logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pełna pamięć - Nokia - Formatowanie bez efektów!

vortigern90 02 Mar 2011 21:33 4104 6
REKLAMA
  • #1 9227538
    vortigern90
    Poziom 2  
    Mam Nokie N82. Od jakiegoś czasu w moim telefonie wyświetlał się komunikat, iż mam za mało pamięci i mam usunąć zbędne dane, choć nie miałem żadnych danych zapisanych w pamięci telefonu. Usunąłem filmik video, który był zapisany w pamięci telefonu od początku (filmik prezentujący komórkę), dzięki czemu zyskałem 10 mb pamięci, coś co zajmowało resztę pamięci miało ponad 120 mb. Przez chwilę był spokój i po paru dniach ponownie pojawił się wcześniejszy komunikat i po sprawdzeniu pamięci telefonu okazało się, że wolna pamięć wynosi 0! To coś chyba zjada jakąkolwiek pamięc w moim telefonie :/

Zrobiłem format, w 3 różnych sposobach: przez ustawienia, kombinacje klawiszy przy wyłączonym telefonie i kod przy włączonym telefonie i NIC to nie dało!

Zainstalowałem najnowsze oprogramowanie i co? NIC! :(

Czy ktoś ma jakiekolwiek pojęcie co dzieje się z moim telefonem i czy da się z tym coś zrobić?

PROSZĘ O POMOC!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9229366
    zybi888
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Miałem tak z Nokią n73, refurbish przez phoenixa rozwiązał sprawę. Dawałeś soft przez phoenixa czy NSU?
  • REKLAMA
  • #3 9231568
    vortigern90
    Poziom 2  
    zybi888 napisał:
    Dawałeś soft przez phoenixa czy NSU?

Pobrałem "Narzędzie aktualizacji oprogramowania Nokia" ze strony:
    http://www.nokia.pl/pomoc/oprogramowanie/nokia-software-updater (oprogramowanie wyświetla się na dole po wpisaniu modelu)

i postępowałem zgodnie z poleceniami.

O sofcie przez phoenix czy NSU nie wiem nic. (?)
  • #4 9232419
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    "Narzędzie aktualizacji oprogramowania Nokia" = NSU (Nokia Software Updater) ;)

Polecam wgrać soft programem Phoenix. Opis jak to zrobić jest na forum.
  • REKLAMA
  • #5 9232757
    vortigern90
    Poziom 2  
    zenobeusz napisał:
    "Narzędzie aktualizacji oprogramowania Nokia" = NSU (Nokia Software Updater) ;)

;)

zenobeusz napisał:
    Polecam wgrać soft programem Phoenix. Opis jak to zrobić jest na forum.

ok, to w takim razie dzięki za pomoc, mam nadzieję, że sobie poradzę bez problemów ;p

mógłbym jeszcze prosić o linka do strony opisu?
  • REKLAMA
  • #7 9249139
    vortigern90
    Poziom 2  
    UDAŁO SIĘ! Wielkie Dzięki! :D

Skorzystałem z tego poradnika:
    http://smartos.pl/2010/04/23/flashowanie-nokii-za-pomoca-aplikacji-phoenix/

I tak (gdyby ktoś miał kiedyś podobne problemy do moich):
    - zainstalowałem na komputerze Phoenix Service Software wersja 2010.8.4.41526 (tak jak w opisie tego poradnika, choć istnieją nowsze wersje),
    - podczas instalacji wyskoczył jakiś błąd, który mówił, że jeśli będę kontynuował instalację to mogę uszkodzić system, kliknąłem "Nie Instaluj", ale Phoenix i tak się zainstalował ;) nic strasznego się nie stało,
    - w Navifirm nie było oprogramowania mojego telefonu, więc tak jak w opisie poradnika wybrałem oprogramowanie Nokia N82 -> 0551521 (że niby moja komórka jest sprowadzona z zagranicy i chcę wgrać j. polski),
    - na końcu wybrałem "Refurbish",
    - z całą resztą postępowałem tak jak w opisie poradnika.

Mam teraz 94 mb wolnej pamięci i 39 mb zajętej i mam nadzieję, że wolna pamięć znowu nie będzie mi się samoczynnie zjadać ;p

Jeszcze raz - Wielkie Dzięki! :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Nokia N82, który wyświetla komunikat o braku pamięci, mimo braku danych w pamięci. Po usunięciu plików i próbie formatowania telefon nadal nie odzyskuje wolnej pamięci. Użytkownik zainstalował najnowsze oprogramowanie, ale problem nie ustąpił. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie programu Phoenix do wgrania oprogramowania, co ostatecznie rozwiązało problem, przywracając wolną pamięć do 94 MB. Użytkownik podzielił się szczegółami procesu, w tym instalacją oprogramowania i wyborem opcji "Refurbish".
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA