logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad T40 - brakujący kontroler sieci po formacie, problem z WiFi

wleks 26 Lut 2011 14:18 3503 9
REKLAMA
  • #1 9206757
    wleks
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam. posiadam laptopa takiego jak w temacie. zrobilem formata po raz juz 6 bo przez caly czas mam problemy z karta wifi tzn nie moge jej zainstalowac. za kazdym razem to samo instaluje mase sterownikow do wifi i nic nie dziala. rozkladam juz rece bo probowalem instalowac wszystko po kolei i w roznych kombonacjach, nic nie dziala. w menedzerze urzadzen mam caly czas braklujacy kontroler sieci. karta sieciowa dziala bo neta przez kabelek normalnie podlaczam. nie wiem co jest moze wy mi pomozecie. blagam?!
  • REKLAMA
  • #2 9206945
    ruffio
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Masz konflikt przerwań. Na początek proponuję update biosu i ściągnij najnowsze sterowniki. Jeśli instalujesz Win XP czasami pomaga zmiana przerwań (o ile jest możliwa) lub wyjęcie karty na czas instalacji. Brakujący sprzęt zidentyfikuj softem do identyfikacji sprzętu np. everest.
  • REKLAMA
  • #3 9207547
    adamgl237
    Poziom 2  
    ja myślę że muszisz poinstalować wszystkie poprawki do XP. Mam ten sam problem z R61. Po zainstalowaniu wszystkich poprawek WiFi działa bez problemu.
  • REKLAMA
  • #4 9207757
    wleks
    Poziom 10  
    czy moglbys cos wiecej powiedziec konflikcie przerwan? jak to naprawic? dodam ze karte zidentyfikowalem everestem: broadcom bcm 4306 802.11b/g wireless network adapter. stery ciezko znalezc bo szukalem
  • REKLAMA
  • #5 9211375
    katar83
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Nie pamietam, zeby jakikolwiek broadcomm byl supportowany przez ibma. Tylko Intel 2100/2200 i Philips(modelu nie pamietam). Uzywasz zlych sterownikow. Szukaj po hardware id(do znalezienia we wlasciwosciach karty). Drugie rozwiazanie to zakup karty intela.
  • #6 9211843
    wleks
    Poziom 10  
    w everescie wyswietla jak powyzej: broadcom bcm 4306 802.11b/g wireless network adapter.
    we własciwosciach kontrolera sieci: PCI\VEN_14E4&DEV_4320&SUBSYS_045314E4&REV_03\4&39A85202&0&10F0. , czyli sterownik ze stronki lenovo. juz sam sie dziwie co jest nie tak. moze karta wifi poprostu siadla?

Dodano po 12 [minuty]:

dodam ze w momencie uruchomienia komputera wykrywa nowy sprzet: kontroler sieci. nastepnie wyskakuje bład iz sprzet nie zostal zainstalwoany poprawnie i moze nie dzialac.
  • #7 9215180
    ruffio
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    wleks napisał:
    w everescie wyswietla jak powyzej: broadcom bcm 4306 802.11b/g wireless network adapter.
    we własciwosciach kontrolera sieci: PCI\VEN_14E4&DEV_4320&SUBSYS_045314E4&REV_03\4&39A85202&0&10F0. , czyli sterownik ze stronki lenovo. juz sam sie dziwie co jest nie tak. moze karta wifi poprostu siadla?

Skoro tak twierdzi everest to pierwszy z brzegu Link.
    Może spróbuj zrobić tak: przed instalacją sterownika wymontuj na chwilę kartę sieciową. Po instalacji włóż ją z powrotem i sprawdź czy działa. Instalacja powinna przejść bez problemu (choć nie zawsze się to zdarza).
    Aktualizowałeś bios? Pobieżnie sprawdziłem jakie biosy wychodziły do modelu T40 i dużo wersji wypuścili http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/TPAD-MATRIX.html" target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >Link. Ponadto jak kol. katar83 - broadcoma IBM do tego modelu nie montuje, tylko intele, cisco lub "ubrandowione" własne karty.
    Może miałeś kombinowaną kartę - dołożoną lub wymienioną np. w sklepie i nie pochodzi ona od producenta laptopa. Wymontuj ją lub odkręć pokrywę karty i przeczytaj co to za sprzęt. Może się zdarzyć że masz kartę, która robiona jest na zamówienie producenta laptopa (rzadki przypadek). Dlatego odkręć śrubki i przeczytaj z etykiety co tam ci wmontowali. Z tej całej pisaniny wynika teraz, że ładujesz nie ten sterownik co trzeba. Wnioskowanie, że masz konflikt przerwań jest na wyrost, ale z pierwszego postu tak mogło wynikać.

Konflikty przerwań należą do rzadkich przypadków w windowsie XP lub wyższym. Usuwa się je poprzez zmianę IRQ w zakładce zasobów poprzez przydzielenie ręczne przerwania dla danego urządzenia, jeżeli płyta główna nie pozwala na przydzielenie przerwań. Cała operacja polega na przydzieleniu przerwania (numeru IRQ) lub zakresu we/wy który jest w danej puli wolny, czyli żadne urządzenie na nim nie występuje.
  • #8 9218942
    wleks
    Poziom 10  
    sterownik z broadcom instalowalem nie dziala:/ sprawdze czy jesli wyciagne karte cos sie zmieni
  • #9 9219217
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    katar83 napisał:
    Tylko Intel 2100/2200 i Philips(modelu nie pamietam)

I wszystkie z chipsetem Atheros 5002-5007.
    @wleks
    Ztym chipsetem Ci nie pójdzie. Chyba że jest jakiś upgrade do BIOS-u który to zmieni.
  • #10 9221469
    wleks
    Poziom 10  
    sprawdzilem karte wifi i faktycznie broadcom bcm4306.

Dodano po 2 [godziny] 57 [minuty]:

panowie dziekuje za pomoc!!! problem rozwiazany. kiedy rozkrecilem laptopa i spr karte wifi jedna cyferka byla zamazana. okazalo sie ze karta to bcm94306 a nie bcm4306. sciagnalem stery do tej karty mialy ok 70mb i wszystko smiga znakomicie. dziekuje za pomoc:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa IBM ThinkPad T40 zgłosił problem z brakiem kontrolera sieci po formacie, co uniemożliwia instalację karty WiFi. Po wielokrotnych próbach instalacji sterowników, użytkownik zidentyfikował kartę jako Broadcom BCM 4306, jednak napotkał trudności w znalezieniu odpowiednich sterowników. Użytkownicy forum zasugerowali aktualizację BIOS-u, instalację poprawek do systemu Windows XP oraz sprawdzenie konfliktów przerwań. Ostatecznie, po rozkręceniu laptopa, okazało się, że karta to BCM94306, a nie BCM4306, co pozwoliło na pobranie właściwych sterowników i rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA