logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win XP nie rozpoznaje klawiatury po wymianie płyty Microstar K7N2 Delta2-FSR

kanwa57 24 Paź 2004 19:02 2524 12
REKLAMA
  • #1 934459
    kanwa57
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam i proszę o pomoc !
    Ostatnio wymieniałem płyte główną, procesor i pamięć.
    Po długich bojach i reinstalacji systemu występuje taki problem:
    czasem nie działa klawiatura po Win XP, po odłączeniu jej z gniazda i włączeniu spowrotem jest ok. Następuje to najczęściej po wyłączeniu kompa i odłączeniu całkiem z sieci (wyłączenie listwy).
    Płyta główna to Microstar K7N2 Delta2-FSR nForce2 Ultra400 (MS-601-6570E-020)
  • REKLAMA
  • #2 934557
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    podmień dla testów -uszkodzony kabel -realna rzecz
    klawiatóra kosztuje 30zł więc szkoda naprawiac jeśli to to -czasem multiplekser nawala
    hi
  • #3 938031
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    ZAMIENIŁEŚ GNIAZDO KLAWIATURY Z MYSZĄ!

Wtedy po ponownym uruchomieniu system będzie widział klawiaturę i mysz, ale po pozbawieniu zasilania płytę główną już nie widzi!
  • REKLAMA
  • #4 938305
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10418
    :arrow: kk.2000
    Czy takie cos jest w ogole mozliwe? Chodzi mi to, ze zamieniona klawiatura z mysza w ogole dziala?
  • #5 940104
    kk.2000
    Poziom 26  
    Też się zdziwiłem, ale windoza XP potrafi na wielu płytach głównych zamienić znaczenie portów PS. Po ponownym rozruchu windozy porty są już zamienione, więc tylko za 1 uruchomieniem nie działa mysz i klawiatura, a czasem tylko mysz.
  • REKLAMA
  • #6 940126
    marekimp
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    miałem dokładnie ten sam problem po zmianie płyty na Microstara nie widział klawiatury co ja nie robiłem :twisted: i ku mojemu zdziwieniu okazało się że problem jest z drukarka po usb Epsonem jak wyłączałem kabel usb przed włączeniem komputera było 100 na 100 ok może u ciebie też jest coś podobnego?
  • #7 940204
    kk.2000
    Poziom 26  
    Cze MAREK...

a nie miałeś możliwości sprawdzić KONFLIKTU URZĄDZEŃ?
  • #8 940793
    marekimp
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    konfliktu nie było wszystko było ok nadmienie że komputer 2 razy startował a 4 nie a jak się wyjeło klawiaturę i włożyło to bylo ok
    Oczywiscie konflikt sprawdzałem w panelu sterowania w poszczególnych urządzeniach przeglądałem adresy itd ale nic nie było
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 943816
    glazier
    Poziom 12  
    ja mialem ten sam problem, tyle tylko ze mam stary komp na ktorym w sumie xp nie powinien dzialas :) A jak rozwiazalem problem: wrocilem do 98 :)
  • #10 951969
    Qfeel
    Poziom 13  
    A moze by tak uziemic komputer? tego typu usterki sa najczesiej spowodowane pradem statycznym. pozdrawiam.
  • #11 954605
    kk.2000
    Poziom 26  
    Z punktu widzenia ELEKTRONIKI to uziemienie nie ma nic do klawiatury...
  • #12 955130
    kanwa57
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    :oops: Poradziłem sobie tak: zrobiłem na przewodzie +5v (klawiatury) wyłącznik
    (reset) i w momencie uruchamiania kompa - kiedy zapalą sie trzy diody klawiatury (nie chca zgasnąć) naciskam ten przycisk i wszystko działa.
    Lecz dalej nie wiem gdzie tkwi przyczyna.... :?:
  • #13 963496
    Qfeel
    Poziom 13  
    ---> kk.2000
    Elektronika elektronika a praktyka praktyka. Widzialem juz niejedno... np spalenie sie portu myszki poprzez dotkniecie obudowy mychy naladowanym statycznie cialem (o dziwo, na wlasne oczy), tak wiec takie rzeczy mnie nie dziwia a komputer i tak powiniem byc uziemniony (nie mylic z zerowaniem). Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płyty głównej Microstar K7N2 Delta2-FSR nForce2 Ultra400 oraz innych podzespołów pojawił się problem z nieregularnym rozpoznawaniem klawiatury w systemie Windows XP. Klawiatura czasem nie działa po uruchomieniu systemu, a jej ponowne podłączenie rozwiązuje problem. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony kabel, zamiana portów PS/2 klawiatury i myszy przez system Windows XP, konflikt urządzeń, wpływ podłączonych urządzeń USB (np. drukarki Epson), a także potencjalne problemy z multiplekserem na płycie głównej. Autor zastosował rozwiązanie polegające na manualnym wyłączaniu i włączaniu zasilania +5V klawiatury podczas startu komputera, co pozwoliło na poprawne działanie, jednak przyczyna pozostaje nieznana. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące uziemienia komputera w celu eliminacji problemów z prądem statycznym, choć nie jest to jednoznacznie potwierdzone jako przyczyna. Sprawdzono również brak konfliktów sprzętowych w systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA