Chcę zrobić odczyt na dwu wyświetlaczach LED
wartości z liczników 74191 od 0 do 64
Czy można zaprogramować GAL16V tak żeby miała
adresy A0-A6 podłączone do wyjść 74191
a Q0 do Q3 obsługiwały wyświetlacz jednostki
a Q4 do Q7 wyświetlacz dziesiątki?.
Nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi. Układ 16v8 ma osiem wyjść. Jeżeli chcesz bezpośrednio sterować dwa wyswietlacze LCD to potezebujesz 14 sygnałów (2x7). Gdybyś chciał przekodować kod binarny na 2xBCD i potem np 7447 to pewnie się da.
druga pozycja dawny dekoder SN74185 na 22V10 tam jest zbiór
JEDEC do programatora i PLD do kompilatora (to co tam jest to zbiór samorozpakowujący się).
Musisz znaleźć kogoś z programatorem.
Myślę, że prościej będzie zaprogramować jakiś mały zwykły EPROM (np. 2708), kosztuje grosze a zawartość możesz opracować sam i nie wiem czy nie mniej prądu pobiera no i możesz łatwo rozbudować np. do 99 czego z GAL-em już się nie da.
Dzięki za pomoc
O epromach myślałem ale jakoś nie mogę znależć
taniego najtańszy eprom 2k kosztuje 27zł a ja potrzebuję
ich 4szt
Ale jeśli z galem są większe problemy to zastosuję inne pamięci
Dziękuję i pozdrawiam
To jakieś strasznie drogie (może dlatego, że coraz rzadziej używane). Do swojej konstrukcji kupowałem EPROM 64kB za 8 zł z hakiem w
semiconductors bank ltd
www.semiconductors.com.pl
27c64 mają po 10 zł możesz przecież zastosować multipleksowanie
odczytu (odpadnie ci sporo dekoderów 7-segmentowych)
Chcę zastosować małe pamięci ale właśnie one są drogie
Szukałem na różnych stronach ale w sklepach jeszcze nie
Na giełdzie nie kupuję prawie wszystko co tam mają to kicha
Chcę małe gabaryty bo w tym moim projekcie jest mnóstwo
elementów
Natomiast Paweł pyta co buduję
Jest to taki sterownik do maszyny dziewiarskiej
Ale jego opis zajął by sporo miejsca i chyba nikogo by to nie zainteresowało
Może dało by radę zrobić to na jakimś mikroprocesorze?
Na razie każdy kto zobaczy opis działania nie podejmuje
się napisania programu , a może ktoś na tym forum ?
Pozdrawiam
Dyskusja dotyczy programowania układu GAL16V8 do sterowania dwoma wyświetlaczami LED pokazującymi wartości z liczników 74191 w zakresie od 0 do 64. Autor pyta, czy można podłączyć adresy A0-A6 do wyjść liczników 74191, a wyjścia Q0-Q3 i Q4-Q7 wykorzystać do sterowania wyświetlaczem jednostek i dziesiątek. W odpowiedziach zwrócono uwagę, że GAL16V8 ma tylko 8 wyjść, co może być niewystarczające do bezpośredniego sterowania dwóch wyświetlaczy 7-segmentowych (wymagających 14 sygnałów). Zaproponowano alternatywne rozwiązanie polegające na konwersji kodu binarnego na dwucyfrowy BCD i użyciu dekodera 7447. Podano link do aplikacji TI z gotowym projektem dekodera SN74185 na układzie 22V10, wraz z plikami JEDEC i PLD do programowania. Sugerowano także zastosowanie małych pamięci EPROM (np. 2708 lub 27c64) jako prostszego i bardziej elastycznego rozwiązania do mapowania wartości na wyświetlacze, choć pojawiły się uwagi o ich cenie i dostępności. W dyskusji pojawiła się też propozycja użycia mikroprocesora do realizacji funkcji sterownika, zwłaszcza w kontekście projektu sterownika maszyny dziewiarskiej, gdzie ważne są małe gabaryty i duża liczba elementów. Wskazano, że programowanie GAL wymaga specjalistycznego programatora i opracowania równań logicznych, co może być trudniejsze niż użycie EPROM lub mikrokontrolera. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.