logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6340i nie działa w Polsce - jak dostosować do polskiego pasma?

tomash1977 23 Paź 2004 21:08 1200 6
REKLAMA
  • #1 932588
    tomash1977
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Posiadam Nokia 6340i i mam problemik, telef nie dziabie w naszym kraju. W serwisie twierdzą, że nie da sie go przerobić na polskie pasmo. Możę ten temat był już przerabiany, ale serio to nie mam pojęcia. Ratujcie jak rozwiązac ten temat. Dodam że wg info producenta tel. powinien dziabać u nas.
  • REKLAMA
  • #2 932616
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    A co producent niby opisuje??
  • REKLAMA
  • #3 932903
    tomash1977
    Poziom 12  
    Producent pisze, że jest to telefon trzy bandowy. Osobiście wiem , że telefonik pracował już w europie, a jest on sprzęcikiem przywiezionym z USA. Słyszałem też o jakimś sofcie który jest w stanie uruchomić go w polskich sieciach 900 jak i 1800 Mhz. Szukam kogoś kto miałby jakieś możliwości i podpowiedzi jak tego dokonać. Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #4 932966
    Kristoff10
    Z tego co ja wiem to ten telefon chodzi jedynie na GSM 850/1900 Mhz czyli w Europie nie będzie chodził, napewno samym softem go nie przerobisz, szczerze mówiąc wątpię czy wogóle da radę go przerobić. Chyba nadaje się jedynie jako dawca.
  • #5 932987
    tomash1977
    Poziom 12  
    A czy można w tym telefonie zmienić układ sterujący nadajnikiem np. z nokii 6310i? Jeden z serwisantów powiedział mi że jest to realne i tel. by chodził w Polsce. I jeszcze mam pytanko czy wiesz może jaki ma symbol końcówka mocy w nokia 6340i? Dziękuwa za odp.
  • #6 932994
    Kristoff10
    Niestety nie wiem jakie jest PA w 6340i ale nawet jak zmienisz switcha i PA to i tak nie będzie działało w Europie.
  • REKLAMA
  • #7 1003297
    Bajzel
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Moim zdaniem nie ma szans. Przerobic trzeba by cały tor radiowy, łącznie z filtrami, VCO, koncowka, sterowaniem itd... Szkoda zachodu. Faktycznie lepiej go wykorzystac jako dawce

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telefonu Nokia 6340i zgłasza problem z działaniem urządzenia w polskich sieciach GSM, mimo że producent deklaruje obsługę pasm europejskich (900/1800 MHz). Telefon pochodzi z USA i jest trzybandowy, jednak według uczestników dyskusji pracuje jedynie na pasmach GSM 850/1900 MHz, które nie są standardem w Europie. Próby zmiany oprogramowania (softu) nie przyniosą efektu, a modyfikacja sprzętowa, obejmująca wymianę układu sterującego nadajnikiem, końcówki mocy (PA), filtrów, VCO oraz innych elementów toru radiowego, jest technicznie skomplikowana i nieopłacalna. Wymiana komponentów, np. na części z modelu Nokia 6310i, również nie gwarantuje kompatybilności z europejskimi pasmami. W efekcie telefon nadaje się raczej na źródło części zamiennych niż do użytkowania w Polsce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA