logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić automatyczne uruchamianie DeskTop w Windows 98?

KrzychoMiki 22 Paź 2004 23:17 1671 10
REKLAMA
  • #1 930865
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    Mam pytanie. Nie mogę go znaleźć w tematach, może coś przeoczyłem. Otóż chciałbym aby program DeskTop (przezroczyste nazwy ikon na pulpicie w win98) uruchamiał się sam przy starcie systemu i żebym nie musiał go włączać ręcznie po każdym uruchomieniu komputera. Przeniosłem skrót do pliku exe tego programu do Autostartu ale to nic nie daje. Jest jakiś sposób?
  • REKLAMA
  • #2 931536
    Matejkos
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Sprobuj dodać nazwe programu do autostartu poprzez narzędzia konfiguracji systemu, można je uruchomić przez informacje o systemie.
    start > programy > akcesoria > narzędzia systemowe> informacje o systemia.
    Pozdrawiam Matejkos :-)
  • REKLAMA
  • #4 932788
    sylwwwek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    naciśnij prawym przyciskiem myszy na start-wybierz otwórz,natępnie wybierz "programy" a następnie katalog "autostart"-to tam wrzuć ten program.Następnie lewym przyciskiem myszy wybierz start i opcję uruchom-tam wpisz msconfig.Pojawi się nakładka z wieloma zakładkami-ty wybierz zakładkę autostart-jeśli sie nie myle to jest ona pierwsza z prawej.Tam zobaczysz listę programów które mogą się uruchamiać-zaznacz fajkę przy twoim programie-czyli DeskTopie i zatwierdz wszystko "ok" zrób restart kompa...chyba wyraziłem się jasno:) pozdro
  • REKLAMA
  • #5 933786
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Wszystko zrobiłem jak piszesz Sulwwwek i działa. Jest ok do momentu wciśnięcia odśwież na pulpicie. Wtedy wszystko wraca do tła Niebieskiego. Tak ma być? Tak jest zarówno przy programie Desk top jak też TranskDesk.
  • #6 938303
    sylwwwek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    witam-powiadasz że po naciśnieciu F5 wszytko powraca do starej formy?
    Powiem Ci że nie wiem co Ci teraz poradzić...jedyne co mi przychodzi na myśl to zmiana programu który by to robił-programów które zmieniają wygląd pulpitu i jego właściwości jest na masę...popróbuj z innymi-nie podam Ci ich nazw bo z głowy nie pamiętam...ale próbuj.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 940860
    hp13
    Poziom 11  
    jest taki porgram KONFIGURATOR do win98 (kw_en.exe 285KB) on zmienia takie rzeczy na stałe
    jak chcesz to się odezwij to Ci wyślę ( www.hp13.prv.pl )
  • #9 942567
    Gremlin@@@
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    hp13 napisał:
    jest taki porgram KONFIGURATOR do win98 (kw_en.exe 285KB) on zmienia takie rzeczy na stałe
    jak chcesz to się odezwij to Ci wyślę ( www.hp13.prv.pl )

Witam
    Czy mógłbyś zamieścić ten programik na elektrodzie?
  • #10 942678
    dumle17

Poziom 13  
    Ocena: 18
    KrzychoMiki napisał:
    Wszystko zrobiłem jak piszesz Sulwwwek i działa. Jest ok do momentu wciśnięcia odśwież na pulpicie. Wtedy wszystko wraca do tła Niebieskiego. Tak ma być? Tak jest zarówno przy programie Desk top jak też TranskDesk.

Witam!
    A czy przy właściowościach pulpitu masz włączone może wyświetlanie ikon we wszystkich kolorach i wygładzanie krawędzi czcionek ekranowych? Może w tym jest problem. Może program potrzebuje mieć włączoną opcję active desktop?
    Ja przy uruchamianiu takich programów polecałbym edycje rejestru. Przechodzisz wtedy do HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run/. Potem prawy klawisz nowa->wartość ciągu, wpisujesz nazwe, np. Desktop, i ścieżkę do programu, który chcesz uruchomić.
    Konto firmowe:
    Dragon Code Tomasz Tofel
    ul. Dambonia 117/10, Opole, 45-861
  • #11 944801
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Zrobiłem jak polecił Dumle. Wszystko pięknie śmiga. A opcję Active Desktop mam włączoną.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem automatycznego uruchamiania programu DeskTop, który umożliwia przezroczyste nazwy ikon na pulpicie w systemie Windows 98. Standardowe przeniesienie skrótu do folderu Autostart nie zawsze działało. Zaproponowano dodanie programu do autostartu za pomocą narzędzia msconfig (zakładka Autostart) lub ręczną edycję rejestru w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun, gdzie należy utworzyć nową wartość ciągu z nazwą programu i ścieżką do pliku exe. Alternatywnie polecono użycie programu TransDesk (TransDesktop) jako zamiennika, który działa poprawnie i również umożliwia przezroczyste podpisy ikon. Wskazano, że włączenie opcji Active Desktop oraz ustawienia wyświetlania ikon i wygładzania czcionek w właściwościach pulpitu mogą być niezbędne do prawidłowego działania. Po uruchomieniu programów problem z powrotem do nieprzezroczystych podpisów po odświeżeniu pulpitu (klawisz F5) może występować i sugerowano wypróbowanie innych narzędzi lub konfiguratorów systemowych, np. programu KONFIGURATOR (kw_en.exe), który pozwala na trwałe zmiany wyglądu pulpitu w Windows 98.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA