logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkowa, bojler bez wężownicy i grzejnik – gdzie dać zawór regulacyjny w układzie?

panas750 01 Mar 2011 23:13 3094 6
REKLAMA
  • #1 9223708
    panas750
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam , może ktoś wie ? w ukladzie ,, zamknietym; piec kuchnia węglowa + boiler bez wężownicy i podłączony grzejnik , gdzie powinien być zamontowany zawór , zasuwa -umożliwiajacy regulację -wody aby czesciowo grzała boiler i grzejnik , ma być zamontowany na górnej ciepłej rurze przy boilerze ? czy na zimnej rurze dolnej boilera ? dodam że chodzi o te dwie grube rury krućce ]podlaczeniowe zaraz przy boilerze,

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • REKLAMA
  • #2 9224157
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4668
    A co to za różnica? I tak "dławi" przepływ (po przykręceniu),więc woda popłynie więcej drugim obiegiem.
    Tylko przy bojlerze bez wężownicy (a on służy jak się domyślam do grzania wody użytkowej)grzejnik nie ma zbyt dużych możliwości .
  • REKLAMA
  • #3 9224561
    panas750
    Poziom 9  
    Dzięki za odp, jednak sądze że jakaś różnica jednak chyba jest , dot. pewnie bezpośredniego dopływu zimnej wody do podkowy i wszystko co sie z tym wiąże , uzyskanie lepszych efektów grzania itd. ale odpowiedż pozwala mi na testy iż można i u góry i na dole bojlera mieć zawór , dzięki.

Proszę poprawić błędy pisowni. Każde zdanie rozpoczynamy WIELKĄ literą
    mod - mirrzo
  • REKLAMA
  • #4 9226238
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem - zasilasz z bojlera bez wężownicy kaloryfer.
    W kaloryferze masz ciśnienie sieci wody zimnej - czy tak?
  • #5 9226315
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4668
    Cytat:
    W kaloryferze masz ciśnienie sieci wody zimnej - czy tak?

Nie jest to najlepsze rozwiązanie ,ale spotkałem takie i działa.
    Wady:przy dużej ilości kamienia w wodzie , podkowa szybko zarasta(kamieniem).
  • REKLAMA
  • #6 9226599
    panas750
    Poziom 9  
    Tak to jest tzw. zamknięty czyli jest na cisnieniu z sieci
  • #7 9229002
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Możesz regulować zaworem przy grzejniku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię montażu zaworu regulacyjnego w układzie zamkniętym, gdzie piec kuchenny węglowy jest połączony z bojlerem bez wężownicy oraz grzejnikiem. Użytkownik pyta, czy zawór powinien być zamontowany na górnej ciepłej rurze przy bojlerze, czy na dolnej zimnej rurze. Odpowiedzi wskazują, że zawór można zamontować w obu miejscach, jednak podkreślono, że przy bojlerze bez wężownicy grzejnik ma ograniczone możliwości grzania. Wskazano również na potencjalne problemy z osadzaniem się kamienia w podkowie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA