logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie przednich paneli do płyty głównej ASUS P4PE2-X - kable i złącza

blaylock 26 Lut 2011 13:46 3038 9
  • #1 9206590
    blaylock
    Poziom 10  
    Kupiłem ostatnio kompputer, lecz te 2 panele przednie nie są podłączone z płytą główną:

Model plyty głównej to ASUS P4PE2-X

Ja kompletnie nie wiem co który kabel robi wiec dodaje zdjecia:

Ten kabel wychodzi z tego panelu co można karty SD i inne podlaczyc:

Natomiast takie trzy przewody wychodza z tego dolnego panelu(2x USB, microfon i głosniki)
    Podłączenie przednich paneli do płyty głównej ASUS P4PE2-X - kable i złącza Podłączenie przednich paneli do płyty głównej ASUS P4PE2-X - kable i złącza
    (tego trzeciego kabala dam zdjecia z obu stron)"
    Podłączenie przednich paneli do płyty głównej ASUS P4PE2-X - kable i złącza Podłączenie przednich paneli do płyty głównej ASUS P4PE2-X - kable i złącza

teraz dam zdjecia plyty głównej a konkretniej tam gdzie to chyba powinno byc:

tu dam przyblizenie na tamte kolorowe:
  • Pomocny post
    #2 9206631
    rafix25
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    To ostatnie zdjęcie nie dotyczy złącza Audio. Jest to część złącza - front panel, czyli diody i przyciski. Poszukaj na płycie innego złącza - powinno być opisane jako AUDIO FP. Co do USB, to możesz je od razu podłączyć, zaczynając od lewej jako pierwszy pin (od strony kondensatora jest pierwszy, niżej też jest napisane 1) Od tego zaczynasz podłączenie i do niego właśnie dajesz czerwony w tym potrójnym wtyku na kablu. Na końcu ma być czarny (ten pojedynczy wtyk)
    Dół podłączasz dokładnie tak samo jak górę.

Tak jak na tym obrazku:

Co do złącza Audio, to powinno wyglądać tak:

:::.:

i pod takie powinieneś właśnie podłączyć kostkę od słuchawek i mikrofonu.

A znajduje się ono tu:
  • Pomocny post
    #3 9206642
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Audio zazwyczaj jest z lewej strony plyty glownej, przy tylnych wyjsciach audio.
  • Pomocny post
    #4 9206687
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Kable USB podłączasz do tego niebieskiego złącza po prawej stronie od zielonej LED (przedostatnie zdjęcie). W instrukcji płyty głównej znajdziesz opis pinów.

Kabel audio FP tak jak pisał kolega wyżej, do przeznaczonego do tego celu złącza, lokalizację również znajdziesz w instrukcji.
  • #5 9206896
    blaylock
    Poziom 10  
    dzieki za pomoc

ale

instrukcji płyty żadnej nie mam

w woli ścisłości: kable USB to te które co mają napisane port+ port-? a każdy z nich tyczy sie jednego z tych dwóch gniazd USB?

"dół podłączasz dokładnie tak samo jak góre" - o jaki dół ci chodzi?
    chyba, że drugi usb(i że ma być podłączony równolegle do pierwszego)

AUDIO FP znalazłem:
    i jak ja mam podłączyć to audio(czyli dokładnie w którą stronę, w jakiej pozycji i co ma być gdzie[bo z tego obrazka zbyt wiele nie umiem wywnioskować])

@rafix25 skąd ty wziąłeś te obrazki?

z góry: WIELKIE DZIĘKI
  • Pomocny post
    #6 9206923
    rafix25
    Poziom 24  
    Cytat:
    kable USB to te które co mają napisane port+ port-? a każdy z nich tyczy sie jednego z tych dwóch gniazd USB?

Tak.
    Cytat:
    "dół podłączasz dokładnie tak samo jak góre" - o jaki dół ci chodzi?
    chyba, że drugi usb(i że ma być podłączony równolegle do pierwszego)

Tak.
    Cytat:
    i jak ja mam podłączyć to audio(czyli dokładnie w którą stronę, w jakiej pozycji i co ma być gdzie[bo z tego obrazka zbyt wiele nie umiem wywnioskować])

Z kostką nic nie kombinuj - tylko ją podłącz. Powinna dać się podłączyć tylko w jeden sposób (w jej środku powinna być zaślepka na pinie, którego na złączu w płycie nie ma. Dźwięk na płycie masz AC'97 i kostka też na taką wygląda, więc nie powinno być problemu.
    Cytat:
    @rafix25 skąd ty wziąłeś te obrazki?

Wujek Google czasem okazuje się pomocny. Tu masz swoją płytę i manual do niej.
    Pozdrawiam
  • #7 9207787
    blaylock
    Poziom 10  
    jest mały porblem z audio: wtyczka nie pauje do gniazdka:

i poza tym jeszcze pozostaje sprawa z tym panelem co można karty SD wczytywać
  • Pomocny post
    #8 9207850
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Wyciągnij te 2 niebieskie zworki i będzie pasowało.

Kabel od czytnika podpinasz do USB na płycie.

Tak jak napisał rafix25:

rafix25 napisał:
    Co do USB, to możesz je od razu podłączyć, zaczynając od lewej jako pierwszy pin (od strony kondensatora jest pierwszy, niżej też jest napisane 1) Od tego zaczynasz podłączenie i do niego właśnie dajesz czerwony w tym potrójnym wtyku na kablu. Na końcu ma być czarny (ten pojedynczy wtyk)
    Dół podłączasz dokładnie tak samo jak górę.

Czego tu nie rozumiesz?
  • Pomocny post
    #9 9207974
    rafix25
    Poziom 24  
    Cytat:
    Kabel od czytnika podpinasz do USB na płycie.

Oczywistym chyba jest w tym wypadku to, że odbędzie się to kosztem jednego gniazda USB w panelu przednim. Musisz zatem wybrać, czy chcesz mieć podłączone oba gniazda, czy czytnik kart SD i jedno gniazdo USB. Analogia podłączenia czytnika kart jest taka sama, jak w przypadku zewnętrznych USB na panelu (kolorami).
  • #10 9211998
    blaylock
    Poziom 10  
    WIELKIE DZIĘKI!!!

zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia przednich paneli do płyty głównej ASUS P4PE2-X. Wskazano, że złącze audio powinno być podłączone do złącza oznaczonego jako AUDIO FP, a kable USB do niebieskiego złącza na płycie. Użytkownik nie miał instrukcji obsługi, co utrudniało mu identyfikację pinów. Ostatecznie, po kilku wskazówkach, użytkownik dowiedział się, że wtyczka audio powinna pasować tylko w jeden sposób, a podłączenie czytnika kart SD wymaga rezygnacji z jednego gniazda USB. Problemy z podłączeniem audio zostały rozwiązane przez usunięcie zworki, co umożliwiło prawidłowe podłączenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA