logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kia Carnival 2,9 TDI 2001r.Nie można uruchomić silnika.

artlam 22 Lut 2011 23:53 8010 19
REKLAMA
  • #1 9190215
    artlam
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam serdecznie. Na wstępie powiem ,że nie jestem mechanikiem samochodowym i jestem właściwie zielony w sprawach motoryzacji a zwłaszcza mechanizacji. Mój problem w jakim się tu znajduje to samochód KIA CARNIVAL 2,9TDI 2001r. Otóż, samochód działa pali doskonale, nie kopci odpala rano jest niby oky. Ale zdarzyło mi się trzy razy, po powrocie do domu i pozostawieniu go na noc i dotego ścisnął mróz na minus13 stopni odpalam samochód, pochodzi silnik jakieś 5minut, za chwilę traci powoli moc, to tak jakby mu się paliwo kończyło i gaśnie, potem już nie można go uruchomić można kręcić nim a on nic. Kontrolki mi się w czasie uruchomionego pojazdu nie świecą jest wszystko oky. Jest tylko jedna metoda,żeby mi go uruchomić, to tylko na pych lub poproszę innego kierowcę o pociągnięcie mnie, wtedy gdy mnie ciągnie włączam drugi bieg silnik zaczyna pracować i o dziwo zaczyna wszystko działać. W skrócie moim to wygląda to tak ,że nie dostaje paliwa to tak jakby przez mroźną noc zamarzł mu jakiś zawór i nie dochodzi paliwo a jak ktoś mnie pociągnie to ten zawór odpuści i samochód może sam jechać, nie wiem co to może być już trzy razy wywiną mi taki numer, bardzo proszę o jakąś wskazówkę gdzie szukać przyczyny. Acha, jak jest temperatura plusowa lub na minusie tak około -8stopni auto odpala, przy minus 13 już nie ma szans. Wtryskiwacze są oky, filtr paliwa wymieniony, nie kopci chodzi spokojnie. Bardzo proszę o jakąś pomoc, gdzie szukać jakiegoś zaworka co zamarza i nie przepuszcza paliwa jeśli to jest ta przyczyna to gdzie tego szukać, pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za zainteresowanie, nigdzie nie mogłem znaleźdź jakiegoś podobnego tematu. Pozdrawiam, Arturex.
  • REKLAMA
  • #2 9190634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9190777
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Ocena: 120
    Prawdopodobnie masz wodę w paliwie. Tankuj na sprawdzonych stacjach.
  • REKLAMA
  • #4 9193485
    artlam
    Poziom 10  
    Tankowałem na Shellu i też miałem te objawy, dodatek dodałem ale nie wiem czy działał bo nie było tęgich mrozów i cały czas odpalał, dzisiaj odpaliłem auto za pomocą holowania, kolega mnie przez dośc długi czas holował, jak mi auto odpaliło to dałem na bieg jałowy i chodził sam na obrotach ale były momenty,że strasznie spadały obroty , że ledwo chodził, tak jakby dostawał za mało paliwa a potem nagle dostał normalną dawkę i chodziły obroty normalnie i miał moc,po jakimś czasie znowu obroty spadły do momentu,że nawet zgasł, wtedy znowu na hol, i tak z kilka razy aż sam doszedł do siebie po tych męczarniach, jak narazie chodzi, i odpalam je, ciekaw jestem czy jutro odpali a ma byc -14 stopni.
    Aha, jeszcze jedna ciekawostka przyrodnicza, jak autko już mi odpaliło i działało normalnie, nie było po nim widać,że coś nie tak, dostał temperatury wszystko cacy, to mówię ,że zgaszę go, i moje ździwienie, po przekręceniu kluczyka na zero kluczyk wyjąłem ze stacyjki a auto dalej pracowało, silnik chodził jak ta lala mogłem nawet jeździć tylko nie pokazywał mi obrotów i prędkości, bo nie było napięcia na te urządzenia, tak więc po wyjęciu kluczyków silnik dalej działał, słyszałem,że to jakaś przepona membranowa czy coś tam jakoś się zamyka,że ona zawiesza się, może to jest ta przyczyna,że na mrozie zamarznie i nie przepuszcza paliwa, czy co, ? nie wiem, pozdrawiam serdecznie, i czekam na jakieś jeszcze dodatkowe wskazówki co z tym, dziękuję ślicznie za poprzednie odpowiedzi.
  • #5 9193686
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Nie działa tzw. gaszak. Może to być związane z brudnym paliwem, paliwem z wodą. Sprawdź czy do pompy po przekręceniu kłuczyka dochodzi napięcie.
  • #6 9193723
    artlam
    Poziom 10  
    Proszę mi powiedzieć gdzie ta pompa się znajduje, w którym miejscu, czy po podniesieniu maski będę ją widział i będę mógł zmierzyć napięcie.?
  • #7 9193726
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Jeśli będziesz go tak ciągał to pewnego dnia przeskoczy ci pasek i silnik do roboty. Posprawdzaj wszystkie przewody elektryczne idące do silnika w tym na świece żarowe. Sprawdź przekaźnik świec. Czasami z niego sterowane są też inne elektrozawory.

Dodano po 2 [minuty]:

Pompa wtryskowa znajduje się przy silniku. Nie znam dokładnie tego modelu. Chyba wiesz jak wygląda pompa wtryskowa?! No chyba, że są tam pompowtryski?
  • REKLAMA
  • #8 9193755
    artlam
    Poziom 10  
    A w którym miejscu jest ten przekaźnik, a i ta pompa paliwa to gdzie się znajduje,żebym mógł zmierzyć napięcie?
  • #9 9193763
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Sprawdź również same świece. Może nie wszystkie grzeją.

Dodano po 6 [minuty]:

Przekaźnik powinien znajdować się w komorze silnika. Dojdziesz do niego po przewodach od świec żarowych. Ja mówię o pompie wtryskowej. No ale jak wspomniałeś o paliwowej to też ją sprawdź. Może znajdować się w zbiorniku paliwa ewentualnie również w komorze silnika tj. pod maską. jest to mała pompka elektryczna. Ponadto może ten model posiadać elektrozawór paliwowy znajdujący się w zbiorniku paliwa. To wszystko jest do sprawdzenia.

Dodano po 10 [minuty]:

Najlepiej wypnij przewód paliwowy z filtra paliwa połącz z drugim zakończonym np. butelką (1,5litra pet))z paliwem i wtedy prubuj odpalić. Jeśli zapali zwróć uwagę czy z filtra leci paliwo. Na wszelki wypadek możesz coś podstawić pod filtr by niemarnować paliwa. W ten sposób będziesz miał sprawdzoną pompkę paliwową i ewentualny elektrozawór.
  • #10 9200944
    silan
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Witam.
    Koledzy -- Kia Carnival nie ma tego cudownego wynalazku jak świece żarowe w każdym cylindrze - ma niestety tylko centralny podgrzewacz który niestety poniżej -10 słabo daje rade , jeśli w ogóle.
    W naszych autkach za taki stan rzeczy z reguły winny jest słabej jakości/stary filtr paliwa i od tego bym zaczął .
    I tak jak radzą koledzy - jeśli palić awaryjnie to tylko na kablach i pożyczonym prądzie a nie siłowo na zaciąg czy pych !!
    Pozdrawiam
    Silan
    www.carnivalfan.pl
  • #11 9203222
    artlam
    Poziom 10  
    Jutro w takim razie wymienie filtr paliwa i zobaczę czy coś się polepszy.
  • #12 9206627
    artlam
    Poziom 10  
    Witam, wymieniłem filtr paliwa ,odpowietrzyłem układ i niestety nie mogę w dalszym ciągu odpalić auta, kręci rozrusznik a silnik nawet nie daje życia czy chce odpalić, co może jeszcze być przyczyną.Pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Witam jeszcze raz, niestety nie mogę odpalić auta, sprawdziłem jeszcze napięcie na pompie wtryskowej, i jest, ale samochód nie dostaje jakby paliwa, co to może jeszcze być?
  • #13 9207197
    bush878
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Pompe wtryskową sprawdzałeś?
  • #14 9207329
    artlam
    Poziom 10  
    Sprawdzałem tylko napięcie czy dochodzi, no i jest, a tak to wogóle nie wiem jak sprawdzić ją, samochód stoi pod moim blokiem, nie mam warsztatu czy garażu żebym mógł wyjąć narzędzia i coś dłubać, poprostu jestem laikiem w tych sprawach po drugie nie ma jak rąk wsadzić,żeby coś sprawdzic tak ciasno no i po trzecie zmarzłem jak cholera. A jak ją można sprawdzić zamontowaną w aucie? Zresztą akumulator już powoli mi się wychechłał od tego kręcenia. :(( pozdrawiam.
  • #15 9210342
    artlam
    Poziom 10  
    Witam ponownie , niestety nie mogę wyczaić dlaczego nie chce odpalić moja kijanka, wspomnieliście koledzy o elektrozaworze paliwa, gdzie on się znajduje, w zbiorniku czy przy pompie wtryskowej? Jak przy pompie wtryskowej to z której strony, bo wczoraj sprawdzałem napięcie przychodzące do pompy wtryskowej no i jest, ale jest tam tak ciasno,że nie widzę żadnego elektrozaworu, może on właśnie mi się zawiesił i nie przepuszcza paliwa. Pompką ręczną jak pompuje to leci paliwo z filtra paliwa po zdjęciu wężyka do pompy wtryskowej.:cry:
  • #16 9212584
    artlam
    Poziom 10  
    Jeszcze raz witam serdecznie, nie uruchomiłem silnika, ale chyba wiem co jest, pamiętam,że po ostatnim odpaleniu autka kiedy chodził normalnie ,chciałem go zgasić, przekręciłem kluczyki, wyjąłem ze stacyjki a silnik dalej pracował, czyli elektrozawór się zaciął i przepuszczał paliwo mimo,że nie było zasilania, tak zdażyło mi się już kilka razy, po jakimś czasie autko zgasiłem już kluczykami czyli elektrozawór zamknął dopływ paliwa, auto przestało całą noc na tęgim mrozie -14 stopni i rano dlatego mi nie chciał odpalić i nie chce do teraz, czyli na mój chłopski rozum to będzie ten elektrozawór, jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Teraz mam pytanie, dokładnie w którym miejscu jest ten elektrozawór, jak otworzę pokrywę silnika,po czym go poznam i jak, tam jest strasznie ciasno,że nie można rąk włożyć więc dlatego pytam w którym dokładnie miejscu jest, bardzo proszę o pomoc, może jakaś fotka to bym sobie skojarzył i przyrównał z moim autkiem pozdrawiam:cry:
  • #17 9226028
    artlam
    Poziom 10  
    Witam, problem rozwiązany, autko rano pali przy mrozie i nie traci mocy, przyczyną był jak to wcześnie się domyślałem "elektrozawór" w pompie wtryskowej. Wymieniłem i problem znikł, pozdrawiam właścicieli kijanek, temat zamykam, dziękuję wszystkim za porady.
  • REKLAMA
  • #18 9339822
    konrad1
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam.
    Jestem użytkownikiem tego cudu motoryzacji od kilku lat.

Czy ktoś mnie może uświadomić o co chodzi ze świecami żarowymi w tym silniku gdyż ja tam nic takiego nie widzę oprócz podgrzewacza powietrza,
    czy to jest wszystko ? czy jest jeszcze coś co pomaga przy odpalaniu zimą ?

Pozdrawiam.
  • #19 9368999
    minioit
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Ni tylko i wyłącznie podgrzewacz w dolocie
  • #20 9425935
    artlam
    Poziom 10  
    Witam, problem rozwiązany, przyczyną był jak to wcześnie się domyślałem "elektrozawór" w pompie wtryskowej. Wymieniłem i problem znikł, pozdrawiam właścicieli kijanek, temat zamykam, dziękuję wszystkim za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem silnika w Kii Carnival 2,9 TDI z 2001 roku, który po nocnym postoju w mrozie przestaje działać, a następnie nie można go uruchomić. Po kilku próbach uruchomienia, silnik odpala jedynie po holowaniu. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie jakości paliwa, filtrów, a także stanu elektryki, w tym przekaźników i pompy wtryskowej. Po wymianie filtra paliwa i sprawdzeniu napięcia na pompie, użytkownik zidentyfikował problem z elektrozaworem w pompie wtryskowej, który po wymianie rozwiązał problem z uruchamianiem silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA