaw_m
    Poziom 10  
    Witam ponownie, sprzęt miałem w naprawie, zostały w nim wymienione wszystkie cztery układy 74LCX244, oraz AD1837 i dwa kondensatory. napięcia na module DSP są w normie, lecz wymiana tych elementów kompletnie nic nie dała. Odnośnie wcześniejszego pytania to w trybie stereo funkcja mute działa poprawnie lecz nadal urządzenie nie identyfikuje nawet sygnału. Znajomy który próbował go naprawić nie jest w stanie już nic pomóc, pomimo że spedził przy nim mnóstwo czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem DENON AVR-1803, który nie identyfikuje sygnałów dźwięku przestrzennego, mimo że dźwięk działa poprawnie w trybie analogowym. Po podłączeniu kablem optycznym również nie uzyskano dźwięku, co sugeruje usterkę modułu DSP. Użytkownik rozważa wymianę uszkodzonego modułu, którego koszt wynosi około 800 złotych, jednak po rozmowie z serwisem cena wzrosła do 1200 złotych. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z zasilaniem modułu, koniecznością pomiaru napięć oraz wymiany układów 74LS244 i AD1837. Użytkownik próbował rozdzielić zwarte piny w układzie, co nie przyniosło rezultatu. Ostatecznie, po wymianie kilku komponentów, problem nadal występuje, a amplituner nie identyfikuje sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA