logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy router Pentagram Cerberus P 6311-07A obsłuży Neostradę 20 Mb/s?

najt 01 Mar 2011 21:25 2506 3
REKLAMA
  • #1 9222911
    najt
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Witam.
    Ostatnimi czasy, jakieś kilka dni temu podpisałem przedłużenie umowy z firmą TP SA dotyczące zwiększenia prędkości łącza z 2 mb/s na 20mb/s (w tej samej cenie plus prezenty, więc czemu nie) Oczywiście prezenty typu livebox i dekoder hd sprzedałem w cholerę, bo po co mi to, ale nie wiem czy sie nie pospieszyłem gdyż nie wiem, czy mój router uciągnie prędkość 20mb/s. Najlepsze, że speedtest.net pokazuje mi cały czas 2mb/s podczas gdy na stronie konfiguracyjnej routera mam coś takiego:

Czy router Pentagram Cerberus P 6311-07A obsłuży Neostradę 20 Mb/s?

Więc jestem zakłopotany. Czy mój router (Pentagram Cerberus P 6311-07A) uciągnie 20mb/s? Oraz dlaczego widzę takie prędkości podczas gdy na każdym teście cały czas widnieje jak chiński mur 2mb/s, czy to jest związane z tym, że jestem na jakichś tymczasowych serwerach TP?

I jeszcze jedno, czy na podstawie parametrów przedstawionych na screen'ie da się określić czy będzie to stabilnie działało, jeżeli w ogóle?

Pomóżcie.
    Z góry dzięki! :)

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Edit2:

Chyba jestem w gorącej wodzie kąpany, bo jednak zadzwoniłem do nich (800-102-102) i co sie okazało? Że jestem jednak (jak myślałem) na tymczasowych serverach, bo już status usługi jest aktualny. W prostych słowach muszę poczekać parę dni. Druga sprawa, router - mój spełnia (nie zauważyłem) adsl2 więc pociągnie spokojnie 20mb. Trzecia sprawa - jak czytałem, że ludzie mają kolosalne problemy z neostradą, to nie dowierzam bo od 8 lat nic się u mnie nie dzieje i z tego co zauważyłem kolosalne obciążenie sieci nie występuje, przynajmniej w centrum, Warszawy, gdzie obecnie mam przyjemność się znajdować, central tu jest w opór więc ze stabilnością też chyba nie będzie problemu.

Konkluzja: przepraszam administracje za zaśmiecanie bazy zbędnymi danymi. Czasami wystarczy pomyśleć. O czym niejednokrotnie się przekonałem.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 9224139
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    pracujesz na marginesie s/n za daleko od CA i Livebox uciagnie tyle co wrzuciles skan, natomiast odnosnie routera bedzie podobnie
  • REKLAMA
  • #3 9225295
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 7
    najt napisał:
    I jeszcze jedno, czy na podstawie parametrów przedstawionych na screen'ie da się określić czy będzie to stabilnie działało, jeżeli w ogóle?
    Margin jest w porządku, taki powinien być, a lepiej 6 dB (bo taki jest standardowy Target Margin, uznany za wystarczający o ile linia jest stabilna). Odległość i tłumienie też są w porządku, niektórzy mają na tym pełne 20 Mb/s, zwykle 18-19 Mb/s.

Niestety synchronizację masz bardzo słabą w obu kierunkach, będzie z tego download ~14 Mb/s, upload >600 kbps, czyli wynik fatalny, może to być wina zaniżonej mocy (brak jej na obrazku), ale też innych problemów na linii. Jeżeli nie będzie rwało synchronizacji to możesz to zostawić, lepsze 14 Mb/s niż 10 Mb/s 5 zł taniej.
  • #4 9225697
    najt
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    terrade napisał:
    najt napisał:
    Margin jest w porządku, taki powinien być, a lepiej 6 dB (bo taki jest standardowy Target Margin, uznany za wystarczający o ile linia jest stabilna). Odległość i tłumienie też są w porządku, niektórzy mają na tym pełne 20 Mb/s, zwykle 18-19 Mb/s.

Niestety synchronizację masz bardzo słabą w obu kierunkach, będzie z tego download ~14 Mb/s, upload >600 kbps, czyli wynik fatalny, może to być wina zaniżonej mocy (brak jej na obrazku), ale też innych problemów na linii. Jeżeli nie będzie rwało synchronizacji to możesz to zostawić, lepsze 14 Mb/s niż 10 Mb/s 5 zł taniej.

Fatalny wynik?

Lepiej to niż 2mb :)
REKLAMA